Novorozenec jen spí, nejí a nepřibírá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6626
17.5.25 11:23
@DannyDog píše: Více

Ty nevidíš spokojený miminko, vidíš podvyživený a unavený na to, aby plakalo. Striktně po třech hodinách budit, zapisovat, co vypije a rozhodně to řešit s dětskou lékařkou. Mimo krmení nechovat, uložit do postýlky a nechat spát. Ona teď potřebuje klid a spánek, aby nabrala sílu. Nenuťte ji bylt vzhůru. Je normální, že takhle malý miminka spí. Odkud vás propustili? Mě tohle přijde jako zanedbání lékařské péče. To dítě není stabilizované, potřebuje dohled. Jak často chodíte na kontroly k dětské lékařce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
17.5.25 11:26

@Hrnekmleka v jedné věci tě opravím. U nedonošených a ohrožených dětí nestačí sledovat součet vypitého mléka za den, tam je nutné dodržovat množství při každé dávce jinak hrozí dehydratace a kolaps.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
17.5.25 11:27

@Midaku první dotaz doktorky bude, kolik toho vypije za 24 hodin!! To je první, co zakladatel/ka musí vědět. Zda nepřibírani na vaze je důsledkem nedostatečného příjmu nebo zda hledat problém nekde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
17.5.25 11:31

Konzultovala bych situaci s lékařem, do té doby se snažit krmit každé dvě hodiny. Já nedonošence kojila, takže jsem dávky přijatého mléka opravdu nehlídala.

• Citovat
  • Upravit
797
17.5.25 11:33
@Janli píše: Více

To je pravda. Ale uvedené miminko nemusí být nedonošené. Od 37+0 a vahy 2500 je donošené.

Ale v tomto případě platí dávat pravidelně najíst v dostatečném množství. Zapisovat hodinu a množství. Nenechat pauzu víc než 3h. Celková dávka za den se musí rozdělit minimálně do těch 8 krmení, protože pak není možné do dítěte najednou natlačit 150 chybějících mililitrů na jedno krmení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
17.5.25 11:37
@Hrnekmleka píše: Více

Je to hraniční dítě a evidentně má problém. Tady bych si na donošenost/nedonošenost nehrála. Dobrá lékařka se bude zajímat o každou dávku mléka, protože i propad ve dvou dávkách může způsobit velký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
17.5.25 11:39

@Velryba černá protože jsi neměla problém. Já měla donošeného, 3800g novorozence, který neuměl pít. A nezbylo, než měřit a zapisovat každé kojení, dokrmovat nazogastrickou sondou přes prst to co neupil… Nebo se na to vyprdnout a seknout s kojením…
V tomto případě není moc prostoru na další čekání. Dítě má být v 3 týdnech nejpozději na své porodní váze.
Takže hned teď začít zapisovat, hlídat příjem, a v pondělí k doktorce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
17.5.25 11:41

S tím samozřejmě souhlasím. Proto radím začít měřit a zapisovat, ať mají konkrétní informace. Když začnou teď, budou v pondělí vědět. Doktorka by začala stejným způsobem, budou o krok napřed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
17.5.25 11:46

@Hrnekmleka sondu měly děti také. 33+0 a 34+0tt.

• Citovat
  • Upravit
12884
17.5.25 11:53
@Asta135 píše: Více

3h jsou moc, na začátku to měla malá podobně, budili jsme co dvě hodiny max, i tak měla sotva sílu vysát aspoň těch 40ml.

Zakladateli, naše dítě narozené 36. týden to mělo zpočátku stejně, navíc se nikdy nepřisála, takže jsme jeli cévky,.odsávání, atd. Byli jsme pak sledovaní kvůli neprospívání skoro do roka, ale nakonec vše dobré, je to zdravá holka s normální váhou.

Hned v pondělí řešte s pediatrou i laktační, ale bude to v pořádku, neboj. Hlavně buďte a ať aspoň něco vypije.

Jo a pište si co nejvíc přesně kolik kdy vypila, my měli sešity kam jsme psali v kolik hodin kolik ml, kolik se pak cca vyblinkalo, kdy čůrala/kakala (i to se sledovalo).

Příspěvek upraven 17.05.25 v 11:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
17.5.25 11:57

Nás taky vykopli s potravu téměř nepřijímajícím, nedonošeným dítětem třetí den, že potřebují postel a ať kdyžtak jedeme do dětské nemocnice.Ve větších městech normálka.

Příspěvek upraven 17.05.25 v 12:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
17.5.25 11:58
@Liberalissima píše: Více

To je super přístup, no. 8o

• Citovat
  • Upravit
797
17.5.25 12:02
@Velryba černá píše: Více

Ale to byla NG sonda opravdu přes nos. Já ji napojivala na stříkačku, prilepila na prst, šoupla miminu do pusy a vypil co vypít musel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
17.5.25 12:06
@Velryba černá píše: Více

Na jednu stranu to chápu. Oni jsou porodnice a ženské se jim tam hrnou rodit, není to tam nafukovací. Tehdy přišlo také hodně žen z Ukrajiny (to není nic proti jim, jen to byl naráz extra nápor na ty porodnice).

Na druhou stranu to tehdy z osobního hlediska teda fakt bylo děsné, já třetí den po CS taky teda žádná paráda, dítě nesající, klesající na váze (v propouštěcích papírech napsáno plně kojené, přestože já neměla mléko, malá se nedokázala přisát a skoro nejedla - to jsem teda rozporovala 8o). Že prý jim váha ukázala o 10 gramů (!) víc než předchozí den (kdy byl úbytek snad o 150g), tak dítě prospívá a my zabíráme místo :zed:

Ono to nakonec bude dobré, ale fakt to chce nepodcenit, budit, zapisovat a řešit s doktory, nenechat se odbýt…my tehdy měli štěstí na super pediatru, to hodně pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
17.5.25 12:14
@Hrnekmleka píše: Více

Vždyť ano, děti měly nasogastrickou sondu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure