Nemám nárok na mateřskou

14
14.2.12 02:01

Nemám nárok na mateřskou

Ahojky všem, sice to je dotaz hodně podobný spoustě dalším uvedených tu v diskuzích,ale v podstatě jsem se nikde nedočetla to co potřebuji.
Byla jsem v evidenci ÚP a pak jsem našla práci kde jsem byla jeden měsíc, protože jsem zjistila, že jsem těhotná. Při mé smůle jsem hned nastoupila na rizikové takže na neschopenku. Nyní beru nemocenskou,ale nemám nárok na rodičovskou a ani na výběr délky mateřské. To vše chápu a vím, že budu muset délku volit přes manžela. Ale blíží se mi už termín porodu a také ten termín nástupu 6-8 týdnů před porodem na mateřskou. Jak v mém případě postupovat dále? Mám se dohodnout v doktorkou,aby mě na neschopence nechala ještě 6 týdnů po porodu? Nebo při nástupu 6 týdnů před porodem na mateřsku nebudu do porodu brát vůbec žádnou korunu? Kdy a jak žádat o mateřskou...... trochu v tom plavu holky tak prosím o radu.
Předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
720
14.2.12 02:14

Normálně 6-8 týdnů před porodem nastoupíš jako na mateřskou, ale bude ti vyplácen rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
14.2.12 02:28

já to měla podobmě na nemocenské jsem byla do konce šestinedělí, pak sem šla na RD
takže jsem brala nemoc. do porodu a pak ještě 6týdnů

Na MSSZ jsem zaslala žádost na PPM tu zamítli a napsali mi dopis, který jsem dala doktorce a ona mi prodloužila nemoc. já teda měla uspořeno tak sem o to žádala zpětně :nevim:
nebo si zavolej na nejbližší MSSZ jak máš postupovat, ale myslím,že ti to doktorka napíše do TP a po porodu znova

být tebou tak si ještě před porodem dojdu na ú. práce a zeptám se jakou variantu RD mi daj jestli 3 nebo 4

Příspěvek upraven 14.02.12 v 02:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
14.2.12 02:35

ještě si spočítej jestli nemáš odpracovanejch 270dnů do toho se počítá i nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
14.2.12 06:47

Ahoj, nemáš odpracovaný celý rok, jak jsem to měla já a v tomto případě ti to nevyjde ani s nemocenskou. Znamená to, že dostaneš rodičák hned po narození miminka. Mateřskou ale nedostaneš. Výši si můžeš zvolit, pokud tvůj manžel má odpracovaný alespoň rok, jinak máš smůlu a musela bys mít povinně do čtyř let a nevolit si výši. Zajdi si na kontaktní místo ÚP ve tvém městě, ale co nejdřív a tam už si vyřídíš žádost o rodičák, dalé žádost o přídavky, žádost o porodné(pokud máš první dítě).

• Citovat
  • Upravit
46669
14.2.12 07:03

Já byla na nemocenské do konce šestinedělí, protože se mi to vyplatilo finančně oproti rodičáku. Nastoupit na rodičák ale můžeš hned po narození mimča…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
14.2.12 07:10

Jo ještě ten rok musí být odpracovaný za poslední tři roky před narozením dítěte a porodné dostaneš jenom pokud máte nízké příjmy jako rodina, nějak do 12 tis. a něco, nevím přesně, ale je to omezené.

• Citovat
  • Upravit
6956
14.2.12 07:56

Ja si myslim ze pokud nemas narok na materskou jako a!!! Nastoupis dnem porodu na odicak!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
14.2.12 07:56

já to měla jako OSVČ podobně. Až narozením dítěte jsem začala brát rodičák 7600 nebo kolik to je. A nechala jsem si mateřskou přepsat na přítele na tři roky jako opatrovník dítěte. Protože jinak bych brala mateřsklou jen 10měsíců, což je děsný. Přitom jsem normálně pracovala 10let a platila sociální i zdravotní pojištění poctivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101812
14.2.12 07:57
No, možná
niki2 píše:
Normálně 6-8 týdnů před porodem nastoupíš jako na mateřskou, ale bude ti vyplácen rodičák.

Tak to je pěkná blbost, pokud někdo nemá na mateřskou nárok, tak na ni těžko může 8-6 týdnů před porodem nastoupit. A rodičák se bere až od porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101812
14.2.12 07:59
Nelluška píše:
já to měla jako OSVČ podobně. Až narozením dítěte jsem začala brát rodičák 7600 nebo kolik to je. A nechala jsem si mateřskou přepsat na přítele na tři roky jako opatrovník dítěte. Protože jinak bych brala mateřsklou jen 10měsíců, což je děsný. Přitom jsem normálně pracovala 10let a platila sociální i zdravotní pojištění poctivě.

No, tohle je taky blbost, pokud bys přepis na přítele neudělala, tak bych do 10 měsíce brala 7600,– a pak 3800,– do 4 let, takže to až zas tak děsný není. A to že sis jako OSVČ neplatila nemocenské bylo čistě tvoje dobrovolné rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
14.2.12 08:01

To je, ale socky neplatí nic, nepracují a dostávají stejný prachy, možná ještě víc. Já platila měsíčně za zdravotní pojištění kolem 1600 a 1800 sociálku a odváděla normálně daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101812
14.2.12 08:02

Ester11 Nicméně abych ty odpovědi uvedla na pravou míru:

• předpokládám, že ti pracovní poměr ve zkušební době ukončili, takže ti nárok na mateřskou nevznikl
  • doktorce nahlásíš, že na PPM nemáš nárok, ať ti neukončuje neschopenku, na ní budeš až do konce šestinedělí
  • pak si necháš od OSSZ, která ti ji vyplácí potvrdit výši neschopenky
  • požádáš o rodičák a na základě toho papíru o výši neschopenky si budeš moct zvolit výši rodičáku až do 7600,– měsíčně
  • tj. pokud nechceš vyšší (a na kratší dobu), tak nic přes partnera řešit nemusíš
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
14.2.12 08:03

Jo a zkus si vyžít od 10ti měsíců dítěte za 3800, když jen 4400 platím hypotéku, mě to teda děsný přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101812
14.2.12 08:04
Nelluška píše:
To je, ale socky neplatí nic, nepracují a dostávají stejný prachy, možná ještě víc. Já platila měsíčně za zdravotní pojištění kolem 1600 a 1800 sociálku a odváděla normálně daně.

Ano dostávají úplně stejně jako ty, nikdo tě nenutí podnikat, ani pracovat, klidně můžeš taky žít ze sociálních dávek, když je to tak úžasné… a je pouze tvoje volba, že sis nepřiplatila pár korun, abys měla mateřskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat