Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já mám doma knížku, kterou se řídí české matriky při schvalování jmen a když jsem ji poprvé otevřela, myslela jsem že odpadnu
například: Čistoslava, Benedikta, Bertolda, Bratislava, Mečislava, Odona, Paskala, Richarda, Saxona, Savina, Svatomíra, Šuren, Vincencie, Vladylena, Vojmíra, Voršila, Absolon, Bonaventura, Cyprián, Fortunát, Géza, Kolombín, Něhoslav, Uriáš, Virgin… jako je to masakr a fakt jsem si to nevymyslela ![]()
Obecně nemám ani moc ráda tradiční česká jména z kalendáře, proto jsem tu knížku chtěla. Třeba co mi přijde strašné: Svatava, Bohuslava, Bohumila, Blažena, Miluše, Marta, Jindřiška, Jaroslava, Naděžda, Drahomíra, Ema, Doubravka, Růžena, František, Josef, Jan, Jiří, Luboš, Jaroslav,… tím nechci nikoho urazit, každý jsme jiný ![]()
@Qinn
tak ten Šuren mne extra pobavil ![]()
jinak mně osobně se strašně moc NElíbí stará česká jména ukončená na -slav, -slava.. klidně i běžná a normální jako Jaroslava, Miroslava… já bych se snad nechala přejmenovat, u nás se jim totiž často říká Slávko a to by bych byla na mrtvici ![]()
@Konys píše:
A k tomu Kateřina, a bordel je kompletní
no vidíš, a nakonec jsme adpot. holkám jména nechaly (obě na K) a jedna z nich je Katka.. naučila jsem se to jméno mít ráda, nakonec je pěkné…
ale když ji chce její sestra naštvat, tak jí říká Kachno a Kačere… ![]()
PS : a ona sama úplně nesnáší oslovení : KAČO (přesně takto, i Káčo je děs) a to mi přijde už jako nadávka a bohužel pár dětí ve třídě jí tak říká, protože se jim tak holt často říká.. to je fakt hrozné Kačo-Káčo.. jakože - jsi bl-bá Káča…
Příspěvek upraven 13.02.22 v 12:19
@Lucy75 Joo, -slav/a mi taky přijde příšerné ve všech případech ![]()
@Qinn
![]()
má to moc lidí, tak se s tímto názorem moc nerozšiřuji, i v mém okolí je jich spousta.. ale za mne je to opravdu děsné
![]()
třeba Svatoslav - dobře, říkáme mu Svaťa(Sváťa), ale jeho matka asi musela mít nějaký poporodní výpadek mysli ![]()
náš pes se jmenuje Dark (jako tmavý) a když jsme na něj naštvaní a něco provede, tak mu říkáme DAROSLAVE
to už ví, že je průs-er ![]()
@Lucy75 Mám to podobně
nebo v rodině třeba dvě Jarmily, nechtěla bych
Naše třídní byla Svatava, to jsem ji litovala že máma asi byla nějaká „jiná“ a kamarádka je adoptovaná, máma ji přejmenovala, rozhodovala se mezi normálním jménem a Doubravkou (?!) že by jí prý říkala Doubí, naštěstí vyhrálo to normální jméno
![]()
@Qinn Doubravku dala po revoluci moje kámoška, začla éra Sander, Sabin, Ester, Lucií -.. a naráz Doubravka, kousala jsem se do jazyku a nic neříkala ![]()
Tibor, Ctibor, Havel, Mečislav, Doubrabka, Vanessa, Sofie, Gizela, Patrik, Dorota, Božena, Zoltán, Oto, Blažena, Jarmil, Alois, Adolf, Bořek, Čeněk, Ignác, Gustav, Žaneta, Andělín, Oleg, Vanda.
@topazio
relativně souhlas
až na Sofii a Patrika, to jsou fajn jména
jen se Sofinkami se roztrhl pytel.. Patrika jsem zvažovala sama dát.. ale nakonec by to vyhrál Pavel kvůli dědovi..tedy ani Pavel není terno
naštěstí to nebylo potřeba..
mně se třeba moc líbí jména jako Vladan, Igor a Boris a někomu přijdou úplně šílená ![]()
je to fakt o cítění a vkusu každého úplně jinak..
![]()
@Lucy75 píše:
@topaziorelativně souhlas
až na Sofii a Patrika, to jsou fajn jménajen se Sofinkami se roztrhl pytel.. Patrika jsem zvažovala sama dát.. ale nakonec by to vyhrál Pavel kvůli dědovi..tedy ani Pavel není terno
naštěstí to nebylo potřeba..
mně se třeba moc líbí jména jako Vladan, Igor a Boris a někomu přijdou úplně šílená
je to fakt o cítění a vkusu každého úplně jinak..![]()
![]()
U nás dávají jméno Sofie nebo Vanessa většinou mamky spoluobčanky.