Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím všechny,
nenašla jsem podobnou diskuzi a zajímalo by mne, zda jste se s tím někdo nesetkal a nevíte, jaký pohled mohou mít soudy na naši situaci.
Bývalá partnerka žádá o zvýšení alimentů na 8leté dítě, které s mým manželem mají. Musím podotknout, že s ní bohužel není od začátku domluva a dělá naschvály, co to jen jde.
Nemyslím, že by zrovna částka, kterou manžel posílá, byla nějak vysoká. Ale zároveň má další dvě děti takže i tam má vyživovací povinnost. Vše platí, děti jezdí každý druhý víkend.
Ale tato expartnerka vydělává dost peněz a mě vůbec zaráží, že chce zvýšit peníze. Jejich dcera se má u ní značně lépe než když je u nás, protože nemáme tolik peněz a je to znát. Ona jí kupuje vše, na co pomyslí. Dokonce to je až tak daleko, že dítě ani samo neví, co si přát k narozeninám či Vánocům, protože má vše.
To je dlouhý příběh, ale mě by jen zajímalo, když ona bere víc peněz, než my dva dohromady, tak jak se na to dívá soud. Jestli to třeba nezohlední, protože chce asi o 4 tisíce více, což není málo a dítě rozhodně nestarádá.
Jen pro představu v čistém bere přes šedesát tisíc korun.
Děkuji za názory.
@VeronikaRapkova píše:
Zdravím všechny,nenašla jsem podobnou diskuzi a zajímalo by mne, zda jste se s tím někdo nesetkal a nevíte, jaký pohled mohou mít soudy na naši situaci.
Bývalá partnerka žádá o zvýšení alimentů na 8leté dítě, které s mým manželem mají. Musím podotknout, že s ní bohužel není od začátku domluva a dělá naschvály, co to jen jde.
Nemyslím, že by zrovna částka, kterou manžel posílá, byla nějak vysoká. Ale zároveň má další dvě děti takže i tam má vyživovací povinnost. Vše platí, děti jezdí každý druhý víkend.
Ale tato expartnerka vydělává dost peněz a mě vůbec zaráží, že chce zvýšit peníze. Jejich dcera se má u ní značně lépe než když je u nás, protože nemáme tolik peněz a je to znát. Ona jí kupuje vše, na co pomyslí. Dokonce to je až tak daleko, že dítě ani samo neví, co si přát k narozeninám či Vánocům, protože má vše.
To je dlouhý příběh, ale mě by jen zajímalo, když ona bere víc peněz, než my dva dohromady, tak jak se na to dívá soud. Jestli to třeba nezohlední, protože chce asi o 4 tisíce více, což není málo a dítě rozhodně nestarádá.
Děkuji za názory.
důležité není, kolik bere ona, ale kolik bere otec dítěte
Jak soud rozhodne, je ve hvezdach, muze zohlednit zivotni uroven druhe rodiny, ale vice zalezi na otcove orijmech. Existuji na to tabulky, tam se mrkni. Myslim, ze osmileta ma narok na
12%, sourozenci zohledneni.
@VeronikaRapkova píše:
Zdravím všechny,nenašla jsem podobnou diskuzi a zajímalo by mne, zda jste se s tím někdo nesetkal a nevíte, jaký pohled mohou mít soudy na naši situaci.
Děkuji za názory.
Je úplně jedno kolik bere ona, důležité je kolik bere otec. Pokud nemá dostatečný příjem neměl si pořizovat další dvě děti 🤦 A proč by ona měla být „trestána“ za to že je schopná. Takže jen proto že vydělává hezké peníze má všechno platit sama? Rodiče jsou oba…
A je dalsi nextka, co chce skrblit na diteti pritele
.Navic jako vzdy ex dite spatne vychovava, dite je hrozne… Dite ma pravo na zivotni uroven rodicu, kdyby zili spolecne take ma to co ma maminka i tatinek a je jedno kolik kdo vydelava…
Existuje kalkulacce dle novych pravidel… dosad to tam a uvidis kolik ma tvuj pritel na dite platit a jestli to odpovida… potreby ditete a prijem matky samozrejme patri k posuzovani, ale rozhodujici je vzdy prijem povinneho… Sveho pritele ved k tomu, aby se o sve dite staral radne dle zakona, ldyz to nedava dle moralky…
Muze mamince sveho ditete navrhnout treba, ze bude platit krouzky, tabory atd… coz udela ty 4.000,– treba bude spuhlasit… a k soudu nemusi.
Proč si to nehodíš do kalkulačky??
na osmiletou dceru při 30tis. příjmu a dalších dvou dětech mu výživné vychází kolem 4000 Kč měsíčně
ale může uspět klidně i s částkou kolem 5-6tis.
ti ten příjem exky nějak leží v žaludku ![]()
@VeronikaRapkova píše:
@stinga bere o polovinu méně
a kolik plati alimenty z 30ti tisíc?
@VeronikaRapkova No a kolik teda posílá? A jinak ne, to, ze je matka schopna soud v tom smyslu, ze by otci vymeroval nižší výživné fakt zohlednovat nebude.
@Lucy75 leží, to se přiznám. Protože to dělá jen tak, ne že by jí doopravdy záleželo na těch penězích. Dítě se má velmi dobře.
@KKK85 já neříkám, že je to ideální situace. Ale posílá 3 tisíce, jelikož posílá další dvoje alimenty v podobné výši. Takže měsíce jde minimálně 10 tisíc. Plus pro děti jezdí autem a bohužel větší vzdálenosti, jelikož se tato ex přestěhovala.
@j.a.n.i1 já jsem si to myslela, ale spíš mě zajímalo, jestli to někdo nemá podobné. Já znám jen opačné příběhy, ze strany matek právě.
@VeronikaRapkova píše:
@Lucy75 leží, to se přiznám. Protože to dělá jen tak, ne že by jí doopravdy záleželo na těch penězích. Dítě se má velmi dobře.
ty ono 60tis je krásná výplata…ale zase nepřeháněj že ji nezáleží na penězích… zaplatí bydlení, nějaké pojistky, spoření, obědy dítku, kroužky, benzín, jídlo, drogerku, oblečení, tábory, školní pomůcky, srpš… zase nemá plat 100-150tis že by to bylo úplně na rozhazování a nakupování předražené elektroniky, a zájezdy za 100vky tisích…
@VeronikaRapkova lidská závist je věčná… ![]()
nepíšeš, kolik platí manžel nyní… pokud třeba 4000 a ona chce osm, tak jí to z jeho příjmu nevyjde…
Lepší je se s ní opravdu domluvit mimosoudně, stačí mailem, přidat jí např. 2000 od tohoto měsíce a pokud je rozumná, tak na to přistoupí…
chápu ovšem, že s každým se mimosoudně bohužel dohodnout nedá…
A že má holka u své mámy všechno je snad OK, ne? ty nebudeš mít zrovna nejšťastnější povahu…
Životní náklady se zvětšují. Vše se zdražuje, jestli jsi si všimla. Tak je jasné, že i první dítě potřebuje větší alimenty. Tatínek si vyrobil tři děti. Ať se sakra víc snaží. To je jeho problém. Když byl snaživý ve výrobě. Má být snaživý i ve vyživování svých dětí.