Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, ¨ráda bych se dozvěděla Váš názor na tuto situaci.
Nastoupila jsem zpět do práce na částečný úvazek - takže cca 1-2 dny v týdnu jsem mimo domov. Jelikož mám malé dítě, tak po dohodě jej hlídá švagrová. To je vše v pořádku, je moc milá, hodná a vím, že prcek je spokojený.
Ale manžel má celkem 2 sestry a zjistila jsem, že ta druhá švagrová k nám chodí na návštěvu zá:,–(ně v době, kdy já jsem v práci a manžel též. A u nás v bytě je vlastně jen naše dítě hlídané švagrovou č.1.
Ano je pravda, že s touto druhou švagrovou máme každá rozdílné názory, nicméně se tolerujeme ale nemusím ji vidět 2× týdně. Jen mi prostě přijde dost zvláštní, že přijde na návštěvu tak, abychom mi byli oba mimo.
Beru to podle sebe, tohle bych nepodnikla aniž by o tom majitel bytu nevěděl - jí to asi přijde zřejmě normální, ale vcelku mi to vadí.
Přemýslím zda se tedy máme ozvat, nebo prostě to spolknout a dělat,že je to naprosto v pohodě - i když máme s manželem jiný názor. V podstatě mi jde o to, že vztahy v rodině by se tak narušily a nemůžu se rozhodnout, zda je to tak velké provinění nebo jsme mi na toto citlivější.
Co si o tom myslíte vy?
ahoj.Já bych se ve vší slušnosti ozvala.Nebo bych řekla manželovi,ať to sestře slušně řekne.Od něj to třeba lépe přijme.
ahoj, já bych se taky ozvala-přes manžela, pokud má stejný názor, nebude problém..
takové chování teda nechápu ![]()
Taky bych se ozvala a rict by to mel manzel. Prijde mi to neslusne. ![]()
Ahoj, já bych té švagrové cinkla a řekla jí, ať přijde na návštěvu, když jste doma, že byste se s ní chtěly vidět, když k Vám chodí domů. Moc oficialit bych s tím nedělala, většinou se v rámci rodiny zbytečně maličkosti vyhrotí a je z toho tichá válka (teda beru to podle sebe), třeba jí to ani nedošlo, že se to nehodí a má pocit, že v rámci rodiny to nevadí. Až když nepomůže náznak, pak už bych jí to řekla narovinu (a hlavně i té „hlídací“ švagrové, že si k vám domů nemá zvát návštěvy).
To bych se teda taky ozvala, příjde mi to dost „oprsknutý chování“. Měla bych pocit, že mi to tam lustruje, prohlíží..prostě vymetá mi v bytě. Nikdy bych si to nedovolila. A nebo bych tý švagrový řekla (co hlídá vaše dítko), že když nejste doma, aby nikoho k vám nepouštěla..to mi příjde zcela logické a normální.Kdybych někomu hlídala dítě, taky bych tam nikoho nepouštěla, i kdyby to byl můj příbuznej, tak bych mu prostě řekla, že oni nejsou doma a že je to blbé, abysme tam byly bez nich…
A není to tak, že je to prostě příležitost jak si v klidu pokecat s tou druhou švagrovou/sestrou ? Já si nemyslím, že jde k vám na návštěvu, ale jde prostě za ségrou, nekomplikuj to, řekní jí třeba ve srandě „tak vy tu prý máte se ségrou mejdan“, a uvidíš co ti na to řekne. Vztahy v rodině se dají zkomplikovat nato šup a pak se to těžko lepí dohromady. Dost často se to tu řeší s tchýněma, já to nemám moc ráda. Mě se třeba stává, že když mi máma hlídá děti, tak k nám chodí jedna návštěva za druhou, máma jim ukazuje byt, děti, jídla je tu vždycky dost, kolikrát o tom ani nevím…ale je mi to celkem jedno, děti jsou obstaraný, mají sociální kontakt, a když mi máma ještě vyžehlí, tak to neřeším vůbec. Vím, že je máma něco jiného než švagrová, ale mě třeba vadí víc, kdyby děti po:,–(ila před televizi, takhle mají alespoň změnu a zábavu.
Zjisti proč tam chodí, nějak nenásilně, a pak to teprv řeš.
ahoj holky, moc díky - já se v tom právě plácám, nechci nikoho ranit. Je mi jasné,že švagrovky jako ségry mají k sobě mnohem blíž než já - jejich švagrová:-) Zkusím hodit řeč,uvidím co se z toho vyvrbí. Moc děkuju, protože i když to nevyřeším,tak se aspoň pozeptám a asi i mě se uleví na duši. Děkuju
No ja nevim, ale me vodit do meho bytu navstevy i moje mamka, tak bych asi rostla.
Bubino, tebe obdivuju, me ukazovat MUJ byt nekomu bez me pritomnosti… to bych nezkousla. A musim rict, ze mi mamka hlida u nas taky, chova se u nas jak doma, ale tohle by si nikdy nedovolila. Vyjimecne, ze by treba jela jeji znama okolo, ale i tak by se me predem zeptala.
A svagrove si snad muzou pokecat jinde a jindy ne? A ne kdyz ma jedna na starosti ditko.
Ja bych hlidaci svagrove rekla, ze se mi to nelibi.
Nevím, třeba je to opravdu jen pro to, že se chtějí vidět a ta 2. švagrová jindy nemůže. Daleko větší potíž je s babičkama, co dostanou klíče. Už z vícero zdrojů jsem slyšela, jak potom mladý jedou na dovču a babička jde zalít kytky a přitom dělá exkurzi všem kamarádkám
To by mě vadilo víc.
Co to vzít víc v klidu a zeptat se, že jestli by švagrovka nechtěla přijít jindy, abyste se taky viděly a mohly dát řeč? Třeba se pak dozvíš, co v tom vězí - jindy nemůže, nemusí tě, cokoli…
Znama takhle rekonstruovala domek a klice mela vedle bydlici svagrova, kluvi delnikum a tak. A pak pri „kolaudaci pro kamarady“ znama zjistovala, jak vsichni uz jeji dum videli, pac svagrova jim ho ukazala, kdyz byli u nich… kdyz mela ty klice, ze jo?
Tak znama vymenila klice a svagrovy vnucka (cca 8let) se nahlas podivovala, ze od tehle novych zamku nema babicka klice.
Tak to je teprve chutovka. ![]()
Lucci píše:
Znama takhle rekonstruovala domek a klice mela vedle bydlici svagrova, kluvi delnikum a tak. A pak pri „kolaudaci pro kamarady“ znama zjistovala, jak vsichni uz jeji dum videli, pac svagrova jim ho ukazala, kdyz byli u nich… kdyz mela ty klice, ze jo?Tak znama vymenila klice a svagrovy vnucka (cca 8let) se nahlas podivovala, ze od tehle novych zamku nema babicka klice.
![]()
Tak to je teprve chutovka.
Tak proti návštěvám švagrový je tohle teprve mazec ![]()
Ahoj já bych nedávala hlídat dítě někomu, kdo si do mého bytu v době hlídání mého dítětě pozve kohokoliv, aniž by mě předem aspoň informoval. Bála bych se dalších nepříjemných překvapení, prostě bych ztratila důvěru.
Jé tak to mě fakt nevadí, že si k nám někdo vodí návštěvy, já je všechny znám, je to něco jako rodina, děti je rádi vidí, kdybych měla řešit takovýhle kraviny (pro někoho to asi není), tak nevím, jak bych se vypořádala s opravdovými problémy. Já nevím co vám na tom může vadit, máma mi doma nevizitíruje, ve skříních mám pořádek a nemám tam nic takovýho, co by neměl někdo vidět, chápu, že to může být asi ztráta soukromí, já to tak nevnímám, svoje opravdové soukromí si nosím v sobě a ta matérie mě moc nebere, a že naleje máma kamarádce panáka z mýho baru - tak to je to nejmenší, co pro ní můžu za to všechno co pro mě dělá udělat.
Ale pokud to někomu vadí, tak chápu, že se to musí řešit. Jen aby se to nepřeťáplo…