Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mini86 ja mam maleho taky porad za zadkem, víceméně. Je mu 2,5 a tech chvilek, kdy si hraje sam, moc není. A je to treba 10 minut, pak uz jde za mnou a chce mou přítomnost. Pokud treba vařím, musi mi aspon asistovat a mluvit se mnou. Porad mele pantem, od rana do večera, na vse se pta, vse ho zajímá, vse musi okomentovat. Jako takhle, pokud o nem nevim vic jak tech 10 minut, je mi jasný, ze to neni uplne ok
a to se snazim od malinka ho nechavat hrat si samotného, denne mu opakuji, ze treba kafe si chci vypit v klidu. At si sedne se mnou ke stolu, ale ne na mě. Marny, marny. Manzel do me reje, ze jsem si ho naucila. Ne, snazila jsem se, ale od narozeni je to klíště a muzu se stavet na hlavu. Jedine mezi detma (hřiště, herna) na me dokaze zapomenout
Muzu se vas,co mate doma nesamostatny jednotky zeptat, jak jste na tom s uspavanim zavislacku?
@Martina712 píše:
Muzu se vas,co mate doma nesamostatny jednotky zeptat, jak jste na tom s uspavanim zavislacku?
My si lehnem se synem ale je to otazka max 10 min nez usne. Takze to se da:)
@citlivaduse jo v cizim prostredi jsem mu take ukradena. Muze objevovat. Doma uz nema co:) a co ja bych ha tech 10 min dala:D
@Martina712 nas by sam neusnul, obecne u nas problem se spankem od narození. Takze si vecer lehneme spolu do postele, ctu pohadku a pritulenej po pohadce usne. Ne vzdy je to rychlé. Ted v zime neni tolik vylitany z venku a ma s tim usinanim problem ![]()
@Mini86 Ja se uklidnuji tím, ze za par let na tohle budu vzpomínat. A to se mu stridaji obdobi, kdy ma tu potrebu byt se mnou ještě větší. Dnes jsem treba vyuzila chvili, ze stavel s tatou vlackodrahu a zmizela potichu do koupelny. Klid, ticho..za pet minut uz stal u vany s tim, ze me prisel zachranit..
@citlivaduse
nasemu je jedno s kym si hraje, nemusim to byt ja. Takze kdyz se vrati tatinek z prace a venuje se mu tak mam klid.
@Martina712 píše:
Muj byl urvanek, budil se mi v noci co 10-20 minut jeste v roce. Tak jsem to nevydrzela a nechala vyplakat a od te doby usina vicemene sam a spi celou noc, po pohadce atp. samozrejme.
@Mini86 @citlivaduse takze uplne stejne jako u nas
tak to mi spadl kamem ze srdce, nedavno jsem zakladala diskuzi o tom jak sinchronizovat mamanka a miminko a dostala jsem docela sodu za rozmazlenost.
Tak mi vrtalo hlavou,co jsem udelala spatne a jak vidim, je to proste asi fakt povahou a nema cenu to lamat. Dekuju ![]()
@Martina712 mam v okoli par deti, ktere bez problemu usinaji samy snad od narození, takze jsem taky dlouho hledala chybu u sebe, i mi to bylo parkrat predhazovano. Ale opravdu to bude povahou. Po usnuti ho prenasim do jeho postylky, ale jak se vzbudí, vleze si zase do nasi postele a nalepi se na me. Nekdy je to uz kolem pulnoci jako vcera, kdy mel spatne sny, nekdy k ranu. Obcas spi i celou noc. Ja si treba z detstvi zive pamatuji, ze se mi v noci neco spatneho zdálo a brecela jsem a volala mamu a ta jen prisla, mezi dverma rekla „spi“ a ja tam zase zustala sama ve tme, vydesena. Nebo neprisla vubec a ja volala mamu marně. A tohle odmitam delat svemu diteti.
@Mini86 píše:
Zdravim. Chtela bych poradit jak naucit dite si alepson chvili samo hrat. Mame 2 leteho klucinu a ten si hraje rad ale vzdycky si musim hrat s nim. Kdyz stavi kostky musim stavet taky, kdyz si hraje s autama musim jezdit take, s plastelinou, kreslit atd. Kdyz odejdu odchazi se mnou. A kdyz ho poslu si hrat samotneho tak to je max minuta a uz jde pro me a vola mama mama… vzdycky mu ukazu jak si hrat a jdu treba jen na wc ale on dojde za mnou. Fakt jestli i hraje za den 5 min sam tak jsem stastna… je to vubec normalni??? Dekuji
Moje velice dobrá kamarádka (doufal jsem že se stane mojí partnerkou) mohla mít stejný problém jako ty : když její malá už lezla, tak jsem jí řekl, ať jí všude netahá na rukách, že si tím kope vlastní hrob a nadejde okamžik kdy bez ní neuvaří, ani si nedojde na WC.
Poslechla mě a dobře (pro ni) to dopadlo.
Tvoje dítě je velmi společenské a neumí si poradit s tím, co dělat, když je sám. Možná se bojí osamělosti, toho že ho nemáš ráda a proto na něj nemáš čas - můžeme se jenom domýšlet, co se mu honí hlavičkou, protože jeho slovní zásoba ješ není tak velká.
@Aquarius38 dekuji za reakci. Ale ja jsem ho orave od malicka nechavala sameho na hraci dece, nikdy si tam nehral, nenosila jsme ho hned jak se mu neco nelibilo, na to jsem si davala pozor. A i tak je nesamostatny…
@Mini86 píše:
Zdravim. Chtela bych poradit jak naucit dite si alepson chvili samo hrat. Mame 2 leteho klucinu a ten si hraje rad ale vzdycky si musim hrat s nim. Kdyz stavi kostky musim stavet taky, kdyz si hraje s autama musim jezdit take, s plastelinou, kreslit atd. Kdyz odejdu odchazi se mnou. A kdyz ho poslu si hrat samotneho tak to je max minuta a uz jde pro me a vola mama mama… vzdycky mu ukazu jak si hrat a jdu treba jen na wc ale on dojde za mnou. Fakt jestli i hraje za den 5 min sam tak jsem stastna… je to vubec normalni??? Dekuji
Zkus s ním hrát pohybové hry twister, nebo jiné hry podle jeho zájmu, musíš z něj tu nahromaděnou energii uvolnit. Pak ho unavíš a budeš mít čas na svoje věci. Zábavu vymýšlej tak, aby on byl hlavní aktér a ty fanoušek, nebo vedlejší role.
Ja jen kdyz chci spat