Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Odsávačka na vysavač stála sto pade a využívala jsem ji minimálně první dva roky.
Přebalovací podložky definitivně ano, děti po rozbalení čůrají i kakají, ale preferovala jsem podložky pratelné.
Chůvičky jsem doma nevyužila vůbec, zato na dovolené je využíváme i teď, v jejích pěti letech.
Bez lehátka jsme v klidu přežili, ale hrací deku užila fest.
Většinu těch věcí ale můžeš v klidu časem dokoupit, v dešní době je máš v obchodě hned nebo z eshopu do dvou dnů doma, dopředu bych nakoupila snad jen ty podložky.
@Jarka K píše:
Ahoj
z toho, co píšeš, budu mít to hnízdo. Teda spíš kojící polštář, ze kterého udělám hnízdo. Odsávačka nudlí je úžasná věc, ale budu kupovat, až bude poprvé potřeba. Třeba budu mít druhé dítě bez rýmy
jinak jednorázové přebalovací podložky jsem používala hodně a mám je zase v plánu. Prostě pak jen vyhodíš. Super na cesty i na doma (nebudu mít přebalovací pult, takže na tom budu přebalovat na posteli).
Hrací deka je na chvíli, blbost to kupovat. Mám v plánu jen pěnové puzzle na zem a hrazdičku za pár stovek. Hrazdičku pak zruším, puzzle zůstane.
Hřebínek na vlasy ano. Prý to česání podporuje růst vlasů a je to dobré pro tu pokožku hlavy.
kojící noční košile pro mě zbytečnost. Budu spát v tílku, poprvé to stačilo, bude i podruhé.
monitor dechu ani chůvičku nebudu pořizovat.
Fusak do autosedačky ani žínka taky není potřeba.
Odsávačka a sterilizátor - určitě nekupovat dopředu. Pokud to situace bude vyžadovat, dá se koupit až pak.
Polohovací válečky - co to je?
Ahoj!
to hnízdo je podobné/stejné jako pelíšek pro mimi viď? Taky plánuju ty pěnové puzzle, ale to až trochu později, ne hned pro novorozence. To s tím kartáčem na vlasy je zajímavé, líbí se mi když ty roční holčičky už nějaké vlásky mají. I když to je asi individuální.
Pak mě teda napadá ještě to přebalování. Nebolely tě záda, když si přebalovala na posteli? Zatím nemáme místo na komodu s přebalovákem ani na samotný přebalovák, ale říkám si, že stejně ta malá bude muset mít někde naskládané ty věci, tak že asi pořídím tu komodu a přebalovák k tomu.
@ayra.5 píše:
Ahojte, jsem ve 26 tt, takže TP mám v říjnu a stále se nějak nemám ke shánění výbavy. Asi je to tím, že mi spousta věcí připadá zbytečných, ale jistá si tím nejsem
Tady jsou věci, které se mi vyloženě kupovat nechce. Máte některá zkušenost, že jste je měli a bylo to naopak strašně super?Spací pytel
Chůvička (máme 2+kk jednopodlažní)
Fusak do autosedačky
Jednorázové přebalovací podložky (mnohokrát jsem viděla maminky přebalovat jen tak např. na sedačce auta) žinky (nestačí normálně ruka?)
kartáč na vlasy (na jaké vlasy proboha?)
noční košile na kojení
odsávačka nosu
monitor dechu
košík(ale uvažuju o pelíšku na gauč, kde bude moct mimčo přes den lenošit)
hrací deka
vibrační lehátko(jakože cože?)
odsávačka mléka
sterilizátor
noční světlo
polohovací válečky (nevím k čemu to je)Co si naopak pořídit plánuju, tak je šátek na nošení, kojící polštář a křeslo na kojení vedle postýlky.
Díky za reakce
Fusak do autosedačky jsem užila - dítě hřeje i na zádech.
Jednorázové podložky - používám denně, Dítě je na nich nahé a pase. Pokud bude mít opruzeniny, bude muset větrat dost.
Monitor dechu jsme měli pro klid duše, u druhého jsme ho měli „nařízený“ už z porodnice (pro blbý porod)
Košík - využívala jsem na obě děti. Vozila jsem si dítě s sebou ) na záchod, do koupelny, do kuchyně)
odsávačka nosu - neztratí se, obě moje děti měli hnusnou rýmu už jako novorozenci.
Hrací deka - super věc, ale až tak od 3m.
odsávačka - vzhledem k tomu, že malý se narodil malý a slabý a nechtěl sát, tak se hodně hodila. O obou jsem zažila bojkot kojení, tak to pak taky byla super.
Ostatní věci mi přijdou zbytečné. Kup si to teď z druhé ruky. Když najednou zjistíš, že je to potřeba, tak z druhé ruky neseženeš a budeš muset koupit nové a tedy drahé. Kojo polštář a křeslo mi přijde jako zbytečnost.
@ayra.5 píše:
@Adelka951 děkuju.
Jinak není praktičtější než noční košile spíš pyžamo na knoflíky? Mě teda knoflíky hrozně rozčilovaly. Strašně to zdržuje a je to nepoholdné, když máš něco rozepínat a mimino ti u toho vřeští. Pak si to zas musíš zapínat a miminko se může vzbudit tím, jak se hýbeš. Mě vyhovovalo mnohem víc něco, co bylo elastické nebo rozhrnovací a šlo jedním pohybem ruky stáhnout pod prso a pak zase vytáhnout, aniž bych musela měnit polohu a něco zapínat.
Jen jako prvorodička vlastně nemám tušení, proč se všude tak automaticky píšou košile - asi proto, že se předpokládá, že ženy spí v noční košili. Ale žádný význam to nemá, prostě cokoliv na spaní.
Všechny děti nemají vyvinutou nosní přepážku, takže když tvému dítěti vyletí kupa mléka z nosa a bude se dusit, čím mu to odsaješ? Pusou
Synovi to takto lezlo u ž nosa do 3 m…a první situace je děsivá, když vidíš 3 denní miminko se dusit. Takže kup odsavacku a měj ji hezky zapojenou ve vysavači. Monitor dechu bych pořídila. Přeci nechceš celou noc stát nad postylkou a poslouchat zda dýchá, takto budeš spát v klidu. A kdyby přestal dýchat tak ti to oznámí. Bez monitoru budeš zvesela spát a dítě ti umře. Pro klid na duši, pořiď si to. Zachranilo to mnoho životů. Výborné je hnizdecko a nezapomeň na polohovaci polstarek, aby neměl slezelou hlavičku. Jestli budeš mít miminko, které trpí na bolesti bříška, pořiď si perovou zavinovacku od Evy Kiedrenove. Všechny zavinovacky jsou umělé a miminko to nestiskne. Perova pěkně umacka to dítě a bude spokojené a zachumlane. ![]()
@Hoa Mai píše:
Chůvička(máme 2+kk jednopodlažní) - zbytečná, neměli jsme. Využila bych jen na výletech a na chatě, ale místo toho jsem si nainstalovala aplikaci do mobilu, to stačilo.
SUPER NÁPAD s tou aplikací
![]()
@ayra.5 píše:
Ahojte, jsem ve 26 tt, takže TP mám v říjnu a stále se nějak nemám ke shánění výbavy. Asi je to tím, že mi spousta věcí připadá zbytečných, ale jistá si tím nejsem ![]()
Tady jsou věci, které se mi vyloženě kupovat nechce. Máte některá zkušenost, že jste je měli a bylo to naopak strašně super?
Spací pytel - neměla jsem
Chůvička (máme 2+kk jednopodlažní) - měla jsem a využila
Fusak do autosedačky - neměla jsem
Jednorázové přebalovací podložky (mnohokrát jsem viděla maminky přebalovat jen tak např. na sedačce auta
) - měla jsem, ale skoro pokaždé vyhazovala, tak jsem začala přebalovat na látkové plínce, vadil mi ted odpad. Pak jsem dostala pratelnou přebalovací podložku. Mimo domov se hodila. žinky (nestačí normálně ruka?) - neměla jsem
kartáč na vlasy (na jaké vlasy proboha?) - měla jsem a je to opravdu zbytečnost
noční košile na kojení - měla jsem a byla ráda
odsávačka nosu - věc k nezaplacení ![]()
monitor dechu - měla jsem na půl roku
košík(ale uvažuju o pelíšku na gauč, kde bude moct mimčo přes den lenošit) - měli jsme jen postýlku
hrací deka - využily jsme
vibrační lehátko
(jakože cože?)
- bezva věc
odsávačka mléka - nepotřebovala jsem
sterilizátor - nepotřebovala jsem
noční světlo
- mám lampičku se stmívačem, tu jsem kupovala ještě před porodem
polohovací válečky (nevím k čemu to je)
- u první a druhé jsme polohovali na bok, u třetí najedou ne, že zjistili, že to není dobrý (děti po 2 letech
). Používala jsem smotanou dečku.
Za mě takhle
@ayra.5 píše:
Ahojte, jsem ve 26 tt, takže TP mám v říjnu a stále se nějak nemám ke shánění výbavy. Asi je to tím, že mi spousta věcí připadá zbytečných, ale jistá si tím nejsem
Tady jsou věci, které se mi vyloženě kupovat nechce. Máte některá zkušenost, že jste je měli a bylo to naopak strašně super?Spací pytel
Chůvička (máme 2+kk jednopodlažní)
Fusak do autosedačky
Jednorázové přebalovací podložky (mnohokrát jsem viděla maminky přebalovat jen tak např. na sedačce auta) žinky (nestačí normálně ruka?)
kartáč na vlasy (na jaké vlasy proboha?)
noční košile na kojení
odsávačka nosu
monitor dechu
košík(ale uvažuju o pelíšku na gauč, kde bude moct mimčo přes den lenošit)
hrací deka
vibrační lehátko(jakože cože?)
odsávačka mléka
sterilizátor
noční světlo
polohovací válečky (nevím k čemu to je)Co si naopak pořídit plánuju, tak je šátek na nošení, kojící polštář a křeslo na kojení vedle postýlky.
Díky za reakce
Mám 2 děti, ze seznamu jsem měla téměř vše..
Spací pytel využívali ob kluci, chůvičku jsem využívla na cestách a zejména při prvním dítěti, u druhéh už méne, ale starší si dodnes pouští ukolébvku..
Jednorázové přebalovací podložky jsem používala sporadicky, měla jsem přebalovací podložku jako součást autosedačky.. Žínky jsou fajn, když dítě třeba nechceš koupat, tak ho tím můžeš otřít - někdy v bojových podmínkách..
Kartáč na vlasy se hodil, obě děti vlasaté, syn má v roce asi 15cm vlasy..
Monitor dechu jsem měla
Odsávačka mléka u mně absolutní must have, měla jsem strašné přebytky a zatvrdliny často i v roce..
Vibrační lehátko jsem neměla ani pořizovat nebudu..
Polohovací válečky se hodí, kluci měli tendence ležet v jedné poloze - tendence ke sležení hlavičky..
Sterilizátor jsem používala na dudlíky, nádobí, lžičky, ale prvorozený byl hrozný drobek, bála jsem se, že chytí nějakou střevní virozu a zhubne, u mladšího jsem to s tou sterilizací až tolik nehrotila..jen dudlíky u mimina a pak na začátku příkrmů..
Odsávačku nosu jsem použila hned v 6 týdnech, když měl silou rýmu, a mimina se prostě nenapijí s plným nosem
Noční košile asi není nutná
Křeslo na kojení vypadá idlicky, ale nevyužila jsem..
@ayra.5 tak vetsinu tech veci sme nemeli a zijem
spaci pytle, chuvicky, monitory dechu byli u nas zbytecnost, maly spal s namae v posteli. Zinka a kartac je zbytecny, mela sem a nikdy nevyuzila. Ty jednorazove podlozky jsou fajn na kontroly k dr, ale staci jich jeden balicek (ja nemam rada valet dite v nemocnici jen tak na tech pultikach), kosile je zbytecna, odsavacka nosu je vyborna vec kdyz ma mimco rymu, odsavacka mlika je taky dobra, kdyz mas hodne mlika a mimco nestiha tolik vypit tak je to k nezaplaceni, odstrikavat rucne je horor, me mliko zatvrdlo a shaneli jsme narychlo odsavacku v nedeli vecer abych nemusela na pohotovost. Nocni svetlo je asi na nic, me uplne stacilo osvetleni z venku z ulice. Hraci deka je fajn pro trosku vetsi dite, kdyz uz uchopuje hracky. Vibracni lehatko bylo obrovsky pomocnik, malej v nem lezel a pozoroval me pri praci, jinak by se chtel porad nosit a ja bych nic neudelala. Ale naopak sem se uplne obesla bez satku a kojiciho polstare.
@Freya10 píše:
Ahojky:Spací pytel
- pokud budeš mít zavinovačku, tak netřeba, na starší dítě je ale v zimě super (neodkope se)
Fusak do autosedačky
- na dceru narozenou v prosinci jsme měli a super věc - mimčo oblečené tak, jako by šlo do fusaku do kočáru, dáš do sedačky, sedačku na podvozek kočáru a můžete jet k autu, pak někam autem (jen fusak v autě rozepneš), pak zas nacvaknout a objet, co potřebuješ, v krámě opět rozepnout…
Takže by teoreticky na tuto zimu (0-6 měsíců) mohla stačit zavinovačka a pak na tu další (12-18 měsíců) by se mohl hodit pytel aby se neodkopávala ![]()
Jinak teda s autosedačkou na podvozku jezdit nebudeme, to bych zimní fusak pořídila určitě. Ale podědili jsme starý kočár, ke kterému snad ani adaptéry na vajíčko nejsou
a vajíčko bude pro změnu úplně nové, takže kompatibilita nejspíš nebude
Ve vajíčku by mrně bylo opravdu jen v autě + maximálně nějaký ten přechod z bytu do podzemní garáže pod bytem.
Spací pytel - za mě zbytečnost, stačí zavinovačka. Ze spacího pytle mé děti chytaly hysteráky.
Chůvička (máme 2+kk jednopodlažní) - pro mě praktická věc i v jednopodlažním domě - občas bylo potřeba zavřít děcku do pokoje dveře (starší sourozenec, zvířata, hlučná návštěva…) - za hezkého počasí jsme sedali venku, takže také neocenitelné.
Fusak do autosedačky - pokud máte garáž, je to zbytečné. I v opačném případě asi udělá stejnou službu deka na přikrytí.
Jednorázové přebalovací podložky (mnohokrát jsem viděla maminky přebalovat jen tak např. na sedačce auta
) - občas se hodí. Třeba na kontrole u doktora - většinou je přímo vyžadují.
žinky (nestačí normálně ruka?) - zbytečnost
kartáč na vlasy (na jaké vlasy proboha?) - používá se i u plešatých miminek na masáž a prokrvení pokožky (mé děti „česání“ milovaly)
noční košile na kojení - pokud plánuješ kojit, určitě ano. Dají se vybrat střihy, které můžeš pak nosit i normálně
odsávačka nosu - určitě ano, ideálně na vysavač
monitor dechun - pro mě to byla zbytečnost, někomu naopak dodává klid
košík(ale uvažuju o pelíšku na gauč, kde bude moct mimčo přes den lenošit) - další krám do baráku, maximálně bych koukla po látkových hnízdečkách
hrací deka - zbytečná věc
vibrační lehátko
(jakože cože?)
- podle mého opět zbytečnost, která mi nikdy nechyběla
odsávačka mléka - dopředu bych ji nekupovala, počkala bych, jestli vůbec bude potřeba. Pokud ano, tak jedině elektrickou (ta se dá většinou půjčit v porodnicích)
sterilizátor - pokud budeš kojit, budou to zbytečně vyhozené peníze. Stejně tak je blbost kupovat dopředu lahvičky
noční světlo
- stačí normální lampička, kidně i dočasně přenesená z jiné místnosti
polohovací válečky (nevím k čemu to je)
-
Nevím, co to je, ale rozhodně mi to nikdy nechybělo. ![]()
Co si naopak pořídit plánuju, tak je šátek na nošení, kojící polštář a křeslo na kojení vedle postýlky.
Šátek je fajn, kojící polštář jsem nikdy nepotřebovala, ale jsou holky, co bez něj nedají ani ránu. Křeslo na kojení vedle postýlky jsem neměla - postýlku jsem měla vedle postele, případně jsem kojila na křesle v obýváku.
Pro mě byla zybtečnost postýlka
malý spal s námi od měsíce v posteli ![]()
Jinak odsávačka byla zbytečnost, vše se dá hned dokoupit
Ještě by mě zajímalo, jestli některou z vás nenapadá řešení na následující:
Byt 2+kk, velký obývák s kuchyní a menší ložnice. Manžel pracuje skoro vždy noční. Je to fajn, že ho v noci nebude malá budit, protože tam s námi v noci nebude… ale přes den, moc nevím jak to vyřešit. Nechci malou nechávat s ním v ložnici, aby se navzájem nebudili a taky abych manžela nebudila já, když budu malou kontrolovat/přebalovat/kojit. Tzn, přes den bych byla ráda, kdyby byla malá se mnou ve vedlejší místností. Takže - cestovní postýlka? Postýlka na kolečkách? To hnízdo? Nebo dát postýlku i na noc do obýváku? To se mi zase moc nelíbí, protože tam je vždy po ránu cítit zbytky mého kuchařského umění z předchozího věčera (i přes větrání a digestoř) ![]()