Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Někdy mě ty sociálky a staré zapšklé báby v nich pracující udivují ![]()
Můj ex byl generální ředitel větší firmy a tak při rozchodu jsme se dohodli na vyšším výživném. Na chodbu k soudu kde jsme čekali dorazila paní ze sociálky a její první slova k nám (nikdy nás neviděla) byla: "to jste vy -jméno- s tím vysokým výživném? A hned co děláte že můžete tolik dát a to se jen tak nevidí
začala do ex šťourat, že ho napadlo, jestli mi nechce dávat fakt moc. (Bral cca 200tis hrubého a výživné jsme se dohodli na 15tis, s tím, že z toho budu hradit i soukromou školku kam syn dosud chodil, takže mi stejně zbylo 7tis, můj plat byl v té době cca 23-25tis hrubého).
Soud naší dohodu schválil a řekl ze výše alimentů je k našim příjmům adekvátní.
Za cca půl roku jsme řešili majetkové vypořádání a ex rozhodl že koupí byt, napíše ho ale na syna a budu v něm s ním bydlet. Protože to udělal tak, že syn byl už rovnou kupující ne obdarován, musel smlouvy o koupi schválit soud a opět sociálka ![]()
K soudu přišla paní a hned spustila, co je to za excesy a novoty a kdo to viděl aby měl 5lety na sebe psaný byt ![]()
Místo aby byla ráda že bude mít kluk zajištěné bydlení měla s tím plno řeči ![]()
@Anonymní píše:
Někdy mě ty sociálky a staré zapšklé báby v nich pracující udivují
Můj ex byl generální ředitel větší firmy a tak při rozchodu jsme se dohodli na vyšším výživném. Na chodbu k soudu kde jsme čekali dorazila paní ze sociálky a její první slova k nám (nikdy nás neviděla) byla: "to jste vy -jméno- s tím vysokým výživném? A hned co děláte že můžete tolik dát a to se jen tak nevidízačala do ex šťourat, že ho napadlo, jestli mi nechce dávat fakt moc. (Bral cca 200tis hrubého a výživné jsme se dohodli na 15tis, s tím, že z toho budu hradit i soukromou školku kam syn dosud chodil, takže mi stejně zbylo 7tis, můj plat byl v té době cca 23-25tis hrubého).
Za cca půl roku jsme řešili majetkové vypořádání a ex rozhodl že koupí byt, napíše ho ale na syna a budu v něm s ním bydlet. Protože to udělal tak, že syn byl už rovnou kupující ne obdarován, musel smlouvy o koupi schválit soud a opět sociálka
K soudu přišla paní a hned spustila, co je to za excesy a novoty a kdo to viděl aby měl 5lety na sebe psaný byt
Místo aby byla ráda že bude mít kluk zajištěné bydlení měla s tím plno řeči
No to snad není možné, to je krá..,já být ní, tak žasnu, jak má syn výhodné možnosti a ne se ještě navážet do rodičů. Udivují mne některé ty ospoďačky. Navíc mám dojem, že dost nadržují otcům.
@Anonymní píše:
Můj ex byl generální ředitel větší firmy a tak při rozchodu jsme se dohodli na vyšším výživném. Na chodbu k soudu kde jsme čekali dorazila paní ze sociálky a její první slova k nám (nikdy nás neviděla) byla: "to jste vy -jméno- s tím vysokým výživném? A hned co děláte že můžete tolik dát a to se jen tak nevidízačala do ex šťourat, že ho napadlo, jestli mi nechce dávat fakt moc. (Bral cca 200tis hrubého a výživné jsme se dohodli na 15tis, s tím, že z toho budu hradit i soukromou školku kam syn dosud chodil, takže mi stejně zbylo 7tis, můj plat byl v té době cca 23-25tis hrubého).
Za cca půl roku jsme řešili majetkové vypořádání a ex rozhodl že koupí byt, napíše ho ale na syna a budu v něm s ním bydlet. Protože to udělal tak, že syn byl už rovnou kupující ne obdarován, musel smlouvy o koupi schválit soud a opět sociálka
K soudu přišla paní a hned spustila, co je to za excesy a novoty a kdo to viděl aby měl 5lety na sebe psaný byt
Cuzy zavistivy
. A k tomu vyzivnymu, muj chlap plati exce 25k, plat ma vicemene stejny, tkz prostor na zvyseni je, ale to by ty urednice uz asi kleplo
.
Stridavka má byť norma… tak asi jednají podle toho. Nějak stěžovat si nemuzes
@Anonymní píše:
Bleda závist…
@Anonymní píše:
No to snad není možné, to je krá..,já být ní, tak žasnu, jak má syn výhodné možnosti a ne se ještě navážet do rodičů. Udivují mne některé ty ospoďačky. Navíc mám dojem, že dost nadržují otcům.
OSPOD má ze zákona podporovat rodičovství (mateřství a otcovství) stejnou měrou (novela zákona o SPOD z roku 2012). Podporují-li matku i otce v péči o děti potom pracují dobře, protože jedno ze základních práv dítěte je právo dítěte na péči obou rodičů. Je to v článku 7 Úmluvy o právech dítěte. Je to mezinárodní úmluva vzniklá v OSN, kterou se ČR zavázala dodržovat.
Právní formou v českém zákoně je buď společná péče(pro ni je nutný souhlas obou rodičů), nebo střídavá péče o které může být rozhodnuto i při nesouhlasu jednoho, nebo obou rodičů.
Výhradní podpora mateřství byla součástí Zákona o rodině do roku 1993. Při novelizaci ji zrušili. Od tohoto roku je uzákoněna podpora rodičovství.
@Bábrdl píše:
Stridavka má byť norma… tak asi jednají podle toho. Nějak stěžovat si nemuzes
norma? u domácího násilí, kdy se matka musela odebrat do azyláku pro týrané ženy?
já osobně souhlasím s názorem, že dítě, které vyrůstá v rodině s domácím násilím, je samo týrané, byť by se ho fyzicky nikdo ani nedotkne. protože už jenom to, že je svědkem týrání rodiče se negativně odráží na jeho psychice.
@kajj píše:
OSPOD má ze zákona podporovat rodičovství (mateřství a otcovství) stejnou měrou (novela zákona o SPOD z roku 2012). Podporují-li matku i otce v péči o děti potom pracují dobře, protože jedno ze základních práv dítěte je právo dítěte na péči obou rodičů. Je to v článku 7 Úmluvy o právech dítěte. Je to mezinárodní úmluva vzniklá v OSN, kterou se ČR zavázala dodržovat.
Právní formou v českém zákoně je buď společná péče(pro ni je nutný souhlas obou rodičů), nebo střídavá péče o které může být rozhodnuto i při nesouhlasu jednoho, nebo obou rodičů.Výhradní podpora mateřství byla součástí Zákona o rodině do roku 1993. Při novelizaci ji zrušili. Od tohoto roku je uzákoněna podpora rodičovství.
Něco podobného citovala právnička ex, ale soud její názor naprosto „smetl ze stolu“,protože střídavka se dává, jen pokud jsou rodiče schopni se domluvit.
@sagina píše:
norma? u domácího násilí, kdy se matka musela odebrat do azyláku pro týrané ženy?já osobně souhlasím s názorem, že dítě, které vyrůstá v rodině s domácím násilím, je samo týrané, byť by se ho fyzicky nikdo ani nedotkne. protože už jenom to, že je svědkem týrání rodiče se negativně odráží na jeho psychice.
Sagi, děkuji za pochopení, soud k tomuto také přihlížel.
![]()
@Anonymní píše:
Něco podobného citovala právnička ex, ale soud její názor naprosto „smetl ze stolu“,protože střídavka se dává, jen pokud jsou rodiče schopni se domluvit.
To máš sice pravdu, ale ono je domluvit a domluvit. V mnoha případech se matky nechtjí domluvit pouze z principu. Někdy mi je těch otců i líto…v mnoha případech matky nevidí zájem dítěte, ale svou ukřivděnost.
Jinak souhlas v tom, že sopoďačka byla k. r.a. v.k. a.
@Coleta píše:
To máš sice pravdu, ale ono je domluvit a domluvit. V mnoha případech se matky nechtjí domluvit pouze z principu. Někdy mi je těch otců i líto…v mnoha případech matky nevidí zájem dítěte, ale svou ukřivděnost.Jinak souhlas v tom, že sopoďačka byla k. r.a. v.k. a.
Colet, rovněž děkuji za pochopení, ta soc.prac.neměla snahu ani prostudovat celý spis. Jinak by takový nesmysl nemohla navrhnout. Před soudem se znemožnila. Navíc jsme s otcem cca 300km od sebe- 5hod. autem jízdy(nejde to přes dálnici).Soud argumentoval i tím, že dítě není zvyklé na prostředí otce a náhlá změna prostředí negativně mohla ovlivňovat vývoj dítěte. Byla snaha se domluvit, ale otec striktně odmítal, soud to veděl též.
@Anonymní píše:
Colet, rovněž děkuji za pochopení, ta soc.prac.neměla snahu ani prostudovat celý spis. Jinak by takový nesmysl nemohla navrhnout. Před soudem se znemožnila. Navíc jsme s otcem cca 300km od sebe- 5hod. autem jízdy(nejde to přes dálnici).Soud argumentoval i tím, že dítě není zvyklé na prostředí otce a náhlá změna prostředí negativně mohla ovlivňovat vývoj dítěte. Byla snaha se domluvit, ale otec striktně odmítal, soud to veděl též.
Jasně, musí se posuzovat idividuálně. O práci ospoďaček si nedělám iluze, některé jsou můry.
Přeji ti, ať se máte se synem fajn ![]()
@Coleta píše:
Jasně, musí se posuzovat idividuálně. O práci ospoďaček si nedělám iluze, některé jsou můry.
Přeji ti, ať se máte se synem fajn
Ony jsou hrozne otupele. Skoro Kazda žena tvrdi, že ji chlap týral. A skoro každý chlap tvrdi, o ženě, že je labilní a duševne nemocna. Ony už to moc neberou vazne.
Holky jsem ráda, že jsem narazila na Vaši diskuzi, byť je stará…mám teď před soudem a to co tu píšete, na mě sedí jak přišité! otec mých dětí, ex, alkoholik - těžko prokazatelné, nejdříve mě podporovaly a dávaly mi pochopení a pak mě nutily do toho, co mi samy rozmlouvaly…doufám, že to s advokátkou zvládneme, můj ex se skrze děti mstí, ale z principu bude žádat střídavou péči…držte mi pěsti, musím chránit své děti.
Milé maminky, chtěla jsem se zeptat, zdali už jste zažili případ, kdy dítě je v péči matky, která nežije s otcem dítěte, ale o dítě se soudí, soud již jednou rozhodl ve prospěch matky, ale bylo odvolání ze strany otce.Po rozsudku matka musela změnit bydliště z finančních důvodů a dostala novou soc.prac..Čekalo se rok a půl na odvolací soud, všechny zprávy byly pro matku pozitivní, včetně vyjádření od psychologa a mateřské školky, že střídavá péče je nemožná a sociálka navrhla střídavou péči. Matka nežije s otcem od doby, kdy bylo dítěti 5 měsíců, nyní je mu 3,5 let.Bylo tam domácí násilí a matka musela krátkou dobu být v azylovém domě pro týrané ženy. Otec s matkou dlohodobě nekomunikují. I přesto sociálka navrhla střídavou péči, kterou však soud striktně zamítl a dítě opět svěřil matce. Je to ze strany soc.prac. v pořádku?