Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Problém bude asi v představě, že to tady probíhá jako v USA. Kdy v minulosti před krizí opravdu lidi nedali nic předem. Žádnou rezervu, žádný poplatky, odhady. Prostě dostali 100% a víc hypo a šli bydlet. Splněný americký sen. Žili v domečku, platili hypo stejně jako nájem a když neměli na splátky, tak jen dali klíče na stůl a odjeli. Dům měli zřejmě jakoby pronajatý, dokud ho nesplatí. Dům opustili a nic se jim nestalo. Nikdo po nich nešel. Jenže tady to tak nefunguje. Banka nemá o nemovitosti zájem. O baráky a byty vůbec nestojí a pak se dějí věci.
@Smich píše:
Problém bude asi v představě, že to tady probíhá jako v USA. Kdy v minulosti před krizí opravdu lidi nedali nic předem. Žádnou rezervu, žádný poplatky, odhady. Prostě dostali 100% a víc hypo a šli bydlet. Splněný americký sen. Žili v domečku, platili hypo stejně jako nájem a když neměli na splátky, tak jen dali klíče na stůl a odjeli. Dům měli zřejmě jakoby pronajatý, dokud ho nesplatí. Dům opustili a nic se jim nestalo. Nikdo po nich nešel. Jenže tady to tak nefunguje. Banka nemá o nemovitosti zájem. O baráky a byty vůbec nestojí a pak se dějí věci.
Když už jsme u těch amíků - ta baráky na první pohled tak líbivé, to je neskutečný stavební aušus. Venku plasty, uvnitř sádrokarton, dřevěné stěny, nulová zvuková izolace, chybělo centrální světlo…V jednom z nich nedaleko Wash. ( patřil realitní makléřce ) jsem měla čest pobýt. Totéž byty ve městech.
Lidi by si měli uvědomit, že že hypotéka je závazek na mnoho let a sakra velká zátěž pro rodinu. Měli by myslet na krizové situace, výpadky, nemoci a případně bance poděkovat, pokud jim hypotéku nedá. Mívají tam občas více rozumu než mnozí žadatelé s nahou zadelí a velkýma očima.
@Smich píše:
To jsem chtěl napsat. U nás totiž nejde o to, že člověk při nemožnosti splácet hypotéku přijde o ten svůj „domeček“ nebo „byteček“ (já raději bydlím v domě něž v domečku), ale kromě ztráty bydlení musí bance doplatit to, co má ve smlouvě včetně penále a pokut. A mýtus, že ceny nemovitostí lezou jenom nahoru, už snad nepoužívají jako argument ani realitní makléři.
Ano, pokud dojde na problém a přinejhorším prodaná nemovitost ten dluh spláchne (a třeba zbyde), tak blbé, jdu bydlet do nájmu, ale mám čisto. To se povede, pokud to už nějakou dobu splácím a je to „můj osobní problém“, nikoli zhoršená ekonomická situace, která dopadne na větší část lidí. Pak jde dolů realitní trh, bydlení nemám, ale ještě musím třeba 400.000 doplatit.
V případě problémů musím co nejdřív řešit problém s bankou- obvykle to vyjde zdaleka nejlevněji.