Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, je tady někdo, kdo se vrátil po letech z Anglie do ČR a nelituje? Rozešli jsme se s přítelem po 7 letech a asi je to pro mne teď jediné východisko jak na něj zapomenout. Na druhou stranu se hrozně bojím kulturního šoku při návratu. Jsem v Anglii už třetím rokem a bude neskutečně těžké začínat zase od nuly. Připadám si, že nepatřím ani do UK ani do Čech. Je to ještě o to těžší, že budu muset nechat pejska tady v Anglii, než si najdu něco v ČR.
Díky moc za všechny odpovědi.
Pokud se bojis kulturniho soku, tak jsou asi uz veci, ktere ti v CR vadi. Kolik ti je? Mas v UK praci? Mas nejake zazemi v CR, rodinu? To jsou docela dulezite faktory v rozhodovani ![]()
Tak necele tri roky zas neni tak moc, i kdyz samozrejme by trvalo nejakou dobu, nez bys si zpatky zvykla. jen kvuli zapomeni na chlapa je blbost se stehovat, spis podle toho zazemi a jestli to tam sama zvladnes, kde mas vic kamaradu atd.
Ja jsem zpet v CR po 6 letech, kulturnim sokem bych to nenazvala, zas tak se to tu nelisi, ale mame problem s penezi, praci, zdravim atd
otazka je, zda bychom tyhle problemy nemeli tak ci tak… do Uk jsme odjizdeli cerstve svoji, bezdetni, do CR s vraceli s 1 ditetem a necekane pak prislo i druhe… takze je pravda, ze si po UK postesknu, ale spise po tech moznostech zivota bez deti a bez baraku
… jedine co mam opravdu strach, zda najdu v Cr po materske praci…
Kulturní šok? Myslím, že zas tak odlišná kultura nejsme
Normálně se tady jí příborem, myjeme se, chodíme do školy… A teď bez legrace - jak píší holky - důležité je, jestli tady máš rodinu (to je základ), přátele, práci… Ale tohle všechno spousta lidí nemá ani v cizině ani doma. Pokud jsi v Anglii tohle všechno měla a přišla „jen“ o přítele, pak bych možná zůstala tam. Pokud ale opustíš „jen“ jeho a psa, nic víc tě tam silným poutem nedrží a máš se sem za kým vrátit, pak bych neváhala a vrátila se sem. Žila jsem taky delší dobu mimo Evropu. Zkušenost dobrá, ale doma je doma. Mám tady silné kořeny ![]()
Práci tady v Anglii mám, ale stýská se mi. Už mě taky nebaví bydlet v sharehousu, jsem po těch letech unavená. Chci dělat hlavou a ne rukama. Chci být se svojí rodinou, dokud ji mám. A připadá mi, že čím déle tady zůstanu, tím horší bude návrat.
@yuichan píše:
Práci tady v Anglii mám, ale stýská se mi. Už mě taky nebaví bydlet v sharehousu, jsem po těch letech unavená. Chci dělat hlavou a ne rukama. Chci být se svojí rodinou, dokud ji mám. A připadá mi, že čím déle tady zůstanu, tím horší bude návrat.
Tak sis odpovedela sama, ne? ![]()
Kulturní šok opravdu může přijít a nezáleží vůbec na tom, že se ty kultury od sebe moc neodlišují, jak tady někdo nesmyslně zmiňoval. Vždy existuje něco, co v jiné zemi funguje jinak a co nás tím pádem může nepříjemně zaskočit. Četla jsem i studii, že pokud je člověk rok v cizí zemi a pak se vrací zpět domů, tak může pak zase trvat i 6 měsíců, než si zvykne.
Jinak k tématu: úplně chápu, že nevíš, kam vlastně patříš. Cítím to úplně stejně. Každou chvíli jsme žila v jiné zemi, nyní se budu znovu stěhovat za moře a taky nevím, kam vlastně patřím, kde si chci vybudovat „domov“. Člověk holt zjistí, že to nikde není ideální
každopádně pokud se ti opravdu stýská a nevidíš již v Anglii budoucnost, tak se můžeš zkusit vrátit. Se zkušenostmi z Anglie určitě najdeš nějakou dobrou práci ![]()
Ja si myslim, ze pokud je zakladatelka mlada a bez zavazku, tak po navratu do Cech-pokud zjisti, ze ji to v CR nesedi a tahne zas jinam, bude pro ni jednodussi zas nekam do sveta vycestovat… ja jsem do UK nechtela, sla jsem kvuli manzelovi, ale pokud bychom nyni chteli odcestovat uz by to pro me bylo jednodussi, uz bych se do ciziny znovu jet tolik nebala/kdybychom nemeli male deti, to opravdu odmitam/
@yuichan píše:
Tak to neni, co resit. Jen se zeptam, co ti brani delat v UK hlavou?
Souhlasim s Liky, jako bezdetna se muzes vratit kdykoliv.
Bojím se, že neseženu práci. Známá se teď vrátila z UK do Čech a už zase vyráží do světa, protože práci nesehnala. Mám vystudovanou vejšku - Český jazyk, mám certifikát z angličtiny, ale bojím se, že to je prd v dnešní době.
@yuichan no tahle kombinace je dost blba, s cestinou muzes mozna ucit, pokud si dodelas nejake ucitelske minimum. V novinach atd. bude asi na korektury tezke sehnat misto (zkusenosti kamaradek) a anglictinu dnes umi kazdy.
v UK delas co?