Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím o zachování anonymu…S přítelem od září bydlíme v praze v podnájmu - garsonka nájem včetně energií 10.500,– Kč měsíčně. Nájemní smlouvu máme na rok - tedy do srpna 2016.
Zajímalo by mě, zda je nějaká šance, že bychom poté dostali u nějaké banky hypotéku?
Rádi bychom si pořídili v Praze vlastní byt 3+KK (cca 2.500.000,– Kč až 3.000.000,– Kč pořizovací cena).Můj řistý příjem je cca 10 tisíc, přítel má čistý příjem 19 tisíc.
Žádné půjčky atd nemáme, našetřeno máme dohromady tak cca 180 tisíc.
Zajímalo by mě, zda je možné, abychom dostali hypotéku? Docela se obávám, že ne… oba máme pracovní smlouvu na dobu určitou - já do září, od cca do června/července s tím, že nejspíš poté u obou dojde k prodloužení na dobu neurčitou…
Měli jsme v plánu dosavadní podnájem prodlužit, ale majitel chce byt po našem odstěhování bohužel prodat… proto bychom koupi vlastního bytu chtěli uspíšit… tak by mě zajímalo, zda máme vůbec šanci? Děkuji
Neblázni. S takovými příjmy a plány na děti hypo 3 miliony? Šílenství.
Buď zvýšit příjmy, nebos nížit nároky.
Pokud máte nějakou nemovitost mimo Prahu, tak bych zůstala na všem místě v podnájmu. Jako seriozní nájemníci si můžete dohodnout slušnou slevu. Každý to tak dělá, po pár letech´. Pokud nemáte žádnou nemovitost, no, to bych něco koupila za Prahou, protože nemít bydlení na stáří je velká chyba.
Nechodit sami do 1 banky, protože pro poskytnutí i jen základních informací banka chce podepsat žádost.
Najděte si hypo poradce, který vám namodeluje hypo od více bank.
Pak uvidíte, na jakou hypo dosáhnete a za jakých podmínek - výše úvěru, nutné vlastní prostředky, výše splátky, doba splácení, hodnota zástavy…
Až podle toho si můžete „zvolit“ cenu nemovitosti. Třeba zjistíte, že 2,5-3 mega si opravdu nemůžete dovolit, ale něco okolo 2 mega zvládnete. A pak dle toho hledat. Nikoli obráceně, že nejdřív najdete nemovitost a potom budete řešit hypo.
Zkuste se domluvit s majitelem na nájmu třeba jen na 3 měsíce.
Jinak ani zdroj vašich příjmů není zcela optimální. Nešlo by počkat, až dostanete smlouvu na neurčito?
Opravdu to není tak, že teď dávám na bydlení 10.000,–, tak si můžu pořídit hypo, kde budu platit také 10.000,–. Vlastnictví bytu obvykle přináší i další výdaje. Cokoli se rozbije/ porouchá, tak to jde za vámi (nemyslím drobnosti). Navíc ještě fond oprav…
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím o zachování anonymu…S přítelem od září bydlíme v praze v podnájmu - garsonka nájem včetně energií 10.500,– Kč měsíčně. Nájemní smlouvu máme na rok - tedy do srpna 2016.
Zajímalo by mě, zda je nějaká šance, že bychom poté dostali u nějaké banky hypotéku?
Rádi bychom si pořídili v Praze vlastní byt 3+KK (cca 2.500.000,– Kč až 3.000.000,– Kč pořizovací cena).Můj řistý příjem je cca 10 tisíc, přítel má čistý příjem 19 tisíc.
Zajímalo by mě, zda je možné, abychom dostali hypotéku? Docela se obávám, že ne… oba máme pracovní smlouvu na dobu určitou - já do září, od cca do června/července s tím, že nejspíš poté u obou dojde k prodloužení na dobu neurčitou…
Měli jsme v plánu dosavadní podnájem prodlužit, ale majitel chce byt po našem odstěhování bohužel prodat… proto bychom koupi vlastního bytu chtěli uspíšit… tak by mě zajímalo, zda máme vůbec šanci? Děkuji
podle mého směšné příjmy, nemáte šanci. Přijde mi to jako plánovaná sebevražda - je třeba si uvědomit, že nebudete platit jen hypotéku, ale i poplatky, které můžou být ve stejné výši jako hypo (u nás to tak je) - takže odhadem 15 tis hypotéka, 5-8 tis ostatní poplatky
takže ne, řekla bych, že šanci nemáte.
@Ivan PPZ přesně, fond oprav, různá pojištění, náklady ala elektrika, voda, plyn, internet a spousta dalších kravinek, co se můžou vyšplhat docela vysoko.
Ona je hypotéka teď běžně „komunikována“ tak, že: proč platit někomu nájem, dávejte to do hypošky a svého vlastního bydlení.
Něco na tom bude. ALE: to že je teď úrok okolo 2% p. a. a tím pádem relativně nízká splátka, tak to ještě neznamená, že se úrok neposune k 5% p. a.. A nikde není napsáno, že každých pár let se lidem zvednou příjmy… Nastane horší situace a najednou takových lidí v problémech bude víc a tím se rapidně bude snižovat možnost prodat případně nemovitost za solidní cenu a dostat se z drahé hypotéky. Přesně takhle vznikla poměrně hluboká hypo krize 2008/2009. Z USA se to rožšířilo všude.
Prostě bydlet ve svém opravdu není pro každého. A pokud si koupím levnější byt, tak zase čekají výdaje na alespoň částečnou rekonstrukci.
Nebo jsou i super levné byty. Ale to je v místech, kde na to banka hypotéku neposkytne a ani by tam člověk bydlet nechtěl…
@Ivan PPZ Hlavne ono je dobre zminit, co ten vetsi urok konkretne udela. Pokud bych chtela mit splatku kolem 10tis, pri uroku 2% a pujce 3mil bude doba splaceni 35 let. Takze ok, hypoteku dostanu a prvnich 5 let budu platit 9,9tis, pohoda. Ovsem pokud po 5 letech se zvedne treba urok na zminenych 6% (coz jsou oroky pred 10lety), tak uz je splatka 17,1tis Kc a to pohoda neni, to je problem.
Máme příjmy 2,5× vyšší než vy a na takovou hypotéku bychom si netroufli ani náhodou.
Našetřeno jsme měli 2× víc než vy, muž smlouvu na neurčito.
Já si myslím, že by vám takto vysokou hypotéku ani nedali. Příjmy nic moc a smlouvy na určito ![]()
@martina.se píše:
podle mého směšné příjmy, nemáte šanci. Přijde mi to jako plánovaná sebevražda - je třeba si uvědomit, že nebudete platit jen hypotéku, ale i poplatky, které můžou být ve stejné výši jako hypo (u nás to tak je) - takže odhadem 15 tis hypotéka, 5-8 tis ostatní poplatkytakže ne, řekla bych, že šanci nemáte.
vlastnické bydlení není pro každého, pro nízkopříjmové skupiny.To si, lidé, račte uvědomit. Další věc, teď jsou úroky nízké a řada lidí má tendenci si brát úvěry vysoké, na hranici možností. Úroky však časem bezesporu stoupnou, splátky skočí nahoru a oni budou v pr..Přesně, jak říká Ivan.
@Burj Chalifa píše:
vlastnické bydlení není pro každého, pro nízkopříjmové skupiny.To si, lidé, račte uvědomit. Další věc, teď jsou úroky nízké a řada lidí má tendenci si brát úvěry vysoké, na hranici možností. Úroky však časem bezesporu stoupnou, splátky skočí nahoru a oni budou v pr..Přesně, jak říká Ivan.
@Burj Chalifa píše:
Problém je, že v Česku nějak není zvykem dlouhodobě bydlet v nájmu. Bere se to jako absolutní dočaska. Každý se snaží o vlastní bydlení, což na jednu stranu chápu, na druhou to vážně není pro každého. Chce to reálně hodnotit své možnosti.
@Anonymní píše:
Ahoj,
No, dohromady máte necelých 30, tzn. víc než 3 mil. na 30 let nedostanete. K tomu je potřeba připočíst náklady na bydlení, které se při minimálně dvou osobách ve 3+kk určitě budou pohybovat kolem 3 - 5 tis. měsičně. Tedy zbylo by Vám 10 tis. na
Taky záleží, jestli byste brali 100% nebo ne. Osobně bych zapracovala na příjmech nebo pořídila něco levnějšího. Jak zmiňovala @Cuddy, můžete kouknout po blízkém okolí, ač si myslím, že by v takovém případě mohl stačit byt někde na blízké vesničce, ale zas Kralupy apod. asi budou přeci jenom víc městské.
Další věc je ta práce. Při takových příjmech bych do toho rozhodně nešla dokud nemám smlouvu na neurčito (a myslím, že se na to podobně bude koukat i banka) a další věc je ta mateřská, jak zmiňují holky. Při dítěti stoupnou výdaje a klesnou příjmy, 30 na rodinu je bohužel opravdu podprůměrný plat na Prahu ![]()
@Ivan PPZ píše:
Ona je hypotéka teď běžně „komunikována“ tak, že: proč platit někomu nájem, dávejte to do hypošky a svého vlastního bydlení.
Něco na tom bude. ALE: to že je teď úrok okolo 2% p. a. a tím pádem relativně nízká splátka, tak to ještě neznamená, že se úrok neposune k 5% p. a.. A nikde není napsáno, že každých pár let se lidem zvednou příjmy… Nastane horší situace a najednou takových lidí v problémech bude víc a tím se rapidně bude snižovat možnost prodat případně nemovitost za solidní cenu a dostat se z drahé hypotéky. Přesně takhle vznikla poměrně hluboká hypo krize 2008/2009. Z USA se to rožšířilo všude.
Prostě bydlet ve svém opravdu není pro každého. A pokud si koupím levnější byt, tak zase čekají výdaje na alespoň částečnou rekonstrukci.
Nebo jsou i super levné byty. Ale to je v místech, kde na to banka hypotéku neposkytne a ani by tam člověk bydlet nechtěl…
Tak ono je to tak komunikované především kvůli současným sazbám, které jsou reálně směšné a pro člověka s průměrným platem je to fakt výhodnější. Vyšší rizika o něco, ale jestli je někdy vhodná doba, tak teď.
Ale souhlasím, že to není pro každého…
@Anonymní píše:
Ahoj,
Ahoj, brala jsem si hypo s přítelem před 2lety. Kupovali jsme byt v Pze za cca 2500000 naše příjmy byly kolem 37000,– i tak se na nás divali v bance divne ze by to chtělo víc. Šli jsme do toho od te dobyjsou příjmy o něco vyssi. 100% hypo nám nikdo dat nechtěl takže jsme museli dát 370000,– v hotovosti a vzít si 85% hypo. Navíc oba jsme meli smlouvu neurčitou. Byt vámi počkám dosetrim rezervy 180 je málo navýšim příjem a pak to zkusím navíc ty peníze zzačátku docela litaly.
@Nimie píše:
Tak ono je to tak komunikované především kvůli současným sazbám, které jsou reálně směšné a pro člověka s průměrným platem je to fakt výhodnější. Vyšší rizika o něco, ale jestli je někdy vhodná doba, tak teď.Ale souhlasím, že to není pro každého…
Já nesouhlasím. Je to teď mediální masírka, protože TO VYPADÁ, že si to díky nízkým úrokům může dovolit skoro každý. Jenže hypo je tak na 25 let a že jsou v začátcích nízké úroky je chabý důvod, proč do toho jít. Vždyť je to tak levné. Ano, pokud má někdo již něco naspoříno, měsíčně mu po zaplacení bude zbývat ještě zajímavý peníz, tak OK.
Jenže mám klienty, kteří chtějí LTV 100 (protože svoji nemají ani korunu), s příjmama jsou na hraně (banka občas přihmouří oči, protože byznis) a ve finále nemají ani na zaplacení rezervační zálohy 50.000,– za ten byt.
Pár klientům jsem už řekl, že na hypo mají zapomenout a zkusit to tak za 2 roky.
@Ivan PPZ píše:
Já nesouhlasím. Je to teď mediální masírka, protože TO VYPADÁ, že si to díky nízkým úrokům může dovolit skoro každý. Jenže hypo je tak na 25 let a že jsou v začátcích nízké úroky je chabý důvod, proč do toho jít. Vždyť je to tak levné. Ano, pokud má někdo již něco naspoříno, měsíčně mu po zaplacení bude zbývat ještě zajímavý peníz, tak OK.
Jenže mám klienty, kteří chtějí LTV 100 (protože svoji nemají ani korunu), s příjmama jsou na hraně (banka občas přihmouří oči, protože byznis) a ve finále nemají ani na zaplacení rezervační zálohy 50.000,– za ten byt.
Pár klientům jsem už řekl, že na hypo mají zapomenout a zkusit to tak za 2 roky.
mediální masáž hrozná, včetně fotek úžasné rozesmáté rodinky s příkladným párečkem a pejskem na fotce, vzadu - ano, tušíte správně - " domeček"
, to frčí - zdrobnělinka i představa. V dalších letech bezpečně očekávám splasknutí hypoteční bubliny a už se těším, až si zainvestuji do bytu, který nějaký zoufalec, co měl velké oči a nemá na splátky, bude muset prodat pod cenou a jít pod most.Lidi neblbněte, s holou řití a nulovými úsporami na to prostě nemáte. Ještě poznámka na okraj k hypotékám a půjčkám - dnes musí lidé mít vše hned. Počkat, spořit, to se nenosí. No nic, se..ou si do vlastního hnízda.