Nárok na mateřskou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nárok na mateřskou?
Ahoj holky, možná pro někoho blbej dotaz. Mám kamošku těhulku a včera jsme řešili jestli bude mít vůbec nárok na mateřskou nebo bude muset jít automaticky na 4 rok rodičák.
Dva roky pracovala u jedné firmy. Vyhodili jí nebo odešla sama (to teď nevím), šla na pracák a po dvou měsících otěhotněla. Takže teď jsme se právě dohadovali jak to bude mít. Protože na nemocenskou před porodem jít nemůže ne ? A protože je na pracáku, tak automaticky bude mít 4 letou variantu nebo se bere že už má něco odpracováno??
Bože to je složitostí
Ještě že to nemusím řešít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud otěhotněla na pracáku, bude mít automaticky čtyřletý rodičák nezávisle na tom, kolik toho předtím odpracovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, no ona si to tak právě myslela, ale mě se to moc nezdálo:D
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dostane automatickou 4-letý rodičák bez nároku na mateřskou. Já jsem stejný případ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dostane automaticky 4letou, já jsem na tom taky tak.. S tím, že uděláme přepis na otce dítěte a bude to na 3 roky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, taky u Nás půjde tatínek na jeden den na MD
, pak na měsíc na rodičák-zvolí si variantu-3roky a pak už si to zase dám na sebe už se zmíněnou, zvolenou, tříletou variantou! Papírování, ale vyplatí se to!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lubenka píše:
Jj, taky u Nás půjde tatínek na jeden den na MD![]()
![]()
![]()
, pak na měsíc na rodičák-zvolí si variantu-3roky a pak už si to zase dám na sebe už se zmíněnou, zvolenou, tříletou variantou! Papírování, ale vyplatí se to!
my to asi necháme rovnou na tatínkovi
Nemá smysl to pak zas přehazovat zpátky.. přehodit se to dá vždycky ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky jsem tu nová a taky jsem otěhotněla na pracáku protože mě k 1.1.2011 neprodloužily smlouvu a práci k dnešnímu dni nemám, protože už jsem pomalu v 5 měsící a pochybuju že mě někdo zaměstná. termín porodu mam mít 7.1.2012 budu o mateřskou žádat ještě tenhle rok? Ale předtím jsem pracovala asi 4 roky. Nevíš prosím tě jak to budu mít? já čekám 1 miminko a docela jsem z toho všeho zmatená děkuji moc za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Jak je to teda s tou mateřskou? Kamarádka nedokončila školu jelikož otěhotněla a má tu tříletou variantu. Dá se to napsat nějak na otce? Jsem z toho zmatená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano dá! Máš na do 9 měsíců věku dítěte! Takže si vyřídíš nejdřív rodičák na sebe a pak si partner domluví v práci, že nastoupí třeba jen na jeden jedinný den na MD-může to být svátek, víkend…, ale musí být ten den prostě doma! Po Tvém 6ti nedělí, dřív to nejde! Vyřizuje to OSSZ, pod kterou spadá v práci-třeba mu to na mzdovce u Nich vyřídí! Potřebný formulář-fialový Ti dají na socce, kde se vyřizuje rodičák! Jsou k tomu ještě potřeba 2, ale to se dá stáhnout bud' na netu nebo na každé mzdové či OSSZ by Vám je měli dát! Taky se sepisuje dohoda o předání dítěte do péče! Pak si vyřídí rodičák-tříletý on, na jeden měsíc třeba jen a to už chodí normálně do práce! Musíš si ale zajít na zdravotní pojišt'ovnu a tom to oznámit, že je na rodičáku on!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Makkii píše:
Děkujiia nevíš jak je to v případě kdy je otec OSVČ??
Máš to v té druhé diskuzi kde jsi se ptala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit