Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Urcite dojdi a da ti telefon na stredisko kde delaji jak ultrazvuk tak i mamograf na prsa, vyzadej si od doktora zadanku a v akutnich pripadech bereou do tydne.
Taky jsem si neco nasla, pak jsem byla na UTZ a je to cysta…nastesti
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se předem za anonym. v pátek jsem si našla v pravém prsu bulku velikosti švestky. Mám strach, zítra si dojdu na gyndu. Měla to z vás některáco mám čekat za vyšetření
Děkuju za odpověď
Přesně tak pošlou tě na mamograf…já mám na prsu bulku ještě větší už několik let, doktor mi jí prosahával a poslal na mamograf tam doktorka nic nenašla a ptala se mě s čím mě tam vůbec doktor poslal ![]()
mám teda prsa velká a kamarádka co dělá ve zdravotnictví mi říkala, že mi co máme prsa větší ty žlázy můžem mít víc naběhlí tak nevím ![]()
dokonce se mi zdá, že sem si našla další, ale to mě už napadlo jestli to není něco z IVF po brání hormonů ![]()
ale nějak mě to nerozhodilo, když vím jak to bylo minule ![]()
No tak asi jo.
ja mam tu bulku tam furt a uz me to boli min, predtim jsem enmohla ani lezet na brichu.ale je to pry male a udajne se to rozpusti…
mam to jakoby pod dvorcem, takze ne nikde z boku anebo tak.
dr. i rikala, ze v tomto miste rakovina nebyva…
![]()
Díky..já jsem právě taky po IVF. mám čtyřletá dvojčata..četla jsem že to může být i z těch hormonu?? nebolí mě to. mám větší prsa taky..tak uvidim zítra. v rodině nic takového nikdo neměl..tak snad to bude jen ta cysta ![]()
Pokud sis našla bulku, na gyndu bych nešla, protože tam ti stejně max. dá doporučení na mamografii. Ale dnes večer bych si našla na netu mamografické centrum, zjistila, za jak dlouho po objednání mám šanci, že mě vezmou (pohybuje se to od 3 dnů do dvou měsíců - šla bch tam, co mají nejkratší objednací lhůty), ráno se tam objednala a šla přímo tam. Sice zaplatíš cca 700,–Kč, ale budeš vědět výsledek brzo.
@Valli píše:
mam to jakoby pod dvorcem, takze ne nikde z boku anebo tak.
dr. i rikala, ze v tomto miste rakovina nebyva…
Mně tedy v mamocentru řekli, že pod dvorcem být může. Měla jsem problém a dělali mi sono dvorce přes zvětšovací sklo, protože se jim to nezdálo. Kdyby tehdy neměli problém s mamografem, tak jsem šla i na něj právě kvůli tomu, že se pod bradavku blbě vidí. Takto mi jen udělali rozbor sekretu z prsu a pak bylo jasno, že to byl zánět a na mamograf jsem už nešla.
Zakladatelko prvotní je sono, tam se rozhodne, jestli tě ještě pošlou na mamograf, nebo udělají biopsii, nebo je to všechno v pořádku. Tedy v případě, že ti je méně než 40. Po 40 myslím posílají rovnou na mamograf.
@kadlina nejsem zakladatelka…mě teda poslali rovnou na mamograf a to mi bylo 38 zajde ke gynekologovi a ten už rozhodne ![]()
Ja bych teda hned zitra rano stala na gynde s prosbou o zadanku. A pokud by to byl problem, zkousela bych mamacentrum, praktika, kohokoli…zadanku na sono ci mamograf muze napsat jakykoli lekar.
Jen pro povzbuzeni - u me to byla anomalne vrustajici zlaza do tuku.
No, tak uvedu na pravou miru par veci - do 40 let se jako prvni vysetreni dela zasadne UZ, o tom, co bude dal, se rozhodne az pote. Pokud to nekde delaji jinak, neni to podle dnesnich standardu spravne.
I mlada zena muze mit rakovinu a klidne i pod dvorcem, jiny duvod pro bulku v prsu je ovsem v tom veku samozrejme beznejsi - treba uvedena cysta ci fibroadenom.
U vetsich prsu byva OBVYKLE naopak mene zlazy a vice tuku.
Spravna byla rada najit si na internetu seznam screeningovych center v okoli - treba na mamo.cz a zavolat si na ta nejblizsi, na lhutu tam uvedenou neberte ohled - ta se tyka pacientek, ktere nemaji zadny problem a jdou na preventivni vysetreni. Tem, ktere problem maji, se snazi vyjit vstric drive.
Ke gynekologovi nebo praktikovi pro zadanku si samozrejme dojit zakladatelka muze. Pokud ji vyplni spravne, nebude si to muset platit. O tom, jake ji ale provedou vysetreni, gynekolog nerozhoduje.
Sono dvorce pres zvetsovaci sklo - to je nejaka nova metoda? nikdy jsem o tom neslysela.
A asi posledni - stimulace pri IVF zvysuje lehce riziko rakoviny prsu - uz proto by mela zakladatelka chodit na vysetreni pravidelne, ve vlastnim zajmu.
@Pudloslava píše:
Ja bych teda hned zitra rano stala na gynde s prosbou o zadanku. A pokud by to byl problem, zkousela bych mamacentrum, praktika, kohokoli…zadanku na sono ci mamograf muze napsat jakykoli lekar.Jen pro povzbuzeni - u me to byla anomalne vrustajici zlaza do tuku.
Jakykoli ne - praktik, gynekolog, chirurg, onkolog… mozna jeste nekdo…
@mroe píše:
Jakykoli ne - praktik, gynekolog, chirurg, onkolog… mozna jeste nekdo…
Pockej, proc ne? Na vysetreni preci nejsou neco jako preskripcni omezeni, myslis, ze nebudou chtit, aby jim to slo do nakladu? Nebo to pojistovna neuhradi? Ja uz psala zadanky na ledascos a nikdy se mi nestalo, ze by mi to neudelali. Ostatne na to sono prsu jsem se taky poslala sama.
Ahoj, omlouvám se předem za anonym. v pátek jsem si našla v pravém prsu bulku velikosti švestky. Mám strach, zítra si dojdu na gyndu. Měla to z vás některá
co mám čekat za vyšetření
Děkuju za odpověď