Nárok na mateřskou?

47
15.7.11 09:25

nárok na mateřskou?

Ahoj holky, možná pro někoho blbej dotaz. Mám kamošku těhulku a včera jsme řešili jestli bude mít vůbec nárok na mateřskou nebo bude muset jít automaticky na 4 rok rodičák.

Dva roky pracovala u jedné firmy. Vyhodili jí nebo odešla sama (to teď nevím), šla na pracák a po dvou měsících otěhotněla. Takže teď jsme se právě dohadovali jak to bude mít. Protože na nemocenskou před porodem jít nemůže ne ? A protože je na pracáku, tak automaticky bude mít 4 letou variantu nebo se bere že už má něco odpracováno??

Bože to je složitostí :nevim: :nevim: Ještě že to nemusím řešít :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68945
15.7.11 09:28

Pokud otěhotněla na pracáku, bude mít automaticky čtyřletý rodičák nezávisle na tom, kolik toho předtím odpracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
15.7.11 09:38

Aha, no ona si to tak právě myslela, ale mě se to moc nezdálo:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50147
15.7.11 10:15

Dostane automatickou 4-letý rodičák bez nároku na mateřskou. Já jsem stejný případ :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
15.7.11 10:22

Dostane automaticky 4letou, já jsem na tom taky tak.. S tím, že uděláme přepis na otce dítěte a bude to na 3 roky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
15.7.11 11:18

Jj, taky u Nás půjde tatínek na jeden den na MD :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , pak na měsíc na rodičák-zvolí si variantu-3roky a pak už si to zase dám na sebe už se zmíněnou, zvolenou, tříletou variantou! Papírování, ale vyplatí se to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
15.7.11 11:44
lubenka píše:
Jj, taky u Nás půjde tatínek na jeden den na MD :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , pak na měsíc na rodičák-zvolí si variantu-3roky a pak už si to zase dám na sebe už se zmíněnou, zvolenou, tříletou variantou! Papírování, ale vyplatí se to!

my to asi necháme rovnou na tatínkovi :nevim: Nemá smysl to pak zas přehazovat zpátky.. přehodit se to dá vždycky ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
16.7.11 18:38

Ahojky jsem tu nová a taky jsem otěhotněla na pracáku protože mě k 1.1.2011 neprodloužily smlouvu a práci k dnešnímu dni nemám, protože už jsem pomalu v 5 měsící a pochybuju že mě někdo zaměstná. termín porodu mam mít 7.1.2012 budu o mateřskou žádat ještě tenhle rok? Ale předtím jsem pracovala asi 4 roky. Nevíš prosím tě jak to budu mít? já čekám 1 miminko a docela jsem z toho všeho zmatená děkuji moc za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
16.7.11 20:36

Pokud jsi na pracáku tak bych řekla, že máš smůlu  :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
21.7.11 09:38

Ahoj. Jak je to teda s tou mateřskou? Kamarádka nedokončila školu jelikož otěhotněla a má tu tříletou variantu. Dá se to napsat nějak na otce? Jsem z toho zmatená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
21.7.11 10:01

Ano dá! Máš na do 9 měsíců věku dítěte! Takže si vyřídíš nejdřív rodičák na sebe a pak si partner domluví v práci, že nastoupí třeba jen na jeden jedinný den na MD-může to být svátek, víkend…, ale musí být ten den prostě doma! Po Tvém 6ti nedělí, dřív to nejde! Vyřizuje to OSSZ, pod kterou spadá v práci-třeba mu to na mzdovce u Nich vyřídí! Potřebný formulář-fialový Ti dají na socce, kde se vyřizuje rodičák! Jsou k tomu ještě potřeba 2, ale to se dá stáhnout bud' na netu nebo na každé mzdové či OSSZ by Vám je měli dát! Taky se sepisuje dohoda o předání dítěte do péče! Pak si vyřídí rodičák-tříletý on, na jeden měsíc třeba jen a to už chodí normálně do práce! Musíš si ale zajít na zdravotní pojišt'ovnu a tom to oznámit, že je na rodičáku on!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
21.7.11 10:15

Děkujii :) a nevíš jak je to v případě kdy je otec OSVČ??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
21.7.11 10:24
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
21.7.11 11:49
Makkii píše:
Děkujii :) a nevíš jak je to v případě kdy je otec OSVČ??

Máš to v té druhé diskuzi kde jsi se ptala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
21.7.11 17:30

Jj děkuju za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...