Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Sssimo jaky průměr? Ty v tom máš fakt bordel a ne, neznalost neomlouvá. Ppm se počítá pouze z posledního zaměstnání. Pokud ti chybí na narok ppm 14dnu a půjdeš někam do kuchyně na zhruba 14dnu, bude to ossz prověřovat jako účelové zaměstnání. Zaměstnavatel bude muset doložit tvou smlouvu, docházku atd. Takže je fakt otázka, zda se mu to vyplatí. Na dohodu jako dpp nebo dpc snad ani na úřadu práce nemůžeš ne? A aby se ti to počítalo do naroku ppm musi se z toho odvádět sociální a zdravotní. To je u dpp výdělek nad 10tisic a u doklad 3tisice. Tuším. Takze nez dělat podvody pro pár peněz, zvlášť když budeš dělat za minimum, tak se na to vykasli a po porodu začni pobírat rp.
@lachtanice86 trosku v tom bordel mám, ale četla jsem tady na diskuzich, ze někdo psal, ze se děla průměr platu z posledních 12ti měsíců a podle toho pak dávají ppm, proto mě teď zase překvapilo, ze se to počítá z posledního zaměstnání.
@lachtanice86 i na začátku mého příspěvku píše, ze se to sčítá.
@Sssimo píše:
@lachtanice86 trosku v tom bordel mám, ale četla jsem tady na diskuzich, ze někdo psal, ze se děla průměr platu z posledních 12ti měsíců a podle toho pak dávají ppm, proto mě teď zase překvapilo, ze se to počítá z posledního zaměstnání.
Ano, průměr z platu u posledního zaměstnavatele. Pokud u něj jsi dva roky, pak za posledních 12mesicu. A je to +- hodnota dvz.
@Sssimo píše:
@lachtanice86 i na začátku mého příspěvku píše, ze se to sčítá.
Sčítá se ochranná lhůta, pokud máš v těhotenství víc zaměstnání.
@P4ja takže kdyz já budu cca měsíc a půl před materskou zamestnana, tak se mi vypočítá ppm jen z toho měsíce a půl? Je úplně jedno ze jsem otěhotněla v jiným zaměstnání?.. já už se v tom začínám ztrácet, už 3 dny volám po úřadech a přijde mi, ze každý mi říká něco jinyho, tak se omlouvam, ze se ptám takhle blbě pořad.
@Sssimo píše:
@P4ja jasne, chapu, už si radši budu všechno ověřovat, protože pak to dopadá takhle.. nene z práce jsem odešla na dohodu a pak hned na úp
Buď v pohodě, člověk se chybami učí.. Já to měla naopak.. Volala jsem do práce abych ukončila smlouvu a všechno.. byla jsem doma na rodičáku se synem.. Pak jsem otěhotněla a počítala jsem s tím, že když nejsem zaměstnaná a ani jsem během 1 roku nebyla, tak nárok na PPM nemám… A po porodu, asi v roce druhého syna mi volali, zda se vrátím do práce a kdy.. Když jsem jim řekla, že přece jsem skončila, že jsem porodila dalšího syna, tak mi řekli, že to tam nemají uzavřené.. Takže mě vedli pořád jako zaměstnanou a měla jsem právo i na mateřskou ![]()
Člověk, ale, když takové věci neřeší, tak neví, jak a co..
Teď už vím.. ![]()
@Sssimo píše:
@P4ja takže kdyz já budu cca měsíc a půl před materskou zamestnana, tak se mi vypočítá ppm jen z toho měsíce a půl? Je úplně jedno ze jsem otěhotněla v jiným zaměstnání?.. já už se v tom začínám ztrácet, už 3 dny volám po úřadech a přijde mi, ze každý mi říká něco jinyho, tak se omlouvam, ze se ptám takhle blbě pořad.
Jistě, pokud budeš dělat za minimalku, tak z toho budeš taky mít minimálně mateřské. Si spočítej, co se ti víc vyplatí, jestli pár korun PPM s rizikem, že z toho bude průšvih. A nebo po porodu rovnou rodicak. S tím, že ho holt vybereš, třeba dřív než s tou PPM.
@Andělka55 jee tak to bylo takový štěstí v neštěstí
aspoň ze tak, kežby se to u me taky takhle vyřešilo ![]()
@Sssimo píše:
Ano, jen z posledního zaměstnání, i kdyby jsi tam byla týden.
Když zajdes nebo zavolas na ČSSZ, tak ti poradi a budeš mít správné informace, taky jsem tam byla, abych zjistila zda mám nárok na MD ![]()
@Petrussee ja jsem na ossz dělala. A správné informace tu dostává
@Petrussee píše:
Když zajdes nebo zavolas na ČSSZ, tak ti poradi a budeš mít správné informace, taky jsem tam byla, abych zjistila zda mám nárok na MD
MD je naprosto něco jiného. Michas jablka a hrušky.
@lachtanice86 píše:
@Petrussee ja jsem na ossz dělala. A správné informace tu dostává
Ale není to informace, která by se zakladatelce líbila.
@P4ja rikam, ze tam poradi, vím, ze to je něco jiného, řešila jsem s nimi i nemocenskou