Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@sagina Tak zase je fakt, že je spousta otců, kteří jsou normální, ale líní pečovat… takový, když nemusí, tak nepečují, v lepším případě jsou jen na hraní (s dětmi) a tom horším postupně ztrácí zájem… u takových to určitý smysl má, protože pokud budou vědět, že musí, tak je to donutí.
@j.a.n.i1 píše:
@sagina Tak zase je fakt, že je spousta otců, kteří jsou normální, ale líní pečovat… takový, když nemusí, tak nepečují, v lepším případě jsou jen na hraní (s dětmi) a tom horším postupně ztrácí zájem… u takových to určitý smysl má, protože pokud budou vědět, že musí, tak je to donutí.
těžko říct. třeba mého exe by to nedonutilo (když byly děti menší… jak byly větší, už s nimi nebyla práce, takže to už mi bylo jedno). on ne že o ně nechtěl pečovat. on jenom pořád pracoval. furt s mobilem u ucha. furt u počítače. co se mu děje za zády, to mu bylo ukradené. jako třeba nechal ani ne dvouleté dítě utéct z bytu a nebýt starších dětí, tak by ani nezjistil, že ho doma nemá. párkrát zapomněl dítě ve školce a ve škole. na výletě v létě ve vedru nedal celý den dětem napít, protože si samy neřekly. v zimě odvezl dítě do školky v kalhotech, noční košili a bez bundy a bylo mu jedno, jak ho odpoledne povedu pěšky domů. k večeři z obchodu přinese dva kusy jogurtu pro tři děti (protože víc jich ve slevě zrovna neměli). a tak podobně. odešel v noci z bytu od školkového dítěte, utíkal řešit jakési pracovní problémy způsobené bouřkou a kluk mi ubrečený volal do práce, že je doma sám a bojí se a co má dělat… práce mu vždycky byla a je přednější, než co se zrovna aktuálně děje kolem dětí. dokud byly děti malé, kompenzovala jsem to já, průšvihy jsem řešila, naučila jsem se modlit, pokud byly děti jenom s tátou
teď už jedna rodina nejsme, on má na starosti děti sám, je to s ním pořád to samé. akorát tedy teď už jsou děti velké, takže se o sebe už umí postarat. a přesto je do vlastní péče nechtěl, že by to nešlo dohromady s jeho prací ![]()
@sagina A přesně tohle vytváří diskriminaci obou pohlaví - pak o ženy není takový zájem, protože chlapy považují všichni za flexibilnější. Přitom kdyby i chlapi museli o děti pečovat, pak by si více cenili manželství a partnerství, protože to umožňuje dělbu kompetencí. Současný systém je totiž nastaven tak, aby vedl k atomizaci společnosti (po rozbití velkých rodin se rozmlátily vícegenerační domácnosti, teď se rozbíjejí cíleně i páry), vytváření antagonismů a tím se mocným dav lépe ovládal. Je to cílené.
@canaglia no, ex je podnikatel. on není flexibilnější, on jenom neumí podnikat. a pokud už o děti pečoval, pečoval o ně výše popsaným způsobem. považoval to tak za správné a v pohodě a pokud jsem se ozvala, jenom jsem zbytečně prudila, vždyť děti přece žijou, tak co. na druhou stranu, když jsem byla zničená rozvodem, tak mi sousedky v baráku i učitelky ve škole gratulovali k rozvodu ![]()
EDIT: ale jinak já fakt nemám nic proti tomu, když o děti pečují i chlapi. a jako je jasný, že když se od ženy očekává, že stejně s nemocnými dětmi bude doma ona, tak jí to u zaměstnavatele body nepřidá. nicméně trvám na tom, že pokud rodič o dítě pečovat nechce, nevnucovala bych mu ho. v zájmu toho dítěte.
@j.a.n.i1 píše:
někoho nedonutíš, akorát pak děti trpí…
![]()
@j.a.n.i1 jen mi přišlo naivní si myslet, že lenochy donutíš, tak že musí:))) kdo nechce, toho nedonutís
![]()
@velbloudice píše:
@j.a.n.i1 jen mi přišlo naivní si myslet, že lenochy donutíš, tak že musí:))) kdo nechce, toho nedonutís![]()
![]()
Donutíš. Jako jsou donucené matky, když už nemůžou. Hele dneska jsem pečovat už večer nechtěl, měl jsem všeho plné kecky, ale holky na mě vlítly, že chtěj ještě baštit. A co myslíš, pečoval jsem
.
@velbloudice píše:
@j.a.n.i1 jen mi přišlo naivní si myslet, že lenochy donutíš, tak že musí:))) kdo nechce, toho nedonutís![]()
![]()
Normálního lenocha donutíš… když jsem doma, tak se tatínkovi nechce a hle, když nejsem, tak je uvařeno, uklizeno, opečované děti.
@j.a.n.i1 píše:
Normálního lenocha donutíš… když jsem doma, tak se tatínkovi nechce a hle, když nejsem, tak je uvařeno, uklizeno, opečované děti.
no a ty myslíš, že on by po rozvodu o dítě neměl zájem?
jinak k tomu donucování k péči - setkala jsem s malými dětmi, u kterých pečující osoba nezvládla nadávkování (lékařem nenaordinových) léků na zklidnění a předávkovala je, nebo které měly krvácení po mozku (protože pečující osoba nezvládla jejich pláč, tak s nimi prudce třásla, hodila do postýlky a tak podobně), děti s poleptanými jícny, protože pečujícímu bylo putna, co dělají a ony vypily, co neměly…
@sagina A to jako myslíš, že ti všichni byli k péči donuceni, jo? Že se tyhle situace nestávají těm, kdo pečovat chtějí, ale buď na to nemají nebo to prostě v daném okamžiku nezvládnou… děti, které spadnou, popálí se - všechny tyhle rodiče někdo k péči nutil?
@j.a.n.i1 jako fakt si myslíš, že je stejně velká pravděpodobnost, že se to stane pečujícímu, který se o dítě zajímá a stará se a pečujícímu, kterému je šumák, co dítě zrovna dělá, protože chce mít svůj klid a hlídat dítě se mu zrovna nehodí nebo je pod vlivem?
NO, ja nevim, ale davit dite nekomu, kdo na nej kasle a trast se hruzou.
@j.a.n.i1 píše:
JJ, je dost chlapů, kteří pečujou, když nepečuje matka, a pak je dost chlapů, kteří rádi pečujou, když do toho nekecá matka nebo tchýně
![]()
A většinu ostatních donutí k péči dítě. Samozřejmě exoti byli, jsou a budou, ale není jich mezi chlapama 90%, kteří by rozumně pečovat nemohli. Myslím, že o zastoupení neschopných vypovídá počet svěření dětí do péče otců, kolem 5%, tedy je cca 5% matek, které jsou pro děti z nějakého důvodu nevhodnými nebo neschopnými pečovatelkami, i kdyby v mužském pokolení jich bylo 4× více, tak je to pořád 20% péčeneschopných chlapů. 80% klidně pečovat může, dobrovolně nebo povinně.