Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, malýmu jsou 4 měsíce a úplně se odstavil od prsa, nechce se za žádnou cenu přisát a to ani v noci, když mu odstříkám do flašky, tak to taky nechce, navíc nechce ani UM, už si s ním nevím rady!
Jediný, co mi vezme je, když mu udělám ochucenou kaši a to jen někdy.Stalo se Vám to taky?Myslíte, že kdybych mu koupila ochucený Sunar, který je až od 6.měsíce, tak mu tím uškodím?Jinak já už opravdu nevím, jak mám do něj to mlíko dostat!
Díky za všechny rady…
co mu ho přisladit glukopurem?(kupuju například v Bille, normálně u cukrů) Ideál řešení to sice není, ale pokud by ho ten bojkot přešel, tak na přechodnou dobu bych to zkusila.
Zkus na kojeni.net pohledat v databázi otázek a odpovědí najít bojkot kojení, bojkot mléka, určitě tam k tomu bude spousta.
co jsem tak vyčetla, nenechal by se nakojit nebo dát flašku ve spaní, v polospánku?
Ahoj, už je to pěkných pár let zpátky. Moje máma mi vyprávěla, že já taky nechtěla mléko a pila jsem jen čaj. Muj syn, taky dělal pěkné ciráty s mlékem a přisátím, skončili jsme od 1. měsíce na UM (do 1.měsíce jsem střídala UM s MM, pak se mi vytratilo), od 4. měsíce jsem mu do něho přidávala přesnídávku a jak baštil. Dávala jsem jen trošku, aby to měl s příchutí.
A co to je ten glukopurem?On se bohužel v noci nebudí, usíná v 19h a vzbudí se až v 6h ráno a to jsem ho kojila, ale teď bohužel se už nepřisál, tak jsem zkusila flašku, to něco vypil a pak zase usnul, ale teď už třetí den nechce ani flašku, tak jsem mu dělala ochucenou kaši, ale tu si dneska už taky nevzal, tak já už nevím, co s ním mám dělat.Na kojení net. jsem koukala, bohužel to byly všechno buď starší děti, že se jim daly jiný příkrmy nebo si vzaly alespoň UM, ale ten můj nechce žádný mléko a s těma jinýma příkrmama nevim, nevim.
S tou přesnídávkou, to je dobrej typ, to hned vyzkouším, jen co se vzbudí!Já jsem se ptala mámi, ta mi říkala, že jsem taky bojkotovala mlíko, vlastně ho dodnes nepiju, ale ta mi do UM dávala kakao, dřív se to tak neřešilo, ale to mi už míň drastický přijde mu dát ten ochucenej Sunar než do něj cpát ve 4měsících kakao.
Některé děti mléko prostě nepijí. Mareček se mi odstavil sám přesně tímto způsobem, ale to mu bylo už 8 měsíců, takže už baštil jiné věci. Ale přechodné období, kdy odmítal pít, měl už kolem pátého měsíce - přešlo to samo ani ne po týdnu, kdy se napil jedině, když měl opravdu hlad, takže třeba jednou denně a jednou v noci. Pak se to vrátilo do normálu, ale pořád jsme se tak trochu „prali“, musela jsem ho nejprve uhoupat do polospánku, teprve pak se přisál. A od toho osmého měsíce není kojen, to už prso odmítl definitivně a už jsem ho „nepřeprala“
(ale Sunar pije).
Já bych se na Tvém místě nejprve poradila s doktorkou než bych začala akci „dochucování“… když nic jiného, ona nejlépe poradí, čím a jak nahradit. A pokud to je u Váš také třeba jen přechodné odmítací období, dochucováním podle vlastního rozumu tomu nepomůžeš, jen ho naučíš na jinou chuť a odstavíš si ho sama.
Nemluvě o tom, že může mít třeba v pusince problém, který mu v pití brání a který doktorka může zjistit.
Příspěvek upraven 15.08.10 v 11:26
Zkus tu přesnídávku a uvidíš, já to dělám dodnes, popř. mu tam dám trochu kaše Sunarky nebo Hami, ty jsou také od 4.měsíce, ale u nich pozor na ucpávání dudlíku.To kakao bych nedávala. Glukopur je hroznový cukr a je pro děti zdravější. Jinak držím palce a přeji pevné nervy.
Pokud to trvá už tři dny, asi bych to spíš nejdřív řešila s pediatrem. Může to být nějaký zdravotní problém (třeba moučnivka, zoubky apod.), který mu v jídle brání. Případně bych zkusila změnit značku UM pro jeho věk, Sunaru pro starší děti bych se docela bála.
A kdybys přeci jen chtěla zkoušet třeba tu přesnídávku, začni opravdu po malých troškách a hlavně nějakou z nealergizujícího ovoce (třeba jablko nebo hruška).
U doktorky jsem byla už před týdnem, kdy přestal pít mlíko, ta mi poradila tu kaši, říkala, že to některé děti prostě dělají, jinak malýho prohlídla, v pusince nic nemá, ani teda nestrádá váhově, vážíme 7,5kg a měříme 68cm, jinak taky nevěděla co s tím.Jediný, co mi řekla, že můžu od 4. měsíce začít dávat příkrmy, tak nejdřív zkusim tou přesnídávku ochutit mlíko a jestli to nezabere, tak asi začneme s příkrmama. ![]()
Některé děti mléko prostě nepijí, sousedky syn odmítal jakékoliv mléko od 8 měsíců, ale protože neodmítal tvarohy, žervé, tvrdý sýr, dr. poradila nahradit vápník takto. Jinak sousedčin chlapeček jí úplně vše - zeleninu, maso, ovoce, ale mléko nechce, bohužel ani jogurty.
Já jsem taky nepila mléko, ale až od 3 let, do té doby jsem pila Sunar, ten mi prý chutnal. Odpor k mléku mám dodnes.
Zkus mu dát mléko v noci ve spánku, nebudit ho, jen přiložit flašku, většina miminek takhle pije mléko velmi dobře.
Díky za radu, to už jsem zkusila, ale vůbec se nenapil, flašku do pusy vzal, ale jen dudal, jako kdyby měl dudlíka.A teď jsem zkusila to mléko s přesnídávkou a taky nic, jen vidí flašku s mlékem a už začne hystericky ječet, stejně jako předtím, když jsem vytáhla prso, to do mě ještě ovšem bušil pěstí.Tak nevim, v tomhle věku mléko asi jinak nahradit bohužel nejde, na tvarohy atd. mi přijde docela brzo…
a brečí ti hlady? možná ti to bude připadat drastický, ale jestli nebrečí hlady, tak ho nechej vyhladovět. Na našeho to pomáhalo, prostě se stalo, že někdy neměl vůbec hlad celý den, tak jsem ho nechala a on si po čase o jídlo řekl. ale říkala jsi že to trvá už delší dobu viď? Tak to bych možná zkusila ještě toho pediatra a nebo mě teď napadlo, co mu to mléko zkusit dát lžičkou?
Zkus to lžičkou, jak radí Pettulle, nebo zkus stříkačku. Zkus ho ošidit hračkou, dej mu ji do ručky, aby si s ní hrál a při tom mu dávej lžičky, třeba bude polykat, ani nebude vědět.
Mně malej taky odmítal flašku a tak jsem ho dokrmovala lžičkou nebo stříkačkou, zabavila ho a dávala do pusinky, většinou bez problému polykal.
Díky moc za rady holky, vyzkouším vše možné.Hlady nebrečí, je spíš takovej mrzutej, ale nic hrozného.Možná mu už porostou zuby…
Jinak ve flašce asi problém nebude, čaj totiž z flašky pije jako divej a že fenyklovej čaj na chuť neni nic moc!Prostě vidí flašku a v ní je něco bílýho a to je dostačující na to, aby dostal hysterák.Doktorka je tam až ve středu, tak to do tý doby snad nějak zvládneme, jestli se z toho ovšem nezbláznim. ![]()