Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka píše:
@Kaliopa Kdybych mela znat duvod ke kazdemu chovani, ktere u lidi nechapu, tak bych musela zalozit diskuzi tak 150 000.
@xjuklickova píše:
Asi budu kamenovana, ale mám to v plánu. Duvod? Výběr skoly, jestli zapis tady ve vsi, kde se zaklad sice nauci, ale potom již nebývají úspěšní dale, nebo do městské skoly, kde na nasledne vzdělání mají větší úspěšnost.
To mi prijde riskantni, ze se spolehnes na mereni v jednom dni a podle toho urcis ZS. Dnes na VS dle typu staci i prumerne IQ. Pokud ho diteti zjisti, tak uz ho das na tu horsi skolu? Ja bych na testy takto nespolehala.
Ne k čemu, životní úspěchy se od toho neodvíjí, pokud není podprůměrné.
@Kaliopa píše:
To mi prijde riskantni, ze se spolehnes na mereni v jednom dni a podle toho urcis ZS. Dnes na VS dle typu staci i prumerne IQ. Pokud ho diteti zjisti, tak uz ho das na tu horsi skolu? Ja bych na testy takto nespolehala.
Já bych se docela divila, kdyby většina absolventů VŠ měla vyšší než průměrnou hodnotu IQ. Jasně, že nadprůměrně inteligentní lidé ve svých oborech zpravidla vynikají a mají třeba ten červený diplom, ale o tom to snad není. Nějaké studijní předpoklady jsou třeba, ale ty nejdou nutně ruku v ruce s nějakými čísly. A vůbec si nemyslím, že by nižší IQ znamenalo, že člověku automaticky stačí nižší kvalita vzdělání už od základky. Mimochodem znám tři holčiny, co prošly vesnickou malotřídkou, všechny tři vystudovaly. Jedna z nich medicínu.
@Kaliopa v některých ZŠ se to měří v rámci jejich nějakého programu, jenže pak většinou neposkytujou výsledky, mají je jen pro své použití. A je spousta rodičů (a koneckonců i dětí), které to nahlodá a jdou to změřit, aby zjistili výsledek.
Ano, dcerkám měřili IQ v rámci testování v PPP… u starší víme i číselnou hodnotu, u mladší (v té době 3,5 roku) jen slovní vyjádření…
@Regina Hero bylo jste z číselné hodnoty překvapení? Nebo jste ocekavali?
@xjuklickova přiznám se, že jsme byli trochu překvapeni… podle školních výsledků jsme čekali, že nebude v průměru, ale naměřená hodnota nás překvapila… navíc dcera nemá ty typické „negativní“ stránky, kterými se nadprůměrná inteligence většinou tak nějak kompenzuje…