Nastoupit do prace???

Napsat příspěvek
Velikost písma:
teresa20
8.12.09 13:00
jjanekk píše:
Budes se mu venovat po praci a o vikendech o to kvalitneji a intenzivneji (vzdyt si jenom uvedom, kolik casu travis cinostma, ktere nezahrnuji Jendu, potazmo oba kluky…spoustu :wink: )
Kazdopadne preju stesti a v dobrem zavidim tu moznost…
jana

Jani, ale po práci bude muset zakladatelka nejspíš věnovat právě i těmto činnostem - uvařit, uklidit, vyřídit úřady, nakoupit atd. Tudíž si nemyslím, že by večery i víkendy na 100% věnovala dětem. Tedy pokud tyto činnosti neobstará babička při hlídání…

• Citovat
  • Upravit
Betty03
8.12.09 13:06

ahoj, taky připíšu vlastní názor, mám podobně stará dvojčata. Předem můžu shrnout, že bych do práce nešla v žádném případě, mně by to ani situace neumožnila, neb babičky jsou pracující, hlídání nemám.
U předchozího příspěvku bych se pozastavila nad tím, jak pisatelka píše, že ačkoli byla od půl roku v jeslích, má s maminkou dobrý vztah… Mám tchýni, která přesně totéž - od půl roku v jeslích a vztah s matkou má tragický a to je jedináček! Hodně samozřejmě záleží na temperamentu jedince…
Co bych chtěla připsat, co tu nezaznělo, je vývoj děťátka. První dva roky jsou totiž v určitém smyslu jedinečné, nenahraditelné /jako všechny/. Moje mamka je psycholožka a studuje neustále odbornou literaturu, i ze zahraničí, a vykládala mi o nových neurologických studiích o růstu mozku. Do dvou let totiž „roste“ mozková hmota a neurologové zjistili, že na její růst a vývoj má vliv i stres a zátěž, které je dítě vystaveno. Laicky řečeno, vystavíte-li dítě v tomto období nadměrné zátěži, musí se soustředit na její zvládání a mozková hmota neroste. Tento „deficit“ už nikdy nemůže dohnat, a mozkové buňky jak se ví, jsou neobnovitelné. Odloučení od matky v tomto raném věku JE pro dítě nepochybně zátěž. Samozřejmě, hlídání babičkou je ještě nejlepší řešení z možných, ale stejně ideální to není. Kritický první rok sice máš za sebou, tehdy se vytváří tzv. pocit bezpečí, ten snad již dítko vytvořený má, ale stejně i druhý rok je důležitý (nechtěla bych rozpoutat diskusi, co další roky, to je mimo téma). V tomto se stačí podívat i do naší odborné literatury (např. Matějček), který je v tomto smyslu jednoznačný.
Nechci, aby to znělo nějak stroze, jen jsem napsala fakta, která k tomu náhodou mám, že jsme o tom s mamkou mluvily. Ta totiž pracuje s dětmi, kde to v dětství tak ideální nebylo, takže ví, jaké jsou důsledky… Samozřejmě o svých dětech si rozhodují rodiče, této zodpovědnosti je nikdo nezbaví.

• Citovat
  • Upravit
2602
8.12.09 13:19

Madi - no jasny, ale copak se vyrizuji urady kazdy den? Nebo kazdy den musis surovat byt? Chapu, ze je treba sem tam navarit, ale to by podle me mohla zvladnout babicka z prichystanych surovin a tak…
Jak rikam, JA bych do toho sla, ale rozhodnout si to musi slunicko sama…

Jinak chapu, ze prvnich par let je dulezitych, ale jak tu uz nekdo zminoval, v zahranici jsou deti hlidane od miminek a nevsimla jsem si, ze by mely (ty deti) vyrazne vic psychickych problemu, nez my tady u nas :nevim:
No nic, ale ja zrejme nebudu ta „spravna“ matka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
8.12.09 13:26

Sluni zkus se zeptat sama sebe jestli TY o něco nepřijdeš když budeš každý den v práci? Myslím tím školičky a podobné aktivity s dětma. Mi by bylo hrozně líto kdyby to s mýma dětma prožíval někdo jiný a já to viděla třeba jen z fotek :-? Takhle to vidím já.
A taky babičku by každodenní hlídání určitě zmáhalo. Teď se o tom jen mluví, ale přesdtav si to v praxi.

Taky bych už potřebovala práci, ale jak jsem psala celý úvazek bych zatím určitě nevzala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taz
630
8.12.09 13:34

Plně s tebou souhlasím. Já i když chodím do práce na 0,5 úvazku, tak se věnuju malýmu víc než některé moje frustrované známé, které jsou na RD. Je to o tom, jak si to kdo nastaví. Jak jsem psala, chodila jsem do jeslí, naši do práce, a přitom si pamatuju, jak moc si s náma hráli… Myslím, že se dá zvládnout oboje, navíc studie psycholgů se řeší pouze v ČR, děti jsou šťastné i problémové ale na celém světě!

Pokud můžu říct za sebe, jak se plánuje snižování MD spod. Já budu doma klidně jen do roka dítěte, ale s tím, že do té doby nebudu mít nouzi o peníze, nebudu se bát, že neutáhneme hypotéku, že nebudu moct dětem koupit každý den ovoce apod.....

Kdybych nechodila občas do práce, necítila bych se v pohodě a to je pro dítě to nejhorší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
8.12.09 13:39
jjanekk píše:
Madi - no jasny, ale copak se vyrizuji urady kazdy den? Nebo kazdy den musis surovat byt? Chapu, ze je treba sem tam navarit, ale to by podle me mohla zvladnout babicka z prichystanych surovin a tak…
Jak rikam, JA bych do toho sla, ale rozhodnout si to musi slunicko sama…
Jinak chapu, ze prvnich par let je dulezitych, ale jak tu uz nekdo zminoval, v zahranici jsou deti hlidane od miminek a nevsimla jsem si, ze by mely (ty deti) vyrazne vic psychickych problemu, nez my tady u nas :nevim:
No nic, ale ja zrejme nebudu ta „spravna“ matka

To byl jen příklad, jen jsem chtěla říct, že sluníčko pak bude muset zvládnout po práci ty věci, které normálně dělala při hlídání mladšího.
Rozhodně nesoudím nikoho, jestli je nebo není „správná“ matka, každému to vyhovuje jinak. Takže pokud se sluníčko rozhodne pro, bude v pohodě jak ona, tak děti, tak je to v pořádku a není co řešit. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2649
8.12.09 14:23

Na plný úvazek bych nešla, na zkrácený ano. Já nastoupila na plný úvazek, když měl syn 2 roky a měsíc. Chodil do jesliček. Nemyslím, že bych o něco přišla, ale mohli jsme si ještě ten rok užít v klidu doma.
S mladším budu doma určitě do 3 let, další děti už neplánujeme, takže pak budu pracovat až do důchodu :-(

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
8.12.09 14:23

sluníčkoo, na emimino chodím už dlho -vždy len pasívne - prečítať si zaujímavosti, načerpať skúsenosti-kvôli tebe som sa zaregistrovala, lebo tvoj problém som riešila nedávno.Od staršieho syna som išla do práce po 9mesiacoch-striedali sme sa s manželom - syn má teraz 16rokov a je to super šikovný chalan.Od mladšieho syna som nastúpila do práce teraz v septembri (září)ked mal 20mesiacov - tentoraz sa však nestriedame s manželom ale našla som si jednu pani, ktorá opatruje deti na živnosť - v podstate má doma malé jasličky (3detičky) - najväčší problém som mala zo začiatku ja - moje svedomie mi nedávalo spávať - malý si zvykal asi 2 týždne -teraz nechce chodiť domov ak prídem pre neho a je zabratý do hry. Som rada že som prehovorila sama seba a do práce som išla!Je pravda že zo začiatku som si musela všetko preorganizovať, a bez manželovej pomoci by to bolo oveľa ťažšie. Tiež viem , že som už doma často upadala do stereotypu.A podľa názoru môjho manžela - my nástup do práce prospel - duševne.Zváž všetky plusy a mínusy - rozhodnutie je len na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
8.12.09 15:05

Ahojky, tak já taky přispěju svou troškou…
Já u staršího nastoupila do práce, když mu bylo 19 měs. Babičky máme daleko, ale naštěstí jsem sehnala bezva jesle (státní). Nejdřív jsem měla výčitky, ale nakonec jsem byla fakt ráda. Já přišla v práci na jiné myšlenky a k dítěti jsem se vracela uvolněná a fakt si ty chvilky s ním užívala. Mareček se naopak v jeslích naučil spoustu věcí. Mě doma odmítal sedat na nočník - tam viděl spoustu kamarádů jak chodí na nočník a během prvních 14 dnů začal chodil sám 8-o Během toho roku co navštěvoval jesle se krásně rozkecal, osamostatnil… Prostě nedám na jesle dopustit. Bohužel s populační explozí se nyní na místo v jeslích musí registrovat již těhotné maminky, takže teď mám „smůlu“. Ale ne, teď jsem si sehnala práci domů a taky se dá. Ale občas bych ten pracovní kolektiv přeci jen uvítala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
8.12.09 16:11

Ahoj, tak já bych jednoznačně nastoupila. Je logické, že máš pochybnosti, jestli to malý zvládne, ale myslím, že v podstatě ani nepozná, že ho nehlídá maminka, ale babička. O to víc, jestli je na babičku zvyklý a jste za jedno co se týká výchovy. Naopak si myslím, že ho to může posunout dopředu..babička mu zase poskytne jiný pohled na svět…bude s ním provádět jiné aktivity…atd. Určitě nebude strádat, ba naopak. Nejvíce práce asi přibude tobě, ale to by se stalo tak jako tak, jen třeba za rok za dva. Navíc se budeš na na děti pro práci těšit, budeš víc trpělivá a čas strávený s dětmi se budeš snažit prožít plnohodnotně, což se nevylučuje s tím, že nejsi na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
slunickoo
9.12.09 09:37

Ahoj holky, všem vám moc děkuji za rady a zkušenosti..

Ale…

Včera jsem se Zdeňkem mluvila a říkal mi,že bych každej den makala od 7:00 do 17:00, kromě pondělí a pátku, pondělí do 19h. a pátek do 14h!!

Což je názeř. To jsem řekla,že teda asi neee… To ne,nebudu makat 10h.denně, děcka choděj spát kolem 19h., než se dostanu domu, tak budou skoro spát.. To fakt neee..

Jeník je na tohle ještě malej..

Říkala jsem si,kdybych měla práci od 7 do 15h.,tak bych do toho šla,ale takhle???

Možná, že zahazuji šanci, ale nerada bych udělala nějakej kopanec,kterej by mě pak dosmrti mrzel.. ač teď nevím,kterej kopanec si vybrat ( že jsem šla,nebo nešla do práce???)

:-?
  • Citovat
  • Upravit
slunickoo
9.12.09 09:43

Už jsem s ním zkoušela domluvit,jestli by nešel poloviční úvazek a říkal,že ne-e jen plný…

• Citovat
  • Upravit
slunickoo
9.12.09 09:45
madlicka píše:
Ono fakt strašně záleží na té hlídačce, ve Tvém případě babičce. Jestli ti pomůže i s domácností nebo jestli naopak bude potřebovat abys jí pomáhala a leccos nachystala.Mám v blízkosti dvě holky, co do práce šly, v jendom případě byl dítěti rok, ve druhém 14 měsíců. Děti o nic neošidily - ale bylo to hodně na úkor jejich sil. Prostě dvojnásobek práce, stres aby hlídání nevypadlo, aby měly všechno nachystané, zařízené… Po příchodu z práce se věnovaly jen dětem než šli malí spát, pak v noci vařily a uklízely, jedna ještě u toho psala diplomku - většinou mezi půlnocí a druhou ráno. A když ty menší děti nastoupily do školky, najednou ty síly došly. Jedna dala výpověď a dala si půlroku na vzpamatování se, druhá skončila v nemocnici, protože zkolabovala.
Shrnuto a podtrženo - myslím, že dětem to neublížílo, ale z těchto dvou případůjsem nabyla dojmu, že to byl jeden velký stres.

Z tohoto mám také krapet strach.. Můj manžel totiž nepatří rozhodně k těm,kteří doma udržují pořádek..

Stačil mi návrat s Jeníkem z porodnice a málem jsem se zhroutila.. :-? A to měl doma jen Filípka…

• Citovat
  • Upravit
slunickoo
9.12.09 09:51
jjanekk píše:
Ahoj Sluni,
ja za me rikam, ze bych do toho sla. Kdybych mela hlidani a praci do 16hod (o tom se mi tady u Prahy opravdu muze jenom zdat), tak o tom snad ani nepremyslim. Mas dost casu na to, abyste vyzkouseli, jak to bude Jenik zvladat u babicek.
Ja jsem doma dva roky a hrabe mi z toho. Sice delam neco malo z domova, ale to proste neni ono. Chybi mi to „dostat se mezi lidi“. Jinak, to ze bys Jenika sidila si nemyslim. Budes se mu venovat po praci a o vikendech o to kvalitneji a intenzivneji (vzdyt si jenom uvedom, kolik casu travis cinostma, ktere nezahrnuji Jendu, potazmo oba kluky…spoustu :wink: )
Kazdopadne preju stesti a v dobrem zavidim tu moznost…
jana

Jani, ahoj…

Mě teď strašně rozhodila ta pracovní doba, jak jsem říkala,kdybych makala denně do těch 15-16h,tak ok, ale do pěti do šesti, je fakt moc.. Kluky bych neviděla skoro vůbec a domácnost??? Asi by na nás brzy poslali sociálku..

Ještě to zkusím se Zdeňkem probrat,ale říkal,že jedině na plnej úvazek.. Takže asi práce nebude a já se taaaak těšila,fakt jo.. :-?

Až by šel Jeník do školky, tak by to bylo o něčem jiném,bude samostatnější,atd.. ale takhle?? Je to ještě malej brouček…

• Citovat
  • Upravit
slunickoo
9.12.09 10:00
lenka3316 píše:
sluníčkoo, na emimino chodím už dlho -vždy len pasívne - prečítať si zaujímavosti, načerpať skúsenosti-kvôli tebe som sa zaregistrovala, lebo tvoj problém som riešila nedávno.Od staršieho syna som išla do práce po 9mesiacoch-striedali sme sa s manželom - syn má teraz 16rokov a je to super šikovný chalan.Od mladšieho syna som nastúpila do práce teraz v septembri (září)ked mal 20mesiacov - tentoraz sa však nestriedame s manželom ale našla som si jednu pani, ktorá opatruje deti na živnosť - v podstate má doma malé jasličky (3detičky) - najväčší problém som mala zo začiatku ja - moje svedomie mi nedávalo spávať - malý si zvykal asi 2 týždne -teraz nechce chodiť domov ak prídem pre neho a je zabratý do hry. Som rada že som prehovorila sama seba a do práce som išla!Je pravda že zo začiatku som si musela všetko preorganizovať, a bez manželovej pomoci by to bolo oveľa ťažšie. Tiež viem , že som už doma často upadala do stereotypu.A podľa názoru môjho manžela - my nástup do práce prospel - duševne.Zváž všetky plusy a mínusy - rozhodnutie je len na tebe.

Ahoj Leni, manžel mi též slibuje, že by pomohl, ale chlap no.. Já už uplně vidím,jak by to vypadalo doma po dvou dnech.. všechno naruby, hordy prádla, nádobí,apod.. :think:

Teď mluvím o případu,že bych nastoupila do práce na těch 10h denně..

Přijde mi to naprosto nepředstavitelné.. :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí