Novorozenec jen spí, nejí a nepřibírá

9
17.5.25 08:33

Nejí a jen spí

Ahoj, mám dotaz.
S nervama už jsme úplně v pr…
Malá se nám narodila 37t, porodní váha 2720,pak nám díky žloutence spadla na 2340,poté něco málo přibrala a pustili nás domu..
Za týden nabrala 140g, ale pořád spí ( opravdu pořád, když ji nevzbudime klidně bude spát 24hodin)
Moc toho nevypije ( pije UM),průměrne tak 40ml ( někdy 50-60 někdy 20-30)
Při posledním vážení nám spadla o 10g
Máte někdo podobnou zkušenost? Já už jsem fakt hotovej
PS dnes jsou ji dva tydny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
17.5.25 08:40
@DannyDog píše: Více

Určitě na jídlo budit v pravidelných 3h intervalech a řešte to s pediatrem. Kdyż jí vzbudíte, lahvičku vypije?

• Citovat
  • Upravit
984
17.5.25 08:41

Šla bych k Dr, nabrat krev jestli je všechno v pořádku, případně zkusit jiné UM, evidentně je něco špatně. Mě jeden syn taky nejedl a nepřibíral, změna mléka pomohla a ještě měl málo železa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
17.5.25 08:49

@Asta135 No když ji vzbudime tak pije, ale ve srovnání s nějakýma tabulkama vypije málo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8743
17.5.25 08:54

K dětské na krev. Měla to stejne dcera kamarádky, zjistili ji šílenou anémii, dostala napřed kapacky železa, pak léky na doma. Do pár týdnů byla úplně normální mimino a léky pak postupně vysazovala. Ale samozřejmě to může být cokoliv jiného, může být prostě jen malá a spava, zkousej pravidelně budit, než se dostanete na kontrolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
17.5.25 08:57

Tak určitě budit a budit klidně i po 2h, když vypije málo. Ale určitě to řešte s pediatrem. Mimino co jenom spí není úplně normální a jak psala uzivatelka vyse, muze byt jen nejaky mensi problem jako treba nedostatek zeleza ci jinych mineralu, ale z dlouhodobeho hlediska to muze byt velky problem. Ale urcite to musite resit, nenechala bych to jen tak ležet. Ja se setkala s hypokalemii u dospeleho a mit to tak novorozenec, tak je to urcite hodne spatne.

• Citovat
  • Upravit
9
17.5.25 09:07

@Asta135
No určitě to tak necháme.
Když se na ni ale dívám, když je vzhůru tak vidím spokojene miminko, nebrečí, kouká se kolem sebe, občas něco zakňoura vypada fakt spokojene..
Brečela všehovšudy 3min za celych 14 dni
Poslední 3-4 dny už to hodinku vzhůru vydrží pokud ji chováme, když ji dáme do postýlky tak usně tak po 15 min..
V nemocnici na při propouštění řekli, že máme prostě hodne miminko..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
17.5.25 09:12

Ano, taky jsme to zazili. Kdyz dite nepribira takto male, tak ho musite budit kazde 2 hodiny ve dne a i v noci nez se chytne a zesili a bude se budit samo. Navic ho musis probudit fakt fest. Nejlepe tak, aby zacalo rvat a pak se tedy poradne najedlo. Zni to brutalne, ale to dite nesmi takto porad spat a nejist. Taky jsme to tak meli. Dite si cuclo (zkouseli jsme kojit a pak dokrmovat) a hned usnulo, takze budeni. Dite prakticky nebrecelo, porad spalo. Neni to tak spravne. Rekli nam, ze budit takovym jako stipanim do tvaricek, tahanim trosku za usi apod. Cloveku to prijde divny, ale zas lepsi nez se nemocnice. Takze, kdyz nevypije davku, tak ji musite budit, aby vypila, co nejvic. Nerikam celou davku. Je normalni, ze dite vypije jednou vic a jednou mene. U kojeni se to obvykle nemeri. Ale nesmi ztracet ma vaze. Mela jsem doma kojeneckou vahu a prevazovala jsem to. 2 dny krmeni po 2 hodinach a pak uz jsme presli na 3 hodiny a pak uz jsem budit nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
17.5.25 09:21

@Oriseka
A můžu se zeptat jak dlouho trvalo období kdy jste ji museli budit?
Přesně tak to děláme, budime, štípeme, a krmíme každé dvě hodiny přes den a v noci každé tři..( jelikož nekojime )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12599
17.5.25 09:30

Aha ona malo pije. Chtela jsem napsat, ze prte po zloutence je spave. Kluk spal jak jezule, ale k jidlu po trech hodinach se budil presne jak orloj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
17.5.25 09:43

Naše malá se narodila 37+1 s váhou 2170g a také měla žloutenku a byla spavější. Sice přibírala, ale také jsme ji ve dne, v noci budili každé 2-3 hodiny. Pomáhalo přebalit před jídlem a otřít zadeček do studené vody namočeným perlanem a u krmení jsem ji tahala za ouško a šimrala pod bradičkou či na chodidle. Probrala bych to s pediatrem, a jestli to neděláte, tak jsem si zapisovala počet plen a cca kolik a kdy malá vypila, pravidelně jsem vážila a pak to probírala s doktorkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
17.5.25 09:51

Prave docela kratce. 2 dny fakt po tech 2 hodinach a i v noci a tim jsem mela pocit, ze se chytl. Ale budili jsme i behem krmeni neustale, jak usnul, aby toho vypil driv. No a pak po tech 3 hodinach tak ten tyden. Pak se zacal budit nejak tak sam. Porodni vaha 2880g. Pak zloutenka a z porodnice sel tak cca 2,4kg. Ty zloutelkove deti byvaji spave. Teprve mesic po propusteni z porodnice zacal poradne rvat a mit tah, takze jsem se i plne rozkojila. Porid kojeneckou vahu, at se tim muzes uklidnovat. V pondeli skoc k doktorce a radsi to konzultuj. U nas stacilo takto budit a dobry. Uz ma pacholek 38kg :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
17.5.25 09:56

@Oriseka
Váhu máme a jak jsem psal za týden přibrala 140g včera měla o 10 méně a dnes teprve budeme vážit
Ale vážit každý den je strašné stresující, miminko prý každý den přibírat nemusí ( kort předčasně narozené)
Tak uvidíme co nám váha ukáže dnes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
17.5.25 10:07

KOLIK vypije za celý DEN? To je podstatné, od toho se odvíjí to další.
S prvním, kojenym, jsem řešila totéž. Něco upil a pak jenom spal. Byl 500g pod svojí porodní váhou, 2 týdenní, nenabiral, strašně spavy. Když jsem budila, snažil se neco cucnout, ale hned zas spal… Doktorka chtěla dát UM (prý málo mléka, nebyla pravda, měla jsem velké přebytky), pohrozila kapačkama v nemocnici, že je dehydratovaný a proto tak spavy. Dostala jsem vikend na to situaci zvrátit.
Byla jsem totálně s nervama v pr… Přišla laktační poradkyně, koukla na nás, zjistila, že má špatnou pusinku (nebudu rozvádět, nesouvisí s tematem). Sání bylo pro něj extrémně vysilujici, tak vypil amálo, vyčerpáním usinal, začarovaný kruh - málo pil, byl unavený, a pak neměl ani sílu vypít víc. Byl apatický.

Řešení bylo dostat do něj adekvátní množství. Pro kojené děti existuje vzoreček 150ml mléka na kazdy kg hmotnosti (u vás by tedy měla vypit 150×2,34…350ml/d minimum), možná se stejný vzoreček používá i pro UM?? ( Holky zde poradí?)
Když jsem do syna dostala vypočtené množství za den, tak nabral těch 500 gramů zpátky během víkendu!! A pak teda už spavy nebyl, stal se z něj malý drak.
 Takže:

1. není to banalita, rešte to s PDL
  2. spočítej, kolik toho vypije za den, s lahvičkou vypočitaš snadno
  3. pokud pije málo, musíte do ní dostat adekvátní množství (já jsem syna vážila denně a přepočítala množství množství na ten den, bohužel se naučil vypít si vše sám asi až po 4 měsících, kdy se mu „seřidila“ pusinka). Existují takové ty silikonové lahvičky, co se dají mačkat, aby jste do ní dostali dané množství? Nebo stříkačkou?
  4. pokud pije dost, tak znova probrat s PDL, může být problém v mlece, nebo zdravotní problém. Každopádně, je to závažný stav, tak rešte co nejdřív.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8743
17.5.25 11:17

@DannyDog přesně takto popisovala dceru i kamarádka. Proste hodne miminko. Miminko ale nebylo hodné, bylo hodně anemicke. Nemělo sílu být vzhůru, natož tak brečet. Opravdu bych chtěla odběry, určitě jdete brzo na nějakou kontrolu, a pokud ne, objednala bych se hned v pondělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí