Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@matkabagristy píše:
@Nimie no, když skončila, oddechla jsem si
Aha, to chápu ![]()
Ahoj,
prosím o zachování anonymu…
S přítelem od září bydlíme v praze v podnájmu - garsonka nájem včetně energií 10.500,– Kč měsíčně. Nájemní smlouvu máme na rok - tedy do srpna 2016.
Zajímalo by mě, zda je nějaká šance, že bychom poté dostali u nějaké banky hypotéku?
Rádi bychom si pořídili v Praze vlastní byt 3+KK (cca 2.500.000,– Kč až 3.000.000,– Kč pořizovací cena).
Můj řistý příjem je cca 10 tisíc, přítel má čistý příjem 19 tisíc.
Žádné půjčky atd nemáme, našetřeno máme dohromady tak cca 180 tisíc.
Zajímalo by mě, zda je možné, abychom dostali hypotéku? Docela se obávám, že ne… oba máme pracovní smlouvu na dobu určitou - já do září, od cca do června/července s tím, že nejspíš poté u obou dojde k prodloužení na dobu neurčitou…
Měli jsme v plánu dosavadní podnájem prodlužit, ale majitel chce byt po našem odstěhování bohužel prodat… proto bychom koupi vlastního bytu chtěli uspíšit… tak by mě zajímalo, zda máme vůbec šanci? Děkuji
Dle mého názoru je to s takovými přijmy existenční sebevražda. Takže doufám, že ve vašem zájmu, hypo nedostanete.
@Poustevnice Tak zatím o tom pouze uvažujeme… bylo by rozhodně lepší platit hypo než nájem… pokud by to vyšlo, tak bychom jeden pokoj pronajímali, přítel chodí víkendově na brigády, za jeden víkend si vydělá 3 tisíce, ale je to pouze na ruku, takže to banku samozřejmě zajímat nebude…
Osobně bych se vůbec nezabývala tím, zda banka půjčí nebo ne, ale zda na to budu mít…Podle mě s těmito příjmy a cenou bytu je to fakt bláznovství…vy nechcete děti?
Počítej splátku hypotéky okolo 13000 Kč + poplatky za byt cca 5000 Kč. Asi byste to měli jen tak tak. Ale myslím, že hypo by Vám dali.
Počítej splátku hypotéky okolo 13000 Kč + poplatky za byt cca 5000 Kč. Asi byste to měli jen tak tak. Ale myslím, že hypo by Vám dali.
No jo, ale za 3 - 5 let to hypo splacené nebude, ta budete platit hezkou řádku let. Prostě na to nemáte, smiř se s tím, to jsou naprosto nedostatečné příjmy na hypo a ještě v takové výši.
Jestli chcete svoje bydlení, tak budete muset koukat asi mimo Prahu…nebo pořídit nějaký starší byt a postupně modernizovat.
Z čeho byste žili? Brigáda ted je a zítra být nemusí…
A kde máš jistotu, že byste pořád měli slušného čistotného a hlavně platícího nájemníka?! Ono to není hned ze dne na den, takový se nemusí hned najít a předtím budete mít X „případů“ co nebudou platit a vy jen budete mít mrzutosti. A popravně - ono to má ještě jedno riziko - že si nasadíte takového „trojského koně“ do bytu a pak se to zvrtne. Platí sice, „co je v domě, není pro mě“, ale přečti si nějaké příběhy. Je to prostě riziko.
29 mají příjem a splátka hypo cca 13 plus poplatky 5, a z toho zbytku se jako mají šatit, živit, bavit, pořizovat dítě?! To je šílené…Děcko není jen mimino, co skoro nic nepotřebuje, ale roste a je náklady jsou vyšší a vyšší… Čiré bláznovtství, zadlužit se.
@Anonymní píše:
@dendule4 Děti samozřejmě chceme, ale dříve jak za 3-5 let určitě ne
A dokážeš si představit, že budeš mít rodičák třeba 7000 a s dítětem podstatně vyšší náklady…podle mě to nemůžete utáhnout.
Nešla bych do toho ani za nic. Buď navyšte příjmy a nebo snižte požadavky a pořiďte si něco tak do 1,5M. Touhu potom mít vlastní a neplatit nájem chápu ![]()
Zapracujte na svych prijmech, nejde si koupit byt v Praze za prumernou cenu s podprumernym prijmem. Bohuzel.
Ale podivejte se po bytech kolem Prahy- Kralupy, Brandys, proste 10-20 km za Prahou… Tam uz by mohlo byt pro vas vlastni bydleni realne. Nemuzes pocitat hypoteku s nynejsi urokovou sazbou kolem 2%, musis se podivat, jestli na splatku budete mit za 5 a 10 let pri refinancovani, kdy muze byt urokova sazba 4 - 6 %.