Nejedlík, přitom má nadváhu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Billi
12.9.20 11:33

@Mrs. S syn je dobrovolny vegetarián z přesvědčení už pár let. My všichni maso jíme. Jíme spoustu věcí, kterých se odmítá dotknout. Nejí dorty, pečivo, polévky, jogurty, tvaroh a spoustu dalších věcí. Do 3 let jedl skoro vše a od té doby se to horší.
Překvapivě i se svým jídelníčkem má v 6 letech 19 kg a 122 cm.
Některé děti to mají v sobě a rodiče s tím moc nenadelaji.

• Citovat
  • Upravit
910
12.9.20 13:59
@Mrs. S píše:
@Bebeluska8 popravdě je to předškolní dítě, celkem by mě zajímalo co jí ve školce, a jak si sní poradi, když to nechce, ne kvůli rypani ale fakt by mě to zajímalo

To už asi záleží na konkrétní učitelce, školce atd. Ale když má učitelka ve školce pod dozorem u oběda 15 dětí, na oběd je určitým způsobem omezený čas a krom toho, co které dítě jí a nejí musí hlídat i celkový pořádek, nejspíš není prostor to aktivně řešit. Což je zas ale možná dobře, protože necitlivý přístup, nucení do jídla atd v případě nejedlíka může situaci jen zhoršit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
12.9.20 14:52

Každé dítě je úplně jiné. První dcerka jako malá nejedlík, v roce a půl měla 9,1 kg. Druhá jí vše, jen u masa má problém, v roce a půl má 13,3 kg. U obou vařím stejně, přístup k jídlu také stejný, přesto je každá úplně jiná. A ta první se pak rozjedla v první třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.20 15:06

Ahoj, asi bych ta jídla, co jí, dala do zdravější varianty. Například, teď prodávají těstoviny z cizrny, červené čočky, jako omáčku do toho můžeš jen rozmixovat rajčata, cuketu a trochu olivoveho oleje. Palačinky z ovesné mouky. Do polévky rozmixovat kuřecí maso, zamíchat vajíčko. Na večer spíš tu zeleninovou polívku s libovým masem, sacharidy dopoledne. Nejíst před spanim. U nás pomáhá, co že zeleniny nejí, třeba salát, rozmixuji do omacky. Jinak pokud ji fakt málo, poradit se s doktorkou.

S tou váhou to není vždy jednoznačné. Muj malej má na váhu moc, má 25 kg na 110 cm, ale není teda jako koule. Je velký, mohutný. Nemá ještě ani 4 roky. Taky řeším, aby se „vytáhl“ a „nerostl“ do šířky. Denně toho hodně ujde, rád chodí na několikakilometrové výlety do lesa, každý den běháme spolu „závody“, na honenou, všude leze, skáče, je dost akční, chodíme i na sportovní cvičení - sportovní přípravku. Jíme zdravě, ale má jídlo prostě moc rád, když dám málo, má pořád hlad. Přemýšlím, jestli se mám radši taky radit s odborníky, zatím tomu nechávám čas…

• Citovat
  • Upravit
748
12.9.20 17:56

Prostřední syn byl taky hrozně vybíravý, skoro nic nechtěl, a když jsme mu řekli, že mu to jeho jídlo nedáme (chtěl pořád sladké), tak nejedl nic a pak se v noci budil hlady s brekem nebo se ještě pozvracel. Takže jsme vyměkli. Hrozně jsem zbožňovala ty rady, nech ho vyhladovět, pak si to vezme :roll: Pamatuju si, když jsme byli na dovolené, tam švédské stoly, jídla, že jsi nevěděla co dřív, a on tam byl na rohlíku s nutelou 8o a těstovinách. Ale neměl teda nadváhu, spíš byl hubený. Teď je mu 12 a už se to výrazně zlepšilo, ale pořád je hodně jídel co nejí. Jestli má dcera nadváhu, tak bych se zaměřila, kolik toho sní, třeba jí pár jídel, ale velké množství? Nebo to mléko, jestli je plnotučné a vypije krabici denně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
15.9.20 09:10

Sport, hodně sportu.

Syn byl odmala nejedlík, přirozený anorektik = nemám energetický výdej, nejím. Za celý den byl schopný sníst jen kuličky s mlékem na snídani. Čokoládu a bonbóny nejí.

Baví ho sporty a má to dvojí efekt: má hlad a tedy spíš sní i to méně oblíbené jídlo.
A pak „vydírám“ ho jídlem. Musí jíst ryby, zeleninu, maso, rýži aby jeho tělo dokázalo zvládnout tréninky. Pokud jíst nebude, jeho tělo to nedá. Chceš sportovat? Musíš jíst!
Samozřejmě je pár potravin, které dosud odmítá a ty mu nenutím.

Syn má 8 let a 20 kilo. Nová pediatrička byla čísly zděšená, pak se syn svlékl a prý dítě v tak skvělé kondici už dlouho neviděla.
Ale je to pořád boj!

Ještě hodně pomohlo, že se mnou začal vařit a domácí pěstování zeleniny.
Tu si s radostí vychutnává - i zeleninu, kterou by normálně nevzal do úst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.20 21:49
@Bebeluska8 píše:
Pardon, ale toto je blbost. Vybíravost se u dětí nejčastěji projeví mezi 1 a 2 lety, a je úplně jedno že se začínalo krásně podle tabulek a dítě do té doby jedlo maso, zeleninu, jogurty. Spousta dětí to prostě pak začne osekávat a vybírat si. S masem je problém dost často, o zelenině nemluvě. Další věc je, že příčin vybíravosti může být více, než jen to, jakou stravu nabízí rodič. Hraje v tom roli i genetika a psychika.

Zakladatelko, jedna věc je, že mi připadá, že tvé dítě nadváhu nemá a není třeba se pouštět do hubnutí nebo hlídání množství. Druhá věc ale je, že byste asi měli zkusit něco udělat s tou pestrostí. Za sebe bych v žádném případě nedoporučila nechat dítě x dnů hladovět, dokud nezačne jíst, co by „mělo“! Může to napáchat mnohem více škody než užitku a ve finále to u některých dětí fakt nevede ke kýženému efektu. Hlad ho naučí je rozšířená pitomost, která stresuje dítě i rodiče.

Jak u vás jídla probíhají? Jakým způsobem a jak často se snažíš nabízet to, co dítě nejí? Je ve věku, kdy se s tím dá ještě docela pracovat, chce to ale držet se nějakého rozumného plánu, nezpůsobit dítěti trauma a jít na to systematicky a vzhledem k dítěti ohleduplně. A taky se zkusit zamyslet, jestli tam nemůže být nějaká psychická příčina, aby se případně mohla řešit.

Prosím, máš s tím nějakou zkušenost? Jakou roli v tom hraje psychika a genetika a hlavně, jak se to řeší? Jak na to jít víc systematicky než jako rodina držet společně 3 hlavní jídla za den, jíst všichni to samé bez připomínek a bez nucení? Dítě vytrvale dělá scény a kazí jídlo celé rodině, z mého pohledu ono je ten stresor. :zed: Napadá tě něco? :think:

• Citovat
  • Upravit
910
1.10.20 14:17
@Anonymní píše:
Prosím, máš s tím nějakou zkušenost? Jakou roli v tom hraje psychika a genetika a hlavně, jak se to řeší? Jak na to jít víc systematicky než jako rodina držet společně 3 hlavní jídla za den, jíst všichni to samé bez připomínek a bez nucení? Dítě vytrvale dělá scény a kazí jídlo celé rodině, z mého pohledu ono je ten stresor. :zed: Napadá tě něco? :think:

Zkušenost mám, kvůli synovi, co začal cca v roce a čtvrt rapidně omezovat seznam věcí, které je ochoten pozřít, se tím už fakt dlouho zabývám. Čtu docela dost od zahraničních odbornic, které v drtivé většině mají zkušenosti i s vybíravostí u vlastních dětí. A shodují se na tom, že opravdu v tom můžou být i geny - prostě pokud byl jako dítě vybíravý rodič, pravděpodobnost, že to tak bude mít i dítě, je docela vysoká - nehledě na to, že rodič už jako dospělák vybíravý není :nevim: Takže nejde prostě jen o odkoukání chování.

S psychikou je to samozřejmě složitější, stejně tak s tím, jak to řešit. Nevím, jak konkrétně je to u vás, jak staré je dítko, co probíhá… Osobně si myslím, že je třeba se zamyslet nad tím, proč to tak to dítě má, proč má s jídlem problém. Nejsou stanoveny hranice? Nebo je to tím, že se dítě prostě bojí jídla, které až tak dobře nezná, tak ho radši nejí? (Tady si třeba vždycky představuju, kdyby přede mě někdo položil talíř cvrčků nebo něčeho podobného… Já bych měla problém to vzít i do ruky, natož do pusy. A děti to tak třeba můžou mít i s potravinami, které nám připadají úplně běžné.) Nebo se z jídla doma dělá nějakým způsobem věda (u vás asi ne, pokud je to bez připomínek atd, ale toto se děje celkem často - jídlo se dává jako odměna, motivace, nebo se naopak trestá tím, že nebude čokoláda atd… Tohle všechno má velký vliv na vztah k jídlu).

Já osobně jsem si z toho všeho, co jsem si nastudovala, vybrala prostě pár věcí, a těch se držím. Pomáhá to ohromně - hlavně na psychiku. Nové jídlo mi syn pořád ochutnávat nechce, zeleniny a ovoce se téměř nedotkne. Ale máme to bez scén, s klidem, já vím, že ho nenechávám hladovět, on ví, že v jídle jsou pravidla.

Dávám jídlo 5× denně, snažím se o pravidelné rozestupy. Kdykoli to jde, jím s ním, ne vždycky mám chuť dát si s ním i svačinu, ale snažím se aspoň třeba dát si 2-3 sousta toho, co dávám jemu. Mezi jídly nemá nic, opravdu nic, ani uzobnout čehokoli. Když se dožaduje, tak připomenu, kdy bylo poslední jídlo a kdy bude další.

Vždycky bez výjimek dávám na talíř aspoň 1 věc, o které vím, že ji sní. Ten seznam není úplně široký, ale co se dá dělat. Pokud se jídla ani nedotkne, včetně toho, co běžně jí, beru to jako signál, že prostě nemá hlad. I když v Česku se spíš razí to, že pokud chci dítě naučit jíst to, co nejí, musím mu přestat dávat to, co jí, já jsem zastáncem opačného názoru. Takhle má možnost zkusit, ale není to pod tlakem. Každý den má na talíři věci, co vím, že nesní - sem tam teda překvapí a aspoň ochutná, ale to je tak jednou do měsíce no :lol:

Co mi přidalo na klidu docela dost bylo naučit se brát svačiny jako taková „minijídla“ - svačinu téměř nikdy neodbývám jedním jabkem nebo jogurtem, snažím se nabídnout plnohodnotné jídlo - tím myslím, ať to obsahuje bílkovinu, tuk i nějaké ovoce/zeleninu. Takže třeba jogurt, kousek ovoce a klidně ještě doplním dejme tomu nějakou ovesnou tyčinkou. Ono je super, když má dítě ke svačině ovoce, ale pokud je to dítě-nejedlík, tak svačiny jsou další možností, jak mu nabídnout více živin (takže třeba tuk a bílkoviny z jogurtu, železo z ovesných vloček atd).

Prostě já jsem rodič a rozhoduju, kdy a co se servíruje. On ať si vybere, kolik čeho sní. Scény postupně ustaly (taky to nebylo ze dne na den), když si uvědomil, že má vždy na talíři něco, co jí, a taky díky té pravidelnosti. Ono stačí občas někde trochu ujet a hned se to zhoršuje… Dejme tomu když máme na návštěvě babičku, když jedeme na výlet atd. To se na pár dnů scény většinou vrátí (babičce jsem svůj přístup k jídlu vysvětlovala několikrát, bohužel si to bere po svém, že když mu přece 30 minut po obědě dá něco zdravého, nic se neděje, naopak do něj pak ale hučí, proč nejí ty brambory, ať si dá kousek masa… Já mu do jídla nikdy nekecám. Ale babičky no…)

Jo a taky jsem úplně smazala nějaké dělení jídla na dobré/špatné, zdravé/nezdravé. Občas mu na talíř ke svačině klidně dám kousek čokolády/sušenku atd. Sladkosti neberu jako odměnu, nemusí nejdřív sníst zeleninu, aby mohl mít sušenku.

Jedem už takhle několik měsíců. Měli jsme pár výkyvů (právě dovolené, delší výlety, delší návštěvy rodiny atd., to jsou takové spouštěče, protože se nedaří to tak hlídat a držet), ale všeobecně si všímám docela velkých pozitiv. Ustaly scény, dřív se vztekal pokaždé, co měl jít ke stolu. Sem tam projeví ochotu sníst něco mimo obvyklý repertoár (pořád je to vzácné, ale každý pokus se počítá - já za úspěch považuju už to, když něco, co nejí, vezme do ruky, hraje si s tím, olízne…) A taky se docela naučit pracovat s pocity hladu a sytosti. Už se mi stalo, že měl prostě dost a nechal i jídla, po kterých se může utlouct (třeba i chleba s nutelou, prostě má dost, tak dál nejí).

Já věřím, že tohle v něm buduje zdravý vztah k jídlu. Že je to prostě lepší než v Česku oblíbené „dokud to nesníš, budeš hlady“ - ono tohle se docela dobře radí maminkám, které vlastně žádný velký problém s vybíravým dítětem neřeší. Moje dítě by opravdu asi radši zašlo hladem (pardon za tu brutalitu), než by snědlo třeba dušenou mrkev. Snad jsem aspoň v něčem pomohla, něco z toho, co jsem vypsala, už asi děláte… Vím, že je těžké snášet ty scény. Já se snažím nebrat si to osobně a trochu ho chápat - představím si právě třeba ty cvrčky na talíři, hned mám pak víc empatie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.20 17:38

@Bebeluska8 Díky. Dalo mi to víc než roky „dobrých“ rad typu „nech ho vyhladovět“. :palec: Teď ještě dodržet tu striktnost a neustálé vymýšlení, aby měl na talíři aspoň něco co sní a něco, co by případně mohl ochutnat. Asi se dám na psaní jídelníčků. :think: V podstatě to tak nějak intuitivně děláme, ale ne vždycky to s ním jde. Má 4 roky a už od těch prvních příkrmů je to fakt bída. Máš pravdu, tváří se, jako by měl na talíři cvrčky. 8o

• Citovat
  • Upravit
910
2.10.20 07:10
@Anonymní píše:
@Bebeluska8 Díky. Dalo mi to víc než roky „dobrých“ rad typu „nech ho vyhladovět“. :palec: Teď ještě dodržet tu striktnost a neustálé vymýšlení, aby měl na talíři aspoň něco co sní a něco, co by případně mohl ochutnat. Asi se dám na psaní jídelníčků. :think: V podstatě to tak nějak intuitivně děláme, ale ne vždycky to s ním jde. Má 4 roky a už od těch prvních příkrmů je to fakt bída. Máš pravdu, tváří se, jako by měl na talíři cvrčky. 8o

Vím, jak těžké to je v Česku, kde mají lidí zažité, že vybíravé dítě = rozmazlenec a selhání rodičů. U dětí, které mají opravdu s jídlem problém, to zkrátka není pravda.

U nás to zas bylo tak, že příkrmy super, syn miloval snad veškerou zeleninu, nemusel teda ovoce, ale jinak s ničím problém. A v roce a čtvrt to najednou začal omezovat :nevim:

Taky mám problém vymýšlet. Mám tu výhodu, že mi syn sní většinu příloh (kromě knedlíků, noků, vařených a šťouchaných brambor), tak to mě většinu dní zachrání. Snídaně a svačiny jedeme dost monotónní no… Ale naučila jsem se využívat toho, co má rád, a dělám s tím experimenty - třeba má rád věci na způsob řízku/nuget, tak mu tak dělám ryby, nebo udělám domácí kuřecí nugetky a dám do nich nějakou zeleninu. Nebo má rád kakaové buchty (bez kakaa ne), do toho se dá schovat taky kde co, už se mi povedlo do toho nacpat i dýni nebo čočku. Často ho nechám pomáhat mi v kuchyni, ať to není jen hra na schovku, ale ať vidí, co v tom jídle je. Někdy je to úspěch, jindy se toho nedotkne no :lol:

U nás teda není problém s tím, když má na talíři i to, co nejí. Maximálně mi to podá, ať to sním já. Ale četla jsem, že pokud dítě jídlo na talíři nechce, je dobré mu ho přesto na talíř malinko dát - a nabídnout talíř, na který to může odložit. A taky jsem si zvykla jídlo mu „nemíchat“, nechat ty komponenty zvlášť. Třeba těstoviny a omáčku dávám vždy zvlášť. A když třeba dusím maso se zeleninou, dám si tu práci a na talíři mu to oddělím, ať vidí, co tam má. U nás to takhle přijme mnohem lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí