Nedomykavost chlopně plodu v těhotenství

145
18.11.13 09:30

Nedomykavost chlopně plodu v těhotenství

Ahoj maminky, jsem ve 22tt a při genetickém UTZ minulý týden bylo zjištěno u holčičky mírná nedomykavost trojcípé chlopně. Doktorka říkala, že jinak je vše na srdíčku v pořádku a že je tedy možné, že vada zmizí buď během těhotenství (na kontrolu UTZ půjdu ve 30tt) nebo v dětství. Pouze při výrazném zhoršení by následovala operace, jinak je to jen ke sledování. To by mě v podstatě mělo uklidnit, jenže neuklidnilo. Mám ještě jedno dítě a to takový problém nemá, nebo o tom nevíme, protože takhle podrobný UTZ mi v předchozím těhu nezjistili. Má někdo podobnou zkušenost, že to třeba během těhu zmizelo, nečiní to případně u dítěte závažnější problémy při spontánním porodu nebo později omezení např. při sportu a jiných aktivitách? Předem děkuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
18.11.13 09:45

@mallinka Byla jsi přímo na ultrazvuku srdce plodu (na kardiologii), nebo jen na klasickém „velkém“ ultrazvuku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
18.11.13 09:55
@Svistice píše:
@mallinka Byla jsi přímo na ultrazvuku srdce plodu (na kardiologii), nebo jen na klasickém „velkém“ ultrazvuku?

Byla jsem na genetickém ultrazvuku a paní doktorka mi dělala i srdeční fecho - poměrně podrobné. Ale bylo v centru fetální mediciny ne na kardiologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
18.11.13 09:59

@mallinka presne jak rikas, melo te to uklidnit. Ostatni je coby kdyby. Vse ostatni se bude resit az v tom 30tt nebo po porodu a obecnou radu dat nelze - potize a omezeni by se odvijeli az od konkretni zavaznosti vady v danem veku. Tady je moc hezky videt ze mene je nekdy vice. Uzivej si tehotenstvi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.11.13 10:04

@mallinka Koukám, že jsi z Prahy. Můžu se zeptat, kde Ti ten ultrazvuk dělali?

Při porodu by to problém dělat nemělo, zvlášť pokud tě rovnou neodeslali na vyšetření do Motola (= tu nedomykavost nepovažují za nějaký závažný problém). Při poradnách v porodnici a při porodu bych to ale pro jistotu hlásila a měla s sebou papír z toho UTZ.

Pokud to zmizí, dítě žádné omezení mít nebude. Pokud nedomykavost zůstane, bude dítě sledované na kardiologii. Bude záviset na závažnosti toho problému, takhle ti to nikdo neřekne. Dítěti kardiakovi nikdo nedoporučí vrcholový sport, asi bude mít zakázanou saunu. Jinak sportovní a jiné aktivity dle stavu dítěte (co snese).

Sama jsem kardiak po úspěšné operaci v dětství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
18.11.13 10:12

Syn se narodil s vrozenou vývovojovou vadou srdce. Mimo jiné má i anomálii chlopně a lehkou nedomykavost. Vadu zjistili na velkém UTZ ve 20tt. ALe je plno případů, kdy vady zjistí až po porodu a nebo naopak - co se zdá v těhoteství jako vada nebo nějaký problém se po porodu nepotvrdí. Přirozený porod nemá nijak na srdce vliv, toho bych se nebála. Co se týče sportů, syn by do budoucna neměl provozovat vrcholové sporty ale jinak je bez problémů, bez léků.

Říct nenervuj je zbytečné, nervy budeš mít. Nejlíp asi zjistí vše až po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
18.11.13 16:20

@Svistice byla jsem u doktorky Frisové na klinice Profema, byla vážně skvělá, takhle podrobný UTZ mi ještě nikdy nikdo neudělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
18.11.13 16:21

Děkuju Vám všem moc. Pokusím se tím netrápit a nemyslet na to. Uvidí se v 30tt, třeba to opravdu samo vymizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
18.11.13 16:25

Mě třeba doktor říkal že je možné že některé miminka v bříšku mají nedomykavost chlopně ale že to většinou vymizí po porodu, tak si myslím že se nemáš čeho bát.. Musíš myslet pozitivně, na miminko mají negativní nálady taky vliv.. ;) Tak jen samé hezké myšlenky.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
18.11.13 18:07

@Dominika19 Moc děkuju. To si taky říkám, naštěstí mám doma pěknou rošťandu, ta mi myšlenky zaměstnává:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
18.11.13 18:47

@mallinka nemáš zaco, já jdu na kontrolu srdíčka až 28. tak z toho mám taky trochu strach a navíc jsem v dubnu potratila tak jsem taky z toho vystresovaná ale mě doma rozptyluje jen přítel.. Ale snažím se myslet jen na to dobré a zatím to vychází dobře, tak musíš taky tak aby bylo hlavně miminko v klídečku a mělo usměvavou maminku.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
18.11.13 21:26

@Dominika19 Tak držím palce, ať všechno dobře dopadne! Určitě bude všechno v pořádku - u tebe i u mě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
19.11.13 12:47

@mallinka děkuji, taky vám držím palce aby bylo miminko v pořádku.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
20.11.13 07:57
@mallinka píše:
@Svistice byla jsem u doktorky Frisové na klinice Profema, byla vážně skvělá, takhle podrobný UTZ mi ještě nikdy nikdo neudělal.

dela kardio vazne peclive, takze to ber mozna tak, ze byt jinde tak to ani nevis. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
23.4.17 16:31

Nedomykavost trojcípé chlopně

Ahoj všem, obnovuji tuto diskuzi, mám úplně stejný problém jako zakladatelka. Na UTZ ve 22 týdnu byla miminku zjištěna regurgitace (nedomykavost) trojcípé chlopně. Někde jsem se dopátrala, že je to jeden ze znaků Downova syndromu. Prvotrimestriální screening i tripply máme v pořádku, ale při tom prvotrim dělali jen krev a šíjové projasnění plus nosní kost, průtoky srdíčkem nikoli. Mudr mě pozval na kontrolu zas až ve 30 tt, jak se to vyvíjí, ale já jsem z toho teď na nerv 8o Někdo s podobnou zkušeností?
Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky