Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, potřebuji radu. Malá se mi narodila předčastně v 35+5,byla na intermediáru, dávali ji mlíko s flašky, já jsem mezitím stimulovala el. odsávačkou. Asi po 2 dnech mi ji přiložili k prsu, krásně se chytla a sála. Takže mi bylo dovoleno od dr. kojit 2-3 denně s tím, aby se neunavila a s tím jsme šli i domů, přikládala jsem 2-3 za den a nikdy nebyl problém, zbytek měla moje odstříkané mlíčko z flašky. Malá je plně kojena jen mým mlíkem, mám ho HODNĚ, na jedno odstříkání odsaju i 200ml, takže tady problém nebude, bradavky mám dobré.
No a k jádru pudla, dnes od noci, vzbudila se po 4 a půl hodinách, pěkně nabuzená, přiložila jsem a otevřela papulu, chytla, ale nepřisála a prso pouštěla, začala se vztekat, tak jsem to přikládala k bolení, takže jsem ji dala vyprdět, pocvičila nožičkama, až se uklidnila, tak jsem ji nabídla znova prso a zase to stejný, pusu otevře, ale nenatáhne si tu bradavku, tak jsem ji trošku pošudlila-tu bradavku, trošku odsála, aby nebylo tak nalité, aby se ji dobře chytla a nepomohlo, a takhle jsme měli hodinový kolotoč, kdy jsem to už nevydržela a dala mlíko z flašky. No, jsem říkala, že se z toho vyspí a ráno to zkusíme a znova to stejný, vubec se nechytla.Fakt nechápu co tak najednou, včera ještě hezky sosala a dnes takový obrat, jsem z toho docela zklamaná, páč mlíka mám hodně, že by pokrylo další mimino, nechci to vzdát, ale co mám dělat, aby si to prso pěkně přisála, nebo čím by to mohlo být, že ho nechytne. Napadly mě ještě kloboučky, že by si ti mohla líp chytnout, ale jak píšu, do teď nebyl problém. Nevíte co s tím, za kažkou radu děkuji. ![]()
To mi dělá malý občas taky…když ma prdíky a při rustovem spurtu. Tváří se hladově, chce papat po půl hodině, ale když dostane prso tak se pouští. Držím ho tak aby nemohl ucuknout a nakonec se nasosá. Tak že by to byl spurt? ![]()
No, vypadá to, že už je pěkně vyčůraná a začala upřednosťnovat lahev před prsem. Pokud chceš kojit, odbourej lahev a jen koj, ale ze začátku to bude náročný. Pokud to nechceš lámat přes koleno, nejspíš budeš mlíko jen odsávat a dávat lahvičkou, jako jsem to udělala já a už odsávám 7 měsíců. U nás to totiž bylo to samé…
@jitina ze bys zkusila lehké násilí a pridrzela hlavinku u prsu? Nám to funguje. Samozřejmé opatrně. Držím palce ať ten boj kdo s koho vyhraješ.
Jinak asi ten spurt máme, jelikož ještě 4 dny dozadu mi vydržela normálně ty 3 hoďky po papání a teď odbyde hodina a půl a už huláká a strašně tahá cumel.
Jinak ano, měla jsem obyč flašku skleněnou, páč na tu mi ji naučili ve špitále, ale dneska jsem ji nasadila od MaMu, s malou dírkou, pak mám ještě avent, takže tu obyč. už nedostane. Jinak nad stříkačkou jsem už taky přemýšlela, páč já bych fakt kojit chtěla, u synů jsem se na to vyprdla
,páč pořád řvali a nebylo mlíko
,ale teď to řeším a chtěla bych si malou no nejvíc užít.
Jinak násilí už jsem taky zkusila, že ji přidržím hlavičku u prsa, nepomohlo, měla v pusince jenom bradavku a nebyla pořádně zakousnutá.
Jinak, že upřednostňuje flašku, možné to být může, ale že je to z ničeho nic, včera jsem ještě kojila a dneska už je nechytne? ![]()
Nechci, aby to dopadlo jak s klukama ![]()
@jitina píše:
Jinak asi ten spurt máme, jelikož ještě 4 dny dozadu mi vydržela normálně ty 3 hoďky po papání a teď odbyde hodina a půl a už huláká a strašně tahá cumel.
Jinak ano, měla jsem obyč flašku skleněnou, páč na tu mi ji naučili ve špitále, ale dneska jsem ji nasadila od MaMu, s malou dírkou, pak mám ještě avent, takže tu obyč. už nedostane. Jinak nad stříkačkou jsem už taky přemýšlela, páč já bych fakt kojit chtěla, u synů jsem se na to vyprdla,páč pořád řvali a nebylo mlíko
,ale teď to řeším a chtěla bych si malou no nejvíc užít.
Jinak násilí už jsem taky zkusila, že ji přidržím hlavičku u prsa, nepomohlo, měla v pusince jenom bradavku a nebyla pořádně zakousnutá.
Jinak, že upřednostňuje flašku, možné to být může, ale že je to z ničeho nic, včera jsem ještě kojila a dneska už je nechytne?
Nechci, aby to dopadlo jak s klukama
I lahev mam je obycejna. Kup si Calmu. Ta je pro kojeny
Já krmila přes stříkačku a dávala jen lahev Calma a stejně to nepomohlo, malá prostě věděla, že když bude vyvádět, že jí nakonec nakrmím jinak a bude to mít jednodušší. Taky to přišlo ze dne na den, dokonce cel den nepila, jakmile jsem na ní vytáhla prso, spustila řev
Taky jsem si nejdřív myslela, že je to spurt, ale když to trvalo týden a malá začala hubnout, rozhodla jsem se nás obě dál netrápit a jen odsávám. Pokud máš možnost, věnuj se pár dní jen malé (i když to asi nebude jednoduché, když máš další děti, co babičky, můžou pomoct??), zalez si s ní do postele a pořád jen koj a spěte spolu. Pokud by se delší dobu pořádně nenapila, prsa odsaj, ale mlíko jí nepodávej jinak, prostě jen z prsu. Kdybych já měla podporu okolí, tak bych to tehdy tak udělala, ale mně manžel nepodpořil a jen mi nadával, že malou trápím
Do dneška si vyčítám, že jsem to taky tak neudělala, ale už to nevrátím… Držím pěsti, ať to zvládneš!!! ![]()
Holky, takže dobrá zpráva. Už se zase hezky chytá, sice toho moc nevytaha, ale chytne se a saje
.Jinak to vypadá na růstový spurt, poslední dny je vyloženě nenažraná, nevydrží ani 3 hoďky od jídla, vzteká se u prsa, jasně to tomu nasvědčuje, takže ještě chvilku vydržet a bude zase na chvilku klid
.Jinak tu calmu mám doma, ani jsem to nevěděla, páč mám celou sadu swing od medely a tam to u toho bylo
,ale teda z té flašky ji to moc nejde, se jí nadavuje
,občas se na to chytla, ale nic moc ![]()
@jitina píše:
Holky, takže dobrá zpráva. Už se zase hezky chytá, sice toho moc nevytaha, ale chytne se a saje![]()
![]()
.Jinak to vypadá na růstový spurt, poslední dny je vyloženě nenažraná, nevydrží ani 3 hoďky od jídla, vzteká se u prsa, jasně to tomu nasvědčuje, takže ještě chvilku vydržet a bude zase na chvilku klid
.Jinak tu calmu mám doma, ani jsem to nevěděla, páč mám celou sadu swing od medely a tam to u toho bylo
,ale teda z té flašky ji to moc nejde, se jí nadavuje
,občas se na to chytla, ale nic moc
Gratuluji, snad bude už lépe! ![]()
Sice nevím, jak je to přesně u nedonošených dětí, ale myslím, že ty 3 hodiny jsou takové průměrné maximum přes den, kdy vydrží mimina bez jídla. Takže bych se vyprdla na kojení á tříhodinové intervaly, jak někde ještě doporučují. Ale kojila bych dle potřeby dítěte. U svého mám ozkoušeno, že když má hlad/žízeň a nedám co nejdřív prso, tak je za příhodných okolností (auto, kočár) to kojení prostě schopný zaspat.
Což u podměrečného, slabého nedonošence myslím, může být docela dost problém (nesaje-nedělá se mlíko-nejí-nemá sílu sát a začíná začarovaný kruh).