Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Zdravím všechny. Potřebuji se poradit. Už cca 2 měsíce nemám vůbec, ale vůbec hlad. Do každého jídla se nutím. Minulý rok jsem vážila skoro 90kg, začala jsem cvičit a hubnout, momentálně jsem na 75, pořád cvičím, ale dietu už jsem docela dávno pustila a snažila jsem se jen jíst střídmě. Ale poslední měsíce nemám hlad vůbec. Dokázala bych celé dny nejíst. Někdy za den sním jen jogurt nebo jablko. Vím, že nemám PPP ani to nemám v hlavě, ještě před 2 měsíci bych neměla problém ani s nezdravým (smažák, rohlík k snídani apod.), ale teď se prostě nutím i jen do toho jogurtu nebo banánu. Vím, že pro tělo není zdravé nejíst a že tak ani nezhubnu, proto se nutím aspoň do něčeho. Každý den cvičím (hodinka na rotopedu, procházky se psem, posilování) a ani po cvičení nemám náznak hladu. Měl to někdo stejně? Vrátila se vám chuť k jídlu? Mám se dál aspoň do něčeho nutit nebo si třeba dát pár dní půst a pak se mi zase hlad vrátí? Budu ráda za každou radu, jsem z toho už docela zoufalá ![]()
@Petra97 Urychleně bych navštívila lékaře, problém s ním konzultovala, nechala se vyšetřit a udělat rozbory krve, aby se vyloučil nějaký objektivní zdravotní problém. Pokud by se nic objektivního nenašlo, vyhledala bych individuální psychoterapii.
Pokud to přišlo náhle, poraď se s praktikem.
Mezitím si třeba v kalorických tabulkách spočítej, kolik máš čeho jíst a jídlo si naplánuj na celý den dopředu a prostě jez 3× denně ve stejnou dobu. Vyváženou stravu, využij toho, že nemáš chuť a vynech sladkosti, slanosti atd.
Pokud by u praktika bylo vše ok, poohlédni se po psychologovi a objednej se k němu. Bylo by fajn, to s někým probrat.
Jak to píšeš hubnutí, cvičení, dieta, tak podle mě máš PPP, i když si to nechceš připustit. Ono to jde plíživě. Nejdřív přestaneš jíst sladké a knedlíky a večer, pak přidáváš další a další, až nejíš nic. A nemáš hlad. A ten hlad se ti nevrátí sám od sebe, protože máš PPP. Dělala jsem gymnastiku a atletiku, a tam tomu bohužel propadlo hodně holek. Takže doporučuji vyhledat pomoc.
Samozřejmě můžeš mít i nějakou jinou zhoubnou závažnou nemoc, že nemáš hlad a nejíš, ale tipovala bych to na variantu A, zvlášť když jsi před časem začala hubnout cíleně.
@Petra97 píše:
Zdravím všechny. Potřebuji se poradit. Už cca 2 měsíce nemám vůbec, ale vůbec hlad. Do každého jídla se nutím. Minulý rok jsem vážila skoro 90kg, začala jsem cvičit a hubnout, momentálně jsem na 75, pořád cvičím, ale dietu už jsem docela dávno pustila a snažila jsem se jen jíst střídmě. Ale poslední měsíce nemám hlad vůbec. Dokázala bych celé dny nejíst. Někdy za den sním jen jogurt nebo jablko. Vím, že nemám PPP ani to nemám v hlavě, ještě před 2 měsíci bych neměla problém ani s nezdravým (smažák, rohlík k snídani apod.), ale teď se prostě nutím i jen do toho jogurtu nebo banánu. Vím, že pro tělo není zdravé nejíst a že tak ani nezhubnu, proto se nutím aspoň do něčeho. Každý den cvičím (hodinka na rotopedu, procházky se psem, posilování) a ani po cvičení nemám náznak hladu. Měl to někdo stejně? Vrátila se vám chuť k jídlu? Mám se dál aspoň do něčeho nutit nebo si třeba dát pár dní půst a pak se mi zase hlad vrátí? Budu ráda za každou radu, jsem z toho už docela zoufalá
Je to anorexie.
Pokud nepociťuješ pocit hladu, je to symptom stejně jako přejídání.
Přejídání je hyperfagie. Ty máš anorexii.
Původ (etiologie) je různá. Nemoc, u hodně starých lidí je to dost běžné, dále hormonální poruchy.
Nemusí se jednat o PPP - tzn. mentální anorexii - to už je diagnóza.
U Tebe je tedy důležité zda-li máš pouze anorexii jako symptom a následek něčeho (čeho?) a nebo mentální anorexii jako diagnózu.
Obávám se ale, že s Tvé anamnézy (dieta, hubnutí, cvičení) se bude spíše jednat o mentální anorexii.
Nech se vyšetřit praktickým lékařem k vyloučení jiných příčin a pokud bude vše v pořádku dá Ti nejspíš žádanku k psychiatrovi.
@Petra97 píše:
Zdravím všechny. Potřebuji se poradit. Už cca 2 měsíce nemám vůbec, ale vůbec hlad. Do každého jídla se nutím. Minulý rok jsem vážila skoro 90kg, začala jsem cvičit a hubnout, momentálně jsem na 75, pořád cvičím, ale dietu už jsem docela dávno pustila a snažila jsem se jen jíst střídmě. Ale poslední měsíce nemám hlad vůbec. Dokázala bych celé dny nejíst. Někdy za den sním jen jogurt nebo jablko. Vím, že nemám PPP ani to nemám v hlavě, ještě před 2 měsíci bych neměla problém ani s nezdravým (smažák, rohlík k snídani apod.), ale teď se prostě nutím i jen do toho jogurtu nebo banánu. Vím, že pro tělo není zdravé nejíst a že tak ani nezhubnu, proto se nutím aspoň do něčeho. Každý den cvičím (hodinka na rotopedu, procházky se psem, posilování) a ani po cvičení nemám náznak hladu. Měl to někdo stejně? Vrátila se vám chuť k jídlu? Mám se dál aspoň do něčeho nutit nebo si třeba dát pár dní půst a pak se mi zase hlad vrátí? Budu ráda za každou radu, jsem z toho už docela zoufalá
Jestli každý den jezdíš hodinu na rotopedu, posiluješ a nemáš vůbec hlad tak bych byla opatrná a raději navštívila praktického lékaře.
A teď hubneš, nebo ne? Úplně nerozumím tomu úvodnímu příspěvku… Píšeš, že za rok jsi zhubla 15 kg, to mi nepřijde nijak drastické… Nebo jsi těch 15 kg zhubla teď, kvůli absenci hladu? Jestli jíš málo a nehubneš, tak na to pozor, značí to rozhozený metabolismus. Jestli hubneš moc rychle, tak by bylo fajn vyloučit i jinou příčinu, ale může být fakt kvůli tomu, že jíš málo.
Jinak s tím hladem - asi 15 % lidí vůbec pocit hladu nemá, a ničemu to nevadí, jen si holt musejí dávat pozor na to, kdy jí, a měli by dodržovat režim. Dalších část lidí ten pocit hladu vnímá jen fyziologický, tj. křeče v břiše, slabost atd. Ne každý vnímá hlad nějak silně. ![]()
Taky je rozdíl, jestli se bavíme o hladu, nebo o chuti…
Pokud nepociťuješ hlad, ale jsi schopná jíst nějaké rozumné množství, tak to anorexie není. Pokud nemáš chuť k jídlu, tak to můžeš mít dané psychicky, nebo z nedostatku vitamínu B (či jiných důvodů), tam by ti nejlíp poradil doktor… Jinak během diet je celkem běžné, že ten pocit „hladu“ mizí, zejména pokud člověk předtím jedl jak prokopnutý… Takže samo o sobě to nemusí nic divného znamenat… Pokud ale nejíš ze své vůle, tak tam pak je na místě zaobírat se možností PPP.
Holky díky, i když jste mě docela vyděsily
Těch 15 kg (vlastně 13, začínala jsem na necelých 90) jsem dala postupně během celého roku, nic náhlého a žádný jojo efekt. Naopak jsem hubla a pořád hubnu dost pomalu. První tři měsíce jsem držela ketodietu a to jsem hlad měla. Pak jsem začala jíst normálně, ale pořád hlad nebo ta „chuť“ třeba když zavoněla pizza byla. Teď prostě jíst chci, protože vím, že nejezením nezhubnu a jím ze své vůle, ale nutím se do toho. Na nic nemám chuť, ani právě na tu pizzu nebo nějakou prasárnu a přijde mi škoda to do sebe cpát, když mi to ani pořádně neudělá radost
Proto třeba jen ten jogurt nebo ovoce. Opravdu si nemyslím, že bych měla PPP, nemám problém si dát cokoli, jen mi to přijde zbytečné a radši jdu do té zdravější formy, když už teda mám něco sníst a nemám hlad ani chuť na nic
Prášky neberu žádné, ale na krvi jsem byla minulý týden (hlídají mě kvůli štítné žláze) a za týden jdu na výsledky, tak se s o tom s doktorem rovnou zkusím pobavit. Děkuji všem.
Tak to vypadá v pohodě, prostě se ti posunul práh vnímavosti vůči jidlu, a teď už tebou nelomcují chutě. Takhle to má hodně lidí, někdo pořád, jiný přechodně. Jen je důležité na to jídlo nezanevřít, jíst pravidelně, abys nehladověla a nezabrzdil se ti metabolismus. Zkus objevovat nová jídla a kombinace, klidně ta zdravější.
Sama si vzpomínám, jak mi kdysi chutnaly třeba takové ty čínské nudle, a dneska mě to tak jedině zklame. Ale zas jsem přilnula k vietnamské kuchyni, takže ten prožitek chuti je teď jinde. To samé pizza, dřív mi chutnala víc, teď to jako taky sním, ale už to není nic extra, jeden dílek v pohodě stačí, přitom na střední jsem dala s přehledem skoro celou pizzu.
@dagmarkaa píše:
Jestli každý den jezdíš hodinu na rotopedu, posiluješ a nemáš vůbec hlad tak bych byla opatrná a raději navštívila praktického lékaře.
Viď, taky mi to moc normální nepřijde a nechala bych si nabrat štítnou žlázu asi.
@Jahudka82 píše:
Viď, taky mi to moc normální nepřijde a nechala bych si nabrat štítnou žlázu asi.
Tak teď koukám, že už je to s tou krví na štítku v procesu, to je jen dobře… ![]()