Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemá zkušenosti???
Chtěli by jsme si s partnerem nechat postavit dům, chtěli by jsme to na hypotéku ale bohužel nemáme žádné úspory, já nyní na rd, partner příjem průměrně 15000Kč(v létě i více), myslítě že dosáhneme na hypotéku? Má někdo zkušenosti? A jak je to v případě, že by nám banka nabídla hypotéku jen na 90% jak řešit těch zbývajících 10%? Děkuji moc budu ráda za každou odpověď. Děkuji
Tak jednak je jiz silenz ten nadpis, neco jako narok na hypoteku nastesti neexistuje, ale jinak s vasimy prijmy to asi mozne nebude.
@Monika Nika píše:
Chtěli by jsme si s partnerem nechat postavit dům, chtěli by jsme to na hypotéku ale bohužel nemáme žádné úspory, já nyní na rd, partner příjem průměrně 15000Kč(v létě i více), myslítě že dosáhneme na hypotéku? Má někdo zkušenosti? A jak je to v případě, že by nám banka nabídla hypotéku jen na 90% jak řešit těch zbývajících 10%? Děkuji moc budu ráda za každou odpověď. Děkuji
tak žádný nárok na hypotéku není. To je vždy na úvaze banky. Chcete dům, nemáte úspory, partner má nízký příjem. Úspory nemáte. Být bankou, nepůjčím. Jak řečeno v jiné diskusi, hypotéka ani dům není pro každého, není pro chudé, což jste. A co budete dělat, když Vám vypadne příjem?
@Monika Nika S těmito příjmy to zřejmě nebude reálné. Taky si myslím, že byste to ani nechtěli, protože po zaplacení hypotéky a provozu domu by Vám nic nezbylo.
Máme hypo na dům, který jsme koupili a částečně opravili. Měsíčně platíme 11 tisíc.
Z čeho byste pak žili?
Ono se k tomu nabalují další a další poplatky a výdaje (odhad, pojistka). No a když už má člověk barák, tak ani netuší, kde všude mu letí peníze bokem - revize kotle, komínů, v zásadě by se i co 5 let měla dělat revize elektriky.
Myslet si, že hypotékou to končí, je velice krátkozraké.
Btw. my máme zastavené dvě nemovitosti, aby nám hypotéku dali. Hodnota kupovaného domu nebyla dostatečná.
@Monika Nika píše:
jak řešit těch zbývajících 10%? Děkuji moc budu ráda za každou odpověď. Děkuji
No, jak? Normálně, jako každej, něco nabereš od providentu, něco na zaplo.cz a něco od toho snědého sympatického pána, který úřaduje v holešovické tržnici u stánku s fuseklema…
Holka, prober se. Máte příjem 15 špupek, žádné úspory a chcete stavět dům?
To si kolikrát netroufají ani lidé, kteří jsou na tom podstatně líp než vy.
@Bábrdl píše:
No, jak? Normálně, jako každej, něco nabereš od providentu, něco na zaplo.cz a něco od toho snědého sympatického pána, který úřaduje v holešovické tržnici u stánku s fuseklema…Holka, prober se. Máte příjem 15 špupek, žádné úspory a chcete stavět dům?![]()
![]()
To si kolikrát netroufají ani lidé, kteří jsou na tom podstatně líp než vy.
Přesně tak. My si třeba netroufli. Představa, že za mega máme pozemek a za 3 mega vybavený barák… netuším, kde berou lidi peníze na to, platit hypo 4 mega.
Protože nevím, jestli bych za mega něco postavila a to následně vybavila. ![]()
@Monika Nika píše:
Záleží na jakou výši - pokud máte pozemek a stačí vám domek za 1,5 - 2 miliony, mohlo by to stačit, ač teda 100% hypotéka je vcelku masakr (zrovna to sama řeším co s tím), ale o moc vím vám asi nedají. Navíc měsiční splátka pokud vím nesmí být vyšší než 50% Vašeho příjmu, tzn. pokud počítám jen s 15 000, tak půlka je 7 500, což je při těch 2 milionech asi 40 (ne-li víc) let a osobně to považuju dost za masakr, aby Vám pak na jídlo a všechno ostatní zbylo 7 500, případně teda tvůj rodičák.
Jak řešit zbývajících 10% neporadím, samotnou by mě to zajímalo. Někde jsem slyšela, že by mělo jít udělat vyšší nacenění tak, abyste se s 90% dostali na tu výslednou reálnou hodnotu, případně možná nějaký úvěr jinde. Navíc jedna věc je postavit a věc druhá je to zařídit a uživit ![]()
@Monika Nika píše:
Průměrně 150000 i více plus má mateřská 7000Kč
S tou mateřskou je to o něco lepší, ale nejsem si jistá, jak na ní banky pohlíží. V každém případě - máte pozemek?
@omites píše:
netuším, kde berou lidi peníze na to, platit hypo 4 mega.
Většinou mají co prodat. Když třeba podědíš byt po babičce, tak i garsonka v paneláku mega udělá.
To si právě každý říká, jakože kolegyně staví a já nic, ale… Tam právě většinou měli, co prodat.
Já mám teď v okolí případ, kyd mladý pár podědil dům kousek východně od Prahy, furiantsky ho zbořili, protože přeci nebudou opravovat starý dům. No a teď se něco stalo, oni nemají ani dům, ani nic a bydlí i s děckem u rodičů. A oba tlučou halvou do zdi, protože to všem leze na mozek. Kdyby nebořili, mohli bydlet ve svém. Sice starém, ale svém.
Stavět na zelené louce lez jen se solidním kapitálem.
Příspěvek upraven 28.09.15 v 17:45
Doufám, že v bance budou mít rozum, když nemá soudnost zakladatelka. Každej v tomto státě holt nemůže mít barák.
@Burj Chalifa píše:
Každej v tomto státě holt nemůže mít barák.
Tesat do kamene.
@Monika Nika píše:
Průměrně 150000 i více plus má mateřská 7000Kč
A to je mateřská nebo rodičák?
Já nezaložilatéma aby jste mě uráželi je se ptm na možnost, sama vím že kdž t nepůjde nyní tak třba potomco se vrátím d práe. Ja mslela ž je to o tom aby lidi poradli a ne rypali.