NDT - přírodní sušená štítná žláza

3
1.7.26 12:32

NDT - přírodní sušená štítná žláza

Máte prosím někdo zkušenost s předepisováním NDT (Natural Desiccated Thyroid – přírodní sušená štítná žláza) v ČR? Je nějaký lékař zde ochotný tento produkt předepsat, i když zde není registrovaný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9172
1.7.26 13:03

Volně prodejné doplňky stravy se předepisují??? Nebo je to vedeno jen jako lék?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
1.7.26 14:23

Existují volně dostupné doplňky stravy, ale mám na mysli produkty vedené jako lék, které mohou být připraveny na míru pacientovi a může je předepsat jen lékař. V zahraničí jsou vedeny pod názvy jako „Nature-Throid, WP Thyroid, NP Thyroid, ERFA Thyroid“. V Evropě jsou dostupné např. v Německu, Rakousku, Belgii, UK… U nás nejsou registrované, ale lékař může vystavit speciální předpis na dovoz ze zahraničí. Zajímalo by mne, zda je v ČR někdo užívá a jakým způsobem je získává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.26 15:14

Lékař to nepředepíše. Lékař musí postupovat podle guidelinů a tyhle preparáty v českých guidelinech nejsou. Já si to kupuji v USA, kde to je jako doplněk stravy. Moje praktická lékařka o tom ví, že to užívám, ví že už nechodím k českému endokrinologovi a hodnoty štítné žlázy (TSH) mi vždy na preventivce změří.

Pro mě zcela subjektivně, co se týká symptomů, je NDT tisíckrát lepší než umělý tyroxin (levothyroxine). Jsou na to ostatně i studie, není to jen můj dojem.

Další velký gamechanger pro mě bylo brát léky na štítnou žlázu před spaním, ne ráno. Pro mě je to obrovský rozdíl v kvalitě života. A opět to není jen můj dojem: jsou studie, které potvrzují, že nejvyšší hodnoty hormonů štítné žlázy jsou paradoxně v noci.

Co se týká toho, kolik si léku vzít, postupuji podle naturopatických guidelinů.

• Citovat
  • Upravit
3
2.7.26 13:09

Moc děkuji za Vaší reakci. Jsem vděčná, že jsem narazila na někoho, kdo to také užívá. Ano, většině lidí NDT vyhovuje, ale tradiční medicína to zcela ignoruje. Známý to nyní užívá na předpis v USA, ale stěhuje se do ČR. Mohu se zeptat, co přesně užíváte, jakým způsobem to kupujete a podle jakých guidelines postupujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.26 21:13

Užívám přípravek Thyrovanz, je z USA vyráběný že kravských sušených statných žláz. Ještě předtím jsem užívala Thyroid-S, ten je Thajska, prasečí. Oba viz e-shop.

Dávky jsem stanovila tak, že začíná od nízké dávky a vždy po 14 dnech se dávka navyšuje, pokud přetrvávají symptomy. Také jsem měřila bazální teplotu ráno než jsem vstala z postele, která má být 36.7 °C. Teď po létech už dávkuji jen podle symptomů.

Hodně info i víc k tomu, jak nastavit správnou dávku bývalo ve FB skupině Thyroid Support Group: https://facebook.com/…03088879632/ . Teď už tam ale nechodím, tak nevím, co tam bývá za příspěvky.

Ještě mě k tématu napadá, že TSH by se ideálně mělo pohybovat mezi hodnotou 1 a 2. Česká norma s horní hranicí tuším 4.5 je moc široká. Ostatně vztah mezi TSH a hodnotami T3 a T4 není lineární, ale je log-lineární. Já mám dlouhodobě hodnoty okolo 1. Mám teď miminko a i v těhotenství jsem měla hodnoty ukázkové.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty