Nemám doktora a nejsem z ČR

23.4.23 21:04

Nemám doktora,a nejsem z ČR

Ahoj.. píšu za starší paní jménem Maria.
Oňu (Maminka) je má cukrovku a spoustu dalších problémů, ale teď jí trápí cukrovka, zeptala jsem se jestli si vzala léky jak má, a odpovedela mi že léky ani nemá. že nemá doktora a že nemůže dostat léky. V tom jsem se zarazila, maminka tu žije dlouho, a nemůže mít léky na nemoci co má? :(

Nejsem dcera, ani příbuzná, jen známá, ale tohle mi přijde jako veliká blbost, maminka je ročník 41. Prosím, jestli máte někdo zkušenosti nebo případné rady, budu moc vděčná. Děkuju, Irena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Aleriga
23.4.23 21:09

Nechápu. Maminka, ale nejsi její dcera?
Pokud je paní řádně pojištěna, tak má jistě na zdravotní péči nárok.

• Citovat
  • Upravit
11560
23.4.23 21:12

Maria má jaké občanství? Je tu oficiálně? Nikoli „turisticky“? Pracuje a odvádí daně? (moje blbost - viz ročník).Je u nějaké zdravotní pojišťovny? Myslím typu VZP. Pokud ne, tak si asi bude muset všechno hradit sama, včetně lékaře a léků.
Jak ví, že má cukrovku?
EDIT: Pracovala v ČR a odváděla daně v ČR?

Příspěvek upraven 23.04.23 v 21:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
23.4.23 21:13

Platila tady pojištění? Bere tady důchod? Má tu trvalý pobyt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
23.4.23 21:14
@Ivan PPZ píše:
Maria má jaké občanství? Je tu oficiálně? Nikoli „turisticky“? Pracuje a odvádí daně? Je u nějaké zdravotní pojišťovny? Myslím typu VZP. Pokud ne, tak si asi bude muset všechno hradit sama, včetně lékaře a léků.
Jak ví, že má cukrovku?

V 80 už asi nepracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65678
23.4.23 21:18
@Mariaegriova píše:
Ahoj.. píšu za starší paní jménem Maria.
Oňu (Maminka) je má cukrovku a spoustu dalších problémů, ale teď jí trápí cukrovka, zeptala jsem se jestli si vzala léky jak má, a odpovedela mi že léky ani nemá. že nemá doktora a že nemůže dostat léky. V tom jsem se zarazila, maminka tu žije dlouho, a nemůže mít léky na nemoci co má? :(Nejsem dcera, ani příbuzná, jen známá, ale tohle mi přijde jako veliká blbost, maminka je ročník 41. Prosím, jestli máte někdo zkušenosti nebo případné rady, budu moc vděčná. Děkuju, Irena.

Divne, nejsi příbuzná, ale pises maminka. Z ceho zije

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
23.4.23 21:19

Obecně- starat by se o ni měl ten stát, kde pracovala, platila daně a pojištění a vstoupila do nějakého druhu důchodu. Nebo ten stát, kde se pohybuje např. jako legální uprchlík a požívá ochranu toho státu - tedy ČR - pokud jde o léčebné záležitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9783
23.4.23 22:06

Trápí ji cukrovka? A to ví jak? Koupila si glukometr?

Jinak by to chtělo odpovědi na otázky, které byly položeny výše. V 80 letech určitě nebude zdravá jako rybička a nějakými chorobami asi trpí (arteriální hypertenze, dyslipidémie, žilní nedostatečnost atd.). Kde se léčila dříve?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty