Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Hlídání nemáme a opravdu nebudu platit někomu, aby mi hlídal dítě, protože nechce na výlet.
Tak to máte v životě blbé, ale je to vaše vina, ne toho dítěte.
@Sany80s píše:
Tak to tě lituji, pokud jezdíš na výlety, které nejsou zábava. To já bych nikdy neudělala, na to je můj čas moc vzácný.
Některé výlety pro mě úplně zábava nejsou, ale dělám je pro dítě. A to samé očekávám někdy od něj.
@Bebinka29 píše:
@lucenka ano také to tak mám. Samotného doma ho v žádném případě nenechám. Spíš mě zajímalo jestli ty, šílené kecy jsou normální. Má 11 tudíž pořád malý děcko. Pro mě.
Kecy jsou leckde
u nás třeba jo. Nejhorší je ji vyheverovat ven. Průběh je pak dobrý a někdy i sama od sebe řekne, že je dobře ji vytáhnout ven. V PPP mi říkali, ať se nedám, kecy si neberu osobně a vytrvám. Prej už to je puberta v chodu
a kecy budou.
@lucenka píše:
Některé výlety pro mě úplně zábava nejsou, ale dělám je pro dítě. A to samé očekávám někdy od něj.
Dítě není hračka pro rodiče.
@Sany80s píše:
Dítě není hračka pro rodiče.
To není. Ale zároveň jsou situace, kdy musí poslouchat rodiče. A jednou z těch situací v tomto o věku je i víkendový program, který si od něj nenechám určovat.
@lucenka píše:
To není. Ale zároveň jsou situace, kdy musí poslouchat rodiče. A jednou z těch situací v tomto o věku je i víkendový program, který si od něj nenechám určovat.
Jo, moji rodiče by asi mluvili stejně. Trvalo mi asi tak 7 let po odstěhování, než jsem se dopracovala k nečemu jinému, než že nenávidím kolo, běžky, turistiku a milion jiných aktivit. Nikdo si neužíval ani minutu, to tě můžu ujistit.
Souhlas se @Sany80s
Vylet ma byt zabava, jestli deti jezdi neradi, tak ja budu prvni, kdo si vezme flasku bohemky do postele a bude koukat v kuse na Stranger things.
Nedocetla jsem se, jestli ho nebavi cil vyletu nebo chuze? S botanickou zahradou by me poslal do hajecku zeleneho i muj syn, takze nase vylety jsou do aquaparku, muzeum filmovych legend, zoo, detske parky, lanove drahy, motokary apod.
@lucenka píše:ono by ti takové ditko ty výlety pekne znechutilo .
V tomhle věku by dítě mělo smůlu a na výlety by jezdilo. Rozhodně bych ji neustupovala. A řeči bych řešila omezením mobilu/počítače apod.
@lucenka píše:
Jsou děti, které to baví. A je smutné, pokud je k tomu rodiče nevedou. Navíc i ty výlety do přírody se dají udělat zajímavé.
muzes vest, jak chces…nekoho to proste nebaví
@VitaminC píše:
Souhlas se @Sany80s
Vylet ma byt zabava, jestli deti jezdi neradi, tak ja budu prvni, kdo si vezme flasku bohemky do postele a bude koukat v kuse na Stranger things.
Nedocetla jsem se, jestli ho nebavi cil vyletu nebo chuze? S botanickou zahradou by me poslal do hajecku zeleneho i muj syn, takze nase vylety jsou do aquaparku, muzeum filmovych legend, zoo, detske parky, lanove drahy, motokary apod.
A to jsi zvládala teď při lockdownu? Nebo jste celou zimu byli zavření doma, protože tvé dítě není zvyklé chodit do přírody a ty necháváš dítě rozhodovat o programu? ![]()
@Bebinka29 píše:
@Sany80s tak to je asi trochu přeháňka ne? Takže zavřít nás za to že chceme s dětma trávit čas? V této pojebane hektické době?
tak treba nějak jinak, než formou výletu?
Baví to dite něco?
@lucenka My u nas rozhodujeme o programu vsichni. Kdyz ja chci do divadla na Hanu, tak k tomu nenutim ani muze, ani dite. A jo, v zime sedim doma, zimu nesnasim. Kdo chce, necht jde bobovat za barak.
@VitaminC píše:
@lucenka My u nas rozhodujeme o programu vsichni. Kdyz ja chci do divadla na Hanu, tak k tomu nenutim ani muze, ani dite. A jo, v zime sedim doma, zimu nesnasim. Kdo chce, necht jde bobovat za barak.
Tak to pak chápu, že děti příroda nebaví, když mají línou matku, co radši sedí doma na zadku ![]()
@lucenka Ano, jsem lina matka, co chce ve volnem case, kdy je rodina konecne spolu, delat veci, ktere bavi vsechny cleny domacnosti a vsichni z toho maji radost. Ne se divat na otraveny ksichty, poslouchat blbe kecy, ale hlavne, ze si muzu odskrtnout v denicku, ze jsem v sobotu vytahla rodinu na rozhlednu do lesa, coz ze me dela lepsi matku.
No pokud ten výlet má být kvalitně strávený čas s rodinou, tak by fakt bylo lepší najít nějakou činost, kteoru budete všichni tři dělat rádi.
Ne že ty řekenš musíme jako rodina na výlet (nemusíte), syn bude prudit, ty budeš zpruzelá a muž jen tiše trpí, aby to celé nezhoršoval.
najděte něco, co všichni tři děláte rádi a tomu se věnujte, nechte syna aby se věnoval tomu co ho baví v nějakém kroužku, který má i víkendové akce a během těch víkednů jezděte na výlety s manželem a užijte si to podle svého. Pokud vás výlety baví oba.
výlety nejsou povinností dobrého rodiče. Mají smysl, pokud je to něco, co věšchny těší. Jinak ne.
Pokud je jeh varianta budu doma na mobilu, tak to samozřejmě ne- ale může to být dobrá motivace, aby se věnoval nějakému tématu v rámci kroužku (až budou) a nebo bude muset na výlet ![]()
Jinak pro zmírnění opruzu ho nechte vymyslet kam se teda chce podvat příště. S tím že možnost je buď cíl a náplň vymyslíš ty a nebo on. Ne že je varianta, že nikam nepojede.
@Bebinka29 hele a proc ne doma? my se segrou byly doma samy uz od cca segra 7 a 1/4 a ja 8,5.