Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je nám 8 měsíců a malej bohužel nikdy vyloženě nelezl po 4, jen se vždy kutálel a válel a teď, když zjistil, že se může postavit, tak chce jen chodit, buď tedy za ruce v prostoru nebo se staví u nábytku.Někde jsem četla, že pro dítě je důležité si lezením projít, ale bohužel, nám se to tedy nepodařilo.Je to špatně?Díky moc.
no nech ho ať si dělá co chce, jen ho v tom nepodporuj, tím myslím vodění za ruce v prostoru, nás malej obcházel nábytek uz v 8měs a po 4 začal lozit až v 9,5měs. Nikdy ho nikdo za ruce nevodil, tudíž když chtel někam do prostoru tak muzes sám a tímpádem se donutil lézt
ahoj nám nelezly holky ani jedna, rovnou taky chodily a naučili se lézt až snad ve dvou letech, kašli na to, obě nám samy chodily už od 9-9,5 měsíců a doktorka si z toho hlavu nedělala ani my, některé děti prostě neodpovídají tabulkám. A abych tě uklidnila, já prý taky rovnou chodila ségra taky, žádné následky to na nás rozhodně nenechalo
prý je to asi genetická záležitost ![]()
malá mi taky nelezla, buď v klidu
začala chodit sama, a teď když má 14m tak místo aby chodila chce jet lozit
ale jen doma naštěstí, venku chodí a lítá po svých 2 nožkách
takže ho jen nech ať si projde těmi fázemi jak je jemu po libosti
jojo,segry dcera taky nejdriv zacala chodit a az teprve potom lezt ![]()
Ahoj. Mám starší holčičku, ale zatím taky neleze - plížením se dostane, kam potřebuje, a to dost rychle, takže nejspíš nemá k lezení motivaci. Ještě si sama nestoupá, ale začínám mít taky obavy, že bude dřív chodit než lézt, což bych nerada, protože s Anežkou jsem z podobného důvodu chodila na neurologii a tam mi doktorka říkala, že není důležité, kdy dítě chodí, leze atp, ale aby si prošlo správným vývojem. Mělo by nejdřív minimálně 2 měsíce lézt než samo chodit, prý je to důležité kvůli zádům.
Na druhou stranu ale nemíním kvůli tomu Máje nějak bránit v tom, aby chodila dřív než poleze (jak bych to taky asi dělala, že jo
), takže rozhodně ji nemíním podporovat v chození, tj nebudu vodit za ruce, nebudu ji já postavovat, a pokud i přesto bude dřív chodit než lézt, nebudu si moct nic vyčítat. Zatím se jen vytahuje do kleku, tak uvidíme ;) .
Malá má 9M a od 6M se plazí, je to 14 dnů, kdy si začala klekat, stoupat. Neleze, jen když ji pomůžu držet nohy, nebo jen leze pidi vzdálenost, jinak šup na břicho a plazí se. Starší dcera zase hned lezla, neplazila a postupně stoupala a chodila. Neřeším to, ve všem je jinak šikovná, akční, k chození se zatím nemá, a vodit ji nebudu.
Dcera taky nelezla.
Začala chodit a pak trošku lezla, ale jen aby se dostala ke stolu, kde si stoupla
Trošku lezla kolem roku, ale tak 20% lezení, 80% chůze.
Dokorka to neřešila, prý to tak některé děti mají
Jen vždy pečlivě zkontrolovala záda.
Moje prvni taky nelezla,ale presouvala se po zadku,bylo to dost komicke ![]()
Já mám taky docela problém, vím že není důležité kdy začne lézt jen už mám pocit že je malá fakt pozadu bylo jí 8 měsíců ted v prosinci a neleze a ani nesedí, na zemi se točí dokola a couve jinak nic. ![]()
Když ho nebudeš vodit za ruce v protoru, tak mu nic jiného nezbyde. Vodění za ruce se nedoporučuje i kvůli páteři.
Díky moc za rady, tak ho přestanu vodit, nechám ho, ať si obchází nábytek a do prostoru bde muset hold jinak, to jsem zvědavá, jestli se pustí a bude zkoušet chodit sám nebo na to lezení stejně nakonec dojde. ![]()
jo???tak Jonáš ani necová:-)))neleze,neplazí se,nesedí,takže jste na tom jeste relativne dobre ![]()
Zdravim mam 15 měsíční holčičku ktera se mi vubec neplazi a chce chodit ale bouzel na špičkách muzete mi nejak poradit děkují