Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám doma dvě dcery. Starší, 4 letá, je od narození hodná, takové dítě za odměnu. Mladší, 8 měsíční, je od narození naopak náročná, pro pokročilé rodiče bez manuálu
Od narození hrozně blbě spí, spí málo a musíme uspávat. Spaní se jí přes den dost mění, většinou nedá víc jak hodinu v kuse. Naopak spíš méně. Dnes spala dopoledne 30 minut a po obědě 45. Denně musím uspávat, na míči nebo v náručí ji plácám do plenky. Sama ještě nikdy neusnula. Je celkově hodně nespokojená, prakticky celý den prořve. Poslední dobou se dokáže třeba i na chvíli zabavit, ale jinak jen řve. Do nějakých 3-4 měsíců se ke spánku doslova uřvala sama, v kočáru, na míči, všude, nepomáhalo nic. To už naštěstí přešlo. Teď se u uspávání ‚jen‘ pere, vzpírá, kope nohama, protestuje. Večer chodí spát mezi 19-20, uspím ji na míči nebo na rukách, přenesu do ložnice, položím do hacky a spí. Do 15-20 minut se budí a musím znovu uspávat. Zase usne a znovu se probudí ještě min. 1-2×, pak ji musí dát do postele a nakojit. Teprve potom usíná a spí aspoň 2 hodiny v kuse. Nepomáhá kojit před spánkem, stejně se budí a u kojení nikdy neusne. V noci se budí 5-7×, u kojení usíná málo, většinou musím opět uspat, hlavně pak už k ránu. V noci odmítám skákat na míči, tak uspávám v hacke. Už jí teda nestačí jen pohupovat, musím s ní cloumat nahorů, dolů. Jsem už z toho všeho celkově unavená, dny přežívám, nic si neužívám. Odnáší to i starší dítě, nemám už energii se jí věnovat. Po kolotoči uspávám jsem ráda, že jen sednu a občas si něco přečtu. Měl někdo doma podobné dítě? Přešlo to? Vyřvat ji nenechám, ono by to ani nepomohlo. Jak ji naučit usínat?
@kacka52 píše:
Dobrý den, mám doma dvě dcery. Starší, 4 letá, je od narození hodná, takové dítě za odměnu. Mladší, 8 měsíční, je od narození naopak náročná, pro pokročilé rodiče bez manuáluOd narození hrozně blbě spí, spí málo a musíme uspávat. Spaní se jí přes den dost mění, většinou nedá víc jak hodinu v kuse. Naopak spíš méně. Dnes spala dopoledne 30 minut a po obědě 45. Denně musím uspávat, na míči nebo v náručí ji plácám do plenky. Sama ještě nikdy neusnula. Je celkově hodně nespokojená, prakticky celý den prořve. Poslední dobou se dokáže třeba i na chvíli zabavit, ale jinak jen řve. Do nějakých 3-4 měsíců se ke spánku doslova uřvala sama, v kočáru, na míči, všude, nepomáhalo nic. To už naštěstí přešlo. Teď se u uspávání ‚jen‘ pere, vzpírá, kope nohama, protestuje. Večer chodí spát mezi 19-20, uspím ji na míči nebo na rukách, přenesu do ložnice, položím do hacky a spí. Do 15-20 minut se budí a musím znovu uspávat. Zase usne a znovu se probudí ještě min. 1-2×, pak ji musí dát do postele a nakojit. Teprve potom usíná a spí aspoň 2 hodiny v kuse. Nepomáhá kojit před spánkem, stejně se budí a u kojení nikdy neusne. V noci se budí 5-7×, u kojení usíná málo, většinou musím opět uspat, hlavně pak už k ránu. V noci odmítám skákat na míči, tak uspávám v hacke. Už jí teda nestačí jen pohupovat, musím s ní cloumat nahorů, dolů. Jsem už z toho všeho celkově unavená, dny přežívám, nic si neužívám. Odnáší to i starší dítě, nemám už energii se jí věnovat. Po kolotoči uspávám jsem ráda, že jen sednu a občas si něco přečtu. Měl někdo doma podobné dítě? Přešlo to? Vyřvat ji nenechám, ono by to ani nepomohlo. Jak ji naučit usínat?
Ja takhle uspavala syna na ruce, pozdeji v postylce a drzela jsem ho na zadech, aby nevstaval a usnul. Usinat sam zacal asi na 15 mesicich (musela jsem ho to naucit),celou noc zacal spat az po 2.roce
Dcera donedavna usinala sama a ted u ni taky musi nekdo byt
Jednou to prejde…
Dcera to stejne, ted ma 22 Mesicu a jeji nejcastejsi slova jsou „nechci spinkat“ jeste nikdy neusnula sama, spanek po obede uspavam na mici v manduce, jeste usne nekdy v kocarku, v posteli vubec, to spi cca hodku. Vecer uspavam v posteli s nama, stane se nekdy ze uz na to nemam silu, necham ji zapnutou tv a usnu driv jak ona. Jsem ted tehotna, unavena a ona je schopna jit spat o pul dvanacte. Spi uz teda do rana, asi posledni dva mesice, vsechny nocni mleka, ranni mleka jsem postupem casu musela zrusit pres jeji nevoli, jinak by byla schopna myslim i ted budit se co hodinu na mleko, casto miva spatne sny a budi se a kontroluje, zda tam jsem. Casto i ze spani mluvi, opet nejcasteji „nechci spinkat“, to opakuje ihned po probuzeni, cim vic je unavena, tim vic se spanku brani. Pritom je silene akcni, mnohem vic nez deti mych kamaradek, asi tu energii vysava ze me:D vcerejskem jsme zrusili dudlik celkove, takze ted se zas par noci nevyspim vubec. Moc dobre si pamatuju jak jsem taky uspavala klidne 5× vecer po sobe, nez kolem jedne rano poradne zabrala. Takze radu nemam, jen vydrzet, postupem veku se to zlepsuje avsak velmi pomalu:D verim tomu, ze me druhe dite bude, jak to vase prvni" podle manualu" jinak se zblaznim:D
Nemám osobní zkušenost, ale bála bych se nějakého vážnějšího problému, např. metabolické vady a pod. Určitě bych se obrátila na příslušné doktory (např. Kliniku dětského a dorostového lékařství v Praze).
Syn byl taky špíkovej růžák a dcera je dračice. DOkud byla kojená, tak se budila 3-4× za noc, pak jsem ale měla mononukleozu, málo mlíka, byla jsem vyčerpaná, ona stála na váze a tak jsem s kojením sekla a to se budila pak 1-2× za noc. Teď má 18m, někdy spí celou noc, že stačí 2× jen vrátit ztracenej dudel a kolem 5 přeleze zamnou do postele a spí do 8, někdy zamnou přeleze už kolem 2. ráno. Kdyby jen přelezla a spala. Ona mi ze spaní škube vlasy
ale pomalinku se to lepší. Už mi neškube vlasy od pěšinky, ale „jen“ tahá celej culík. Ale má to zlepšujícíse tendenci, doufám, že než se narodí třetí, tak bude spávat sama celou noc
Nekde jsem cetla, ze uspavani na mici neni vlastne uspani, ale ze ditko je v nejakem klimbu. Ze nespi poradnym spankem a proto se budi. ![]()
Asi mě tu ukamenuji, ale ja mám stahnutiu aplikaci na bílý šum a pouštím ve dne v noci
.
Nejsem z toho nejšťastnější, první syn přes den usinal v poho, noci velmi špatné, bílý šum jsem ale nepoužívala.
U druhého syna používám téměř denně, je mu 7 měsíců, přes den uspim na chodbě v kočárku, když pláče, tak na rukách a s bílým sumem, co mi jede z mobilu.
V noci se mi teď budí co půl hodiny, rostou zuby, když neusne u prsa, tak pustím bílý šum.
Umí usnout ibez něj, ale když už nevím, tak tohle na nej vždy platí.
Zkus to
@Babs18 Jak jsi ho to naučila? Já doufala, že už bude lépe. Dalších 7-8 měsíců
No tak budu muset vydržet.
@marka123 22 měsíců, to umřu
Já říkám zcela upřímně, že tohle být první dítě, tak je jedináček.
@Therushka Dětská doktorka to nikdy nekomentovala. Přibírá v pohodě, jinak je vitální. Když řve a vezmu ji do náruče, v tu ránu je klid a směje se. ABKM jsem zkoumala, jestli třeba nemá, ale příznaky jsem u ní nenašla.
@králíkovna 3-4× za noc považuji za totál luxus a jak jsem se dobře vyspala
Její standard býval 7-8×, ten stáhla na 4-5×. Kdyby se nakojila a hned usnula, tak se to dá, zvykla jsem si. Ale je schopná se budit co minutu třeba 15-20 minut a mrčet, než zabere. A takhle dokola. Kdyby se to nelepšilo, tak to UM třeba taky zkusím. Ale neumí vůbec pít z flašky, to je takovej trochu problém ![]()
V 8. měsících mi začaly toto dělat obě dcery. U první mi trvalo 3 měsíce, než jsem přišla na to, že chce být sama. Dali jsme ji do vlastního pokojíčku a byl klid
. U druhé jsem to vydržela týden. Pak jsem se odstěhovala z ložnice a přítel spal s ní. Spí jak zabitý. 3 dny občas brečela a probírala se, od 4. dne spala celou noc
.
@vertunka Kdyby usnula nějak jinak, tak míč už dávno zahodím. Ona prostě nezabere
Zkoušela jsem plácat do plenky na posteli, když jsme leželi a nic. Starší jsem položila a spala, nebo prostě usnula v pohodě sama. Tenhle malej poděs ani omylem. Dneska teda usnula v náruči s plácáním do pleny. Stejně se vzbudila a uspávala jsem už znovu ![]()
Můžou to být i zuby… ale nepřecházela bych na Sunar, to jsme taky zkoušeli, když neuměla z flašky… chce jen svůj klid.
@bedrunkav Nebudu kamenovat, bílý šum mám v mobilu taky
Někdy zabere, někdy ani to nepomůže.