Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Velryba černá píše: Více
My to měli stejně. Dítě 500g pod svojí porodní váhou, a sestra na mně ještě krikla „co s tím dítětem, matko, děláte, že se nenakrmi?!“ To pak bylo lepší být doma a řešit s laktační… Jinak pražská porodnice… Nebudu jmenovat
Vždyť to chápu. Moje dítě NG sondu nemělo, tu sondu jsem měla já
tys množství neměřila, protože vypilo dítě dost. Když nevypije dost, jakymkoliv zpusobem jej krmis, tak měříš.
@Liberalissima píše: Více
Co? ![]()
Já teda rodila v Pardubicích a tam sakra dbali na to, aby dítě bylo plně krmený a stabilizovaný.
Spočítejte si, kolik by mimino v této váze mělo vypít na každé krmení, pro předčasně narozené děti je na to přímo vzoreček, toho se držte, ideálně fakt každou dávku by měl vypít, tam jde strašně rychle vidět každá odchylka. Mít přehled za dvacet čtyři hodin, kolik toho měl. Určitě odběry krve kvůli železu, tipuji že dostanete maltofer. A náš nedonošený začal pravidelně se budit a pořádne jíst až na vaze 3 kg, do té doby prostě u toho usíná a byl to boj. Měl sondu kvůli které jsme v porodnici ztvrdli 28 dní, až do 38. týdne, než mel prostě ty tři kila a začal jist. Takže obrňte se, buďte, nutte ho. U zdravého donošeného novorozence se to nechává na miminku, ale tady je zřejmě opravdu nějaký problém zřejmě kvůli nízké porodní hmotnosti.
@Hrnekmleka ještě se tě zeptám, máš dojem, že sonda se zavádí dětem, které podle tabulek vypijí dost?
@DannyDog Syn mel zloutenku, byl spavy, na porodni vahu se dostal az 21.den. Taky zhubnul do „cervenych cisel“. Ja kojila, ale musela jsem ho cele kojeni „lechtat pod krkem“, aby polykal. Cele sestinedeli se to tahlo. Ubytek 10g bych asi neresila, to muze byt vazenim pred/po stolici, curani. Mozna bych nevazila moc casto, to cloveka stresuje (zazila jsem se starsi dcerou, doktorka mi zapujcila vahu a rozhodilo me to jeste vic). Nejvic pomohlo fakt byt co nejvice s ditetem, nabizet v pravidelnych intervalech
. Ale s UM je to jine, mozna slozitejsi. Kdy jdete k pediatre?
@DannyDog mlade vylihnute v 36+0 s porodni vahou 2650 g, spadl na 2420 g behem prvnich dni.On 5 dni na jip, pak na oddeleni nedonosencu, zloutenka ale jak na jip tak potom na nedonosencich striktne max 3 hodiny a budit a jist. Kojeni bylo a je boj, vypije ode me minimum takze mliko odstrikavam a dostava to z lahve v kombinaci s UM. V porodnici jsme byli celkem 9 dni a odchazeli jsme s porodni vahou, dneska ma 3,4 kg (ma 4 tydny).3 hodiny rezim jsme dodrzovali i doma, tak tyden a pul zpet jsme v noci presli na rezim 4 hodiny a pres den 3 a od ctvrtka zkousime co bude kdyz ho budit nebudeme, budi se jeste driv nez po 3 hodinach a hystericky rve hlady, za chvili mozna zdlabne i nas.
Aby ji povolila ta zloutenka tak potrebuje jist a byt co nejvic na svetle
Na dojmologii moc nejsem. NG sonda se nezavádí nikomu z plezíru
proto celou dobu doporučuji měřit, zapisovat. Opírám se o fakta ne o dojmy…
@Hrnekmleka a proto jsem nepochopila tvé tvrzení, že děti neměly problém s krmením.
@Janli píše: Více
Tak Pardubice holt nejsou Brno, no ![]()
Tady to fakt jede ve velkém, neosobně. Navíc tehdy byl objektivně problém s tou Ukrajinou, blbě se to sešlo. Píšu, že to vlastně chápu. Jen to pro nás byl docela děs
Ale měli pravdu, nakonec se to doma zvládlo ![]()
Jinak přístup až na jednu noční sestru super, v tom si stěžovat nemůžu. Ale je to holt velkofabrika na děti, no ![]()
To jsem nepsala.
Napsala jsi, že jelikož jsi nedonošence kojila, nehlídala jsi množství přijatého mléka. A já na to, že jsi neměla problém (myšleno s kojením), proto si nehlídala.
A teď píšeš, že měli NG sondu - tak to pak musíš vědět, kolik jsi jim tou sondou poslala, nebo??
A pokud zakladateli píšeš, že jsi kojila a neměřila, jak konkrétně mu to pomůže??
@Hrnekmleka a nenapsala jsem nic jiného, že? Jen to, že jsem kojila. Sondou jsem jim neposlala nic.
A jak to tedy souvisí s tematem, kdy dítě nejí dostatečně a neprospívá??
@Liberalissima pokud je fakt problém, řeší se to hospitalizací.