Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky..spis než o radu si jdu tak trochu postezovat.Do výchovy mého syna už zasahujeme dvě..já a moje Mama.Mama je úžasná a udělala by pro něj nevim co.Ale srazime se ohledně výchovy..ještě je to komplikovanější ze malej (2 roky) je opožděný o rok a další testy se teprve dělají..no nicméně už remca ze ho neposazuji na nočník. Ze me prosazovala kolem 8 měsíce. A ze jsem trvala jak tur ji bylo jedno. Já to dělat nechci..,už jen protože nechodí, neřekne nic..a s chápáním a udržováním svěrače taky nic moc.To byla Dlouha debata…pak mu koupila sice kvalitnější boty ale z druhé ruky a nechci. už jsem ji to říkala dřív a stejné slapadlo pro děti..další krám. Kluk je hystericky když ma sednout kamkoliv co se mu nezdá, je hypotonicky a chůze je běh na dlouhou trat..a ted máme slapadlo. Neporadi se a nakupuje dle sebe. Zvlášť ty boty. Říká ze z něj dělám kvetinku ve skleníku. co mám dělat..mysli to dobre..ale děla si co chce..ty boty me svou nejvíc.
Tak pokud nechodí, tak asi není schopný sednout si na nočník sám, tím bych argumentovala. Co se týká bot, tak až půjdete na kontrolu k ortopedovi a tak bych vzala mamku sebou, ať ji to pan doktor vysvětlí, u hypotonickeho dítěte, které ke všemu ještě nechodí je šílenost koupit použité boty ![]()
Já ji to říkala a zdůraznila ze žádný boty z druhé ruky..kupovala jsem mu drahé Essi před ni..a ted nakoupila dokonce troje.Je mi to líto PAC i za ne vyhodila peníze a ted je mi blbe říkat něco..chápu ze když jsou ortopedické si myslela ze budou fajn..ale..co se Týce nocniku tak to je ji fuk ze nechodí..ale prý si musí zvyknout.(řve jak tur když se tam posadí) vyčítá mi ze se jemu a domácnosti nevěnují 100% a jsem PC maniak.,..
@Malike Můžeš vzít maminku s sebou k doktorovi, ať jí to vysvětlí, ale jestli je stejná jako můj otec, mohlo by jí to vysvětlovat deset doktorů a stejně si povede svou. Maminka to určitě nemyslí zle, ale prostě si musíš trvat na tom, že ty jsi rodič a proto rozhoduješ. S tím nočníkem, tchyně to na mě taky zkoušela, že její děti chodily na nočník od půl roku. No nechodily, jenom je tam posazovala a čekala, až něco vykonají.
@Malike tak boty bych prodala dal, prostě je totální blbost, aby hypotonicke dítě nosila použité boty, tam záleží na každém správném pohybu zad a břicha a každé dítě si vyslapne botu úplně jinak. Ty si matka, ty si musíš určit pravidla. Vím že máš hodně nemocné dítě. Mam také dítě s hypotonii, tak vím co vše to obnáší, kolik je s takovým dítětem práce a popravdě řečeno na můj vkus jsi tu moc často. Nechci tě soudit, je to tvé dítě a tvá věc nakolik se mu věnuješ, ale nad tou poslední větou, že ti maminka říká, že jsi pc maniak, bych se asi sama nad sebou zamyslela, jestli nemá tak trošku pravdu ![]()
Já ty boty nechápu.. Na co jsou tomu dítěti boty, když nechodí? Jen na to, aby je měl nasazené na nohách? v tom případě nevím proč zas tak řešit, jestli jsou použité? Jako předpokládám, že to nejsou nějaké totál sešlapané šmejdy, ale normálně použité… Celé mi to přijde nesmyslné ![]()
A jinak co se týče celkově názorů na výchovu, moje mamka má též naposto jiné a nerespektuje ty mé, resp. má pocit, že ona všechno ví správně, takže moje námitky bere jedním uchem tam a druhým ven. Nebo mi řekne „ale babička může..“ (třeba cpát dětem sladkosti). Takže se normlálně stýkáme, já se snažím mít pod kontrolou alespoň to, co mi vadí nejvíc, nad mnohými věcmi přivírám obě oči, ale že bych třeba u ní děti nechala samotné, to vím že neudělám. I když ona by chtěla, ale prostě ne ![]()
Já se snazila vysvětlit ze děti se dnes neposazuji za révu a nuceného drženi..neee prý se jen doba změnila k horšímu. Dřív vše bylo lepsi a dnes matky jsou line. K dr.by semnou nesla.Je to daleko a ještě pracuje.
@Malike píše:
co se Týce nocniku tak to je ji fuk ze nechodí..ale prý si musí zvyknout.(řve jak tur když se tam posadí)
jak já tomu rozumím ![]()
na takové platí jen oplácet stejnou větou
např. neposadím ho na nočník, klidně si matko řvi jak tur, však ty si zvykneš, že za toto dítě jsem zodpovědná já a ne ty ![]()
a k botám, to že budeš mít špatný pocit, že nemůžeš odmítat drahé dárky, to neprospěje ani tobě ani dítěti
nedovol ji vnutit ti pocit viny, že ty jsi ta nevděčná a ona je ta správná
boty ji ihned vrať se slovy, děkuji nechci, už předem jsme říkala že NE a svůj názor nezměním, musíš si zvyknout ![]()
Tohle jsou šilené situace…nám…moje máma super, hlídá mi kluky, ale občas má nějako pitomou narážku a já se musím držet. Viz včera malej 1,5r hodne citlivej a klučik upadl, pád vypadal nehezky a já stála a koukám co z toho bude a pak se ho prár jestli je v pohodě a jestli je to dobrý a máma hned…nevšímej si ho nic se mu nestalo, jdi od něj…no to jsem byla jak ![]()
Botičky bych mu nedávala, chápu že za ně mamka dala peníze, ale zkus ji vysvětlit, ať příště místo třech použitých párů koupí jedny nové
a s nočníkem, moje dcera je zdravá, vyvíjela se normálně a na nočník začala chodit až ve 2 letech a 4 měsících, je narozena v listopadu tak jsem si říkala že přes zimu nemá cenu ji to učit a pak ji plínu na ven zase dávat. Pro mě ideální období na učení jaro a teplejší počasí. Zralá byla dobře, za 2 dny pochopila co po ní chci, nehody se stávaly max 2× denně po dobu jednoho týdne, potom už ne a za 3 týdny na to už byla bez plínky i na noc. A nikdo mi nic neřekl, jo občas měl kecy můj táta ale řekla jsem mu, že on nám plíny nekupuje a ať to nechá na nás a byl klid ![]()
U tvého chlapečka je to ale komplikovanější, a rozhodně bych ho nenutila když pláče. Ať si lidi říkají co chtějí, je to tvoje dítě ![]()
No venku on šlape par metru když se drží kočárku..takže botky používá..vim ze je to jen par metru..ale ještě mu zavarit na jiné problémy..už tak vrací mozku.
@Malike píše:
No venku on šlape par metru když se drží kočárku..takže botky používá..vim ze je to jen par metru..ale ještě mu zavarit na jiné problémy..už tak vrací mozku.
Tak to jo, já myslela, že jako OPRAVDU nechodí, tj. vůbec. V tomto případě souhlasím s holkama, říct mámě, že doktor řekl, že na botách opravdu záleží a proto musí být takové a takové, vybereš si je sama a ona ať neutrácí peníze, že to je zbytečné. Tohle by snad pochopila i ta moje ![]()
@Ivaneska já jsem sama..tady jsem poslední dobou ani nebyla..když bych se 100% věnovala jen dítěti..zblaznila bych se..vše co mám dělat dělám..cvicim sním, hrají si sním..litam po doktorech..doma uklízení je..latkuji ho.Ale stratit kontakt ze světem taky nechci. Notebook jsem nevytahla dlouho..píšu ze smarphonu a nejsem tu tak často.
Jestli jsou boty kvalitní a nesešlapaný, tak vůbec nevadí že jsou z druhé ruky ![]()
@Malike píše:
@Ivaneska já jsem sama..tady jsem poslední dobou ani nebyla..když bych se 100% věnovala jen dítěti..zblaznila bych se..vše co mám dělat dělám..cvicim sním, hrají si sním..litam po doktorech..doma uklízení je..latkuji ho.Ale stratit kontakt ze světem taky nechci. Notebook jsem nevytahla dlouho..píšu ze smarphonu a nejsem tu tak často.
To je v pohodě, já jsem hodně na počítači, a přesto zvládám všechno, co je potřeba ohledně dětí i domácnosti ![]()