Nárok na hypotéku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Meha
30.1.16 15:15
@Burj Chalifa píše:
mediální masáž hrozná, včetně fotek úžasné rozesmáté rodinky s příkladným párečkem a pejskem na fotce, vzadu - ano, tušíte správně - " domeček" :mrgreen:, to frčí - zdrobnělinka i představa. V dalších letech bezpečně očekávám splasknutí hypoteční bubliny a už se těším, až si zainvestuji do bytu, který nějaký zoufalec, co měl velké oči a nemá na splátky, bude muset prodat pod cenou a jít pod most.Lidi neblbněte, s holou řití a nulovými úsporami na to prostě nemáte. Ještě poznámka na okraj k hypotékám a půjčkám - dnes musí lidé mít vše hned. Počkat, spořit, to se nenosí. No nic, se..ou si do vlastního hnízda.

Proč bych měla čekat, než si naspořím na dům?
Obzvlášť při těchto směšných úrocích je lepší si prachy půjčit než je spořit.

• Citovat
  • Upravit
36504
30.1.16 15:26
@Meha píše:
Proč bych měla čekat, než si naspořím na dům?
Obzvlášť při těchto směšných úrocích je lepší si prachy půjčit než je spořit.

máš-li dostatečnou rezervu pro výpadky příjmu a nejedeš-li od výplaty k výplatě, klidně. Ale bavíme se tu o tom, že úroky v budoucnosti mohou stoupnout a řada lidí, co si s vidinou nízkých úroků bez úspor berou úvěr nadoraz příjmů, bude mít dost těžkou hlavu. Pokud má někdo už nyní příjem nula celá nula, pak může na hypo zapomenout už teď. Viz zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
30.1.16 15:31
@Burj Chalifa píše:
máš-li dostatečnou rezervu pro výpadky příjmu a nejedeš-li od výplaty k výplatě, klidně. Ale bavíme se tu o tom, že úroky v budoucnosti mohou stoupnout a řada lidí, co si s vidinou nízkých úroků bez úspor berou úvěr nadoraz příjmů, bude mít dost těžkou hlavu. Pokud má někdo už nyní příjem nula celá nula, pak může na hypo zapomenout už teď. Viz zakladatelka.

Jasně, hypotéka není pro každého, souhlasím s tím, že pro někoho bydlení v pronájmu je rozumnější řešení. Ale obecně napsat, že je lepší si spořit je také špatně.

• Citovat
  • Upravit
31590
30.1.16 16:00
@Ivan PPZ píše:
Já nesouhlasím. Je to teď mediální masírka, protože TO VYPADÁ, že si to díky nízkým úrokům může dovolit skoro každý. Jenže hypo je tak na 25 let a že jsou v začátcích nízké úroky je chabý důvod, proč do toho jít. Vždyť je to tak levné. Ano, pokud má někdo již něco naspoříno, měsíčně mu po zaplacení bude zbývat ještě zajímavý peníz, tak OK.
Jenže mám klienty, kteří chtějí LTV 100 (protože svoji nemají ani korunu), s příjmama jsou na hraně (banka občas přihmouří oči, protože byznis) a ve finále nemají ani na zaplacení rezervační zálohy 50.000,– za ten byt.
Pár klientům jsem už řekl, že na hypo mají zapomenout a zkusit to tak za 2 roky.
Že jsou úroky nízko přeci není mediální masáž :) ano, změní se to, a možná taky ještě pěknou řádku let ne. A kdy je to výhodnější? Až zas úrok bude 5%? Ne, tak logicky je to výhodnější teď a ušetřit se na tom dá dost. Ano, je potřeba počítat s tím, že se to bude měnit, ale to musíš počítat vždy :nevim: pokud to někdo nepromyslí, tak holt se nedá nic dělat, ale to je to, že mnozí si neuvědomují, že to, že jim to poskytne banka neznamená, že jsou skutečně schopni s tím přežít.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31590
30.1.16 16:03
@Burj Chalifa píše:

Ano, ale ona má hodně podprůměrný příjem na danou lokalitu, to je pak jasné, že když někdo nemá, tak prostě nemá. Ale to není vina ani hypotéky ani těch, kteří říkají, že je to teď výhodnější - je to výhodnější, jen je potřeba si uvědomit, že i slevy 80% jsou mi k ničemu pokud mám na účtě 2 koruny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
30.1.16 17:38
@Nimie píše: Že jsou úroky nízko přeci není mediální masáž :) ano, změní se to, a možná taky ještě pěknou řádku let ne. A kdy je to výhodnější? Až zas úrok bude 5%? Ne, tak logicky je to výhodnější teď a ušetřit se na tom dá dost.

Evidentně máme odlišný pohled na situaci. Masáž je to, že se aktuální situace na trhu ukazuje tak, že kdo si nevezme teď hypošku (jinou půjčku), tak je vlastně hlupák. A tohle říkáte skoro i vy.
Ale takhle dlouhodobý úvěr si přeci nepořizuji jen proto, že je to teď tak supr čupr výhodné a ty banky jsou na nás tak hodné… Pořizují si to i lidé, kteří by za „méně příznivých podmínek“ na hypošku ani nepomysleli.
Dnes mají hypo i lidé, kteří sotva plní současné „měkčí“ podmínky a i to s odřenýma ušima- příjmy-, nemluvě o tom, že nemají rezervu na výpadek příjmu na 2 měsíce (nemluvě o 1/2 roce). Pojištění hypotéky (nikoli bankopojištění) si nepořídí, protože pak měsíční částka za komplet hypo bude o 500-1000 víc a na to nemají. A to existují solidní produkty, které pokryjí alespoň ty nejkritičtější situace.
Kouknout cca 10 let zpátky, podívat se na ty méně příznivé podmínky úvěrů a zkusit, jestli tohle jsem schopen uplatit. Ono- totiž když se situace na trhu změní, tak najednou vznikne přetlak nabídky nemovitostí a není moudré předpokládat, že se to výhodně prodá a bude (přinejhorším) klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.1.16 17:40
@Ivan PPZ píše:
Evidentně máme odlišný pohled na situaci. Masáž je to, že se aktuální situace na trhu ukazuje tak, že kdo si nevezme teď hypošku (jinou půjčku), tak je vlastně hlupák. A tohle říkáte skoro i vy.
Ale takhle dlouhodobý úvěr si přeci nepořizuji jen proto, že je to teď tak supr čupr výhodné a ty banky jsou na nás tak hodné… Pořizují si to i lidé, kteří by za „méně příznivých podmínek“ na hypošku ani nepomysleli.
Dnes mají hypo i lidé, kteří sotva plní současné „měkčí“ podmínky a i to s odřenýma ušima- příjmy-, nemluvě o tom, že nemají rezervu na výpadek příjmu na 2 měsíce (nemluvě o 1/2 roce). Pojištění hypotéky (nikoli bankopojištění) si nepořídí, protože pak měsíční částka za komplet hypo bude o 500-1000 víc a na to nemají. A to existují solidní produkty, které pokryjí alespoň ty nejkritičtější situace.
Kouknout cca 10 let zpátky, podívat se na ty méně příznivé podmínky úvěrů a zkusit, jestli tohle jsem schopen uplatit. Ono- totiž když se situace na trhu změní, tak najednou vznikne přetlak nabídky nemovitostí a není moudré předpokládat, že se to výhodně prodá a bude (přinejhorším) klid.

naprostý souhlas, do písmene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31590
30.1.16 17:56
@Ivan PPZ píše:

Pokud nad tím někdo uvažuje, tak ano, byl by „hlupák“, kdyby s tím zbytečně otálel než to stoupne ač na to má podmínky. Pokud na to někdo nemá, tak by byl hlupák kdyby si to vzal za téměř jakýchkoliv podmínek. Asi holt nejsem tak ovlivnitelná reklamama a beru si z nich jen to důležité - tedy že úrok je teď nízký a za pár let už možná nebude.

@Ivan PPZ píše:
Kouknout cca 10 let zpátky, podívat se na ty méně příznivé podmínky úvěrů a zkusit, jestli tohle jsem schopen uplatit. Ono- totiž když se situace na trhu změní, tak najednou vznikne přetlak nabídky nemovitostí a není moudré předpokládat, že se to výhodně prodá a bude (přinejhorším) klid.

Když má někdo na účtě poslední peníze a půjde si za ně koupit luxusní oblečení jen protože zrovna teď to oblečení je v obrovské slevě, tak je to úplně stejný hlupák, jako člověk, který sice peníze má, ale místo aby si počkal týden na slevy, tak půjde a koupí si tu věc teď hned v nejdražším obchodě, protože přeci „já mám prachy“.

Prostě toto považuju za vinu toho člověka a ne nějaké reklamy. Není to dítě, je to svéprávná osoba a pokud není schopna si tyto věci spočítat nebo si najít finančního poradce, pak takové osobě nepomůže vůbec nic. Dovedu pochopit činy lidí ze zoufalství, ale pořízení hypotéky většinou není něco, co člověk udělá ze zoufalství, že nemá kde bydlet.

Dnes je naprosto běžné, že má rodina auto, krásné, kvalitní. Reklamních kampaní s „obrázkem šťastné rodinky“ je hodně. A pokud si tedy někdo půjde a koupí si husté drahé auto, ale už nedomyslí, že by měl mít na benzín a servis, takže se zadluží, tak je to snad chyba té reklamy? Je to chyba všech těch ostatních lidí, kteří mají auta? Ne, je to chyba toho jediného člověka, ktterý místo aby uvažoval rozumem, tak se zachoval jako malé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.1.16 18:09
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31590
30.1.16 18:30
@Burj Chalifa píše:
http://www.novinky.cz/…e-pasti.html

Takže mi chceš říct, že ti lidi chudáci za nic nemohou? :nevim: s tím fakt nesouhlasím. Finanční gramotnost je základ a pokud si to někdo neumí propočítat, tak to fakt není chyba obchodů, které poskytují slevy 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.1.16 18:32
@Nimie píše:
Takže mi chceš říct, že ti lidi chudáci za nic nemohou? :nevim: s tím fakt nesouhlasím. Finanční gramotnost je základ a pokud si to někdo neumí propočítat, tak to fakt není chyba obchodů, které poskytují slevy 8o

nééé, naopak, to byl případ zblbnutí z výhodných nákupů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31590
30.1.16 18:45
@Burj Chalifa píše:
nééé, naopak, to byl případ zblbnutí z výhodných nákupů.

aha :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.1.16 18:59
@Nimie píše:
aha :)

mě znáš, ne? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit