Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@elen-ka píše:
To máš pravdu, ale pokud má už dluhy nyní, tak je nemusí ještě navyšovat. Představa, že odjedu pracovat do Anglie (či jinam), manžel jede svým dosavadním stylem, tak se budu obávat, že naseká dluhy další, potažmo, že si vezme na něco tu hypotéku.
To jo, jak zakladatelka říká, že tu hypotéku prostě chce a přes to nejede vlak.. Fakt zvláštní jednání.. To by si teda můj dovolit nemohl bez náležitých důkazů, že jemu právě těch třeba 6000 na případnou hypotéku zbývá, aniž by ona o tom věděla..
Já právě mám zkušenost s podobným typem člověka. Nebyli jsme manželé a neměli jsme tenkrát společné účty, tak nevím jak moc utrácel, ale dohodu na finance dodržoval. I když… Ale moc a moc chtěl auto a neměl na to a chtěl po mě abych si JÁ vzala půjčku, že on mi bude na to přispívat. Tenkrát jsem mu řekla, že pokud nejsem schopna tu půjčku splatit sama, tak do ní nejdu, i když mi bude půlkou přispívat. No to byl oheň na střeše a veliký problém. Já auto vyloženě nepotřebovala, bylo by hodně věcí pohodlnějších, ale dalo se vyžít bez toho. Ale měl svou hlavu a vím, že jakmile jsme se rozešli, tak si auto pořídil
, najednou na to měl
@AniNevim píše:U me stejny efekt. Po 4,5 mesicich jsem zjistila, ze tam stejne nevidim zadnou polozku, kterou bych mohla vyhodit nebo nahradit a jen se tim stresuji a ztracim cas. Prehled, kolik mi chybi, mam i na uctu
A to já bych i nějaké položky vyškrtnout mohla, ale nechtělo se mi, no ![]()
@elen-ka To je teda taky docela hnusárna.. Já u bejvalýho makala, měla sem co sem potřebovala, ale svoje finance sem neměla.. Ani sem nevěděla kolik má na účtě.. Rozešli sme se, páč mu to přikázali rodiče.. Ještě, že ten další byl manžel ![]()
@zrcadlo píše:
@marrlinka
Já mám kolem sebe dost „hypotečních příběhů“, většinou se opakuje scénář, že doteď sice nic moc nenašetřili, ale když budou muset, naučí se to (to je první omyl, většina lidí z měsíce na měsíc není schopna změnit svoje návyky). Pak následuje výběr nemovitosti ne podle toho, co utáhneme, ale aby to bylo to největší, na co banka půjčí (takže další omyl, lidi si koupí veliký dům a neuvažují o tom, jestli v něm utáhnou topení, jestli nebudou potřebovat druhé auto, protože je to bokem od doktora a školy apod.). Poté jsou lidi hrozně překvapení, že zálohy na energie a služby nejsou jen pár stovek. No a pak si lidi řeknou, že už mají svoje a můžou založit rodinu, a najednou jsou překvapení, že ta díra vzniklá snížením příjmů a svýšením výdajů je o dost větší, než čekali. A už přijde tlak, ženská musí dřív do práce, chlap se bojí, že o slušně placenou práci přijde, a první roky s dítětem jim protečou mezi prsty, aniž by si je v klidu a pohodě celá rodina užila. Pro mě je to smutný život plný stresu a napětí
Tesat do kamene a nařídit jako povinnou četbu všem, co o hypotéce („domečku“) uvažují. Velké oči + růžové brýle = průser na spadnutí.
@Burj Chalifa píše:
Tesat do kamene a nařídit jako povinnou četbu všem, co o hypotéce („domečku“) uvažují. Velké oči + růžové brýle = průser na spadnutí.
to je přesně o té finanční gramotnosti. V uvedeném případě jednoznačně negramotnosti
Jen blb si může vybírat dům ne podle toho, co utáhne (a potřebuje), ale podle toho, na co je banka schopna mu půjčit ![]()
@neila píše:
to je přesně o té finanční gramotnosti. V uvedeném případě jednoznačně negramotnostiJen blb si může vybírat dům ne podle toho, co utáhne (a potřebuje), ale podle toho, na co je banka schopna mu půjčit
Hypotéka není pro každého a je to zátěž na léta, to by si měl každý uvědomit. Mediální masáž (rozesmátá rodinka s líbeznými ratolestmi a psíkem u „domečku“ s bazénem)je však silně nakažlivá.
@Burj Chalifa ano, s tim naprosto souhlasim. Je treba stat nohami na zemi. Ja tedy ve svem okoli nemam myslim nikoho, kdo by hypo nemel, a nikdo z nich zadne problemy nema ![]()
@martina.se píše:
@marrlinka my máme hypo 120 %stačí hledat
Martino to by mě zajímalo, potřebujeme hypo na rekonstrukci a nejsme si jisti, zda nám to vyjde, máme už hypo na dům, něco jsme za ty roky poplatili, ale obávám se, že se s odhadem po poklesu cen nemovitostí a s rekonstrukcí dostaneme cenou nad odhad a budeme v loji. Máme našetřeno, ale nechceme moc makat do rezerv. Je reálné, že nám to přiklepnou? Příjmy jsou velmi nadstandardní, tak nevím, jak moc budou případně přísní.
Jedná se o částku cca 1 700 000.
@Zabatko píše:
Martino to by mě zajímalo, potřebujeme hypo na rekonstrukci a nejsme si jisti, zda nám to vyjde, máme už hypo na dům, něco jsme za ty roky poplatili, ale obávám se, že se s odhadem po poklesu cen nemovitostí a s rekonstrukcí dostaneme cenou nad odhad a budeme v loji. Máme našetřeno, ale nechceme moc makat do rezerv. Je reálné, že nám to přiklepnou? Příjmy jsou velmi nadstandardní, tak nevím, jak moc budou případně přísní.Jedná se o částku cca 1 700 000.
Pokud máte lepší příjmy, nezmáknete to postupně a bez hypo? ![]()
@marrlinka píše:
Cool, takze az to spocitas alespon trochu presne, dej vedet. Taky zeru to „mam doma zasoby“, ovsem i ty nekdy nekdo musel koupit
Zblazni se. Prispela jsem do diskuze, nemuzu? Zakladatelka se ptala, kolik mesicne utratime za jidlo, tak jsem to napsala. Co te stve? Moc to zeres. Holt nekdo neni tak rozezranej. Zasoby urcite ma taky, nevim proc bych je mela pocitat do mesicnich nakladu na jidlo. Proste neutracim. Za normalni jidlo domu, ze kteryho varim a delam svaciny, utratim tak 600 tydne. Jestli ti to prijde nerealny, tvoje vec. Penize to jsou moje.
![]()
@Zabatko píše:
Martino to by mě zajímalo, potřebujeme hypo na rekonstrukci a nejsme si jisti, zda nám to vyjde, máme už hypo na dům, něco jsme za ty roky poplatili, ale obávám se, že se s odhadem po poklesu cen nemovitostí a s rekonstrukcí dostaneme cenou nad odhad a budeme v loji. Máme našetřeno, ale nechceme moc makat do rezerv. Je reálné, že nám to přiklepnou? Příjmy jsou velmi nadstandardní, tak nevím, jak moc budou případně přísní.Jedná se o částku cca 1 700 000.
tam jde o odhad a to Ti řekne jen odhadce, zda to má takovou cenu či nikoliv
pokud máte dobré příjmy, je to fajn, a le tady záleží na odhadní ceně..
@Azeretereza píše:
Zblazni se. Prispela jsem do diskuze, nemuzu? Zakladatelka se ptala, kolik mesicne utratime za jidlo, tak jsem to napsala. Co te stve? Moc to zeres. Holt nekdo neni tak rozezranej. Zasoby urcite ma taky, nevim proc bych je mela pocitat do mesicnich nakladu na jidlo. Proste neutracim. Za normalni jidlo domu, ze kteryho varim a delam svaciny, utratim tak 600 tydne. Jestli ti to prijde nerealny, tvoje vec. Penize to jsou moje.![]()
![]()
Nezere me nic, jen ten tvuj udaj je mimo. Kdybys napsala utratim 2500 za jidlo a manzel chodi v praci na obedy, pak to ma nejakou vypovidaci hodnotu, ale takto ne. Mevadi mi, ze nevaris a treba ani nejis, vadi mi, ze tvuj prispevek byl zavadejici. Take abych odpovedela na otazku, co me stve - stvou me zavadejici cisla, ktera udavas, protoze do nich nezahrnujes vsechno.