Nemáme společné peníze, ale každý svůj účet...

Anonymní
15.9.10 12:29

Nemáme společné peníze, ale každý svůj účet...

Hodně tady v diskuzích čtu, že jako manželé máte společné peníze, nebo-li jeden společný účet ze kterého vše platíte a pak se domlouváte co dál, co si kdo koupí atd.
My to máme od začátku tak, že každý máme svůj účet, manžel platí hypotéku a já v té samé výši inkaso a vyberu na jídlo, mám větší výplatu, tak ještě navíc platím stavebko atd. takže každý prostě dáváme třeba z výplaty 80% na společné výdaje a co každému zbyde řekněme 2000Kč je jakoby jeho kapesné, já to mám na benzin, kadeřníka, oblečení atd. manžel také benzin a třeba nářadí atd.
Myslíte, že je to divné, nějak se prostě bojím, že se pak budem hádat, že jsem utratila za kadeřníka 800Kč atd.
Jak to máte Vy? a co by jste mi doporučili do budoucna, poněvadž v prosinci odcházím na mateřskou a výrazně se sníží naše příjmy, řekla bych, že na hodně málo, plánuji tedy RD na dva roky, abychom to utáhli…nebo mám počkat jak se to vyvrbí a pak se domluvit? manžel je jinak hodný a časem by si zvykl na všechno.. měl našetřené peníze a dělá za to pergolu atd. víme o jakémkoliv pohybu peněz o sobě…
ale nevím zda to mám takto ponechat když nám to vyhovuje, nebo mít prostě společné peníze všechny…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17180
15.9.10 12:35

Ahojky, taky máme od začátku každý svůj účet ale máme i zevrubný přehled kolik tam kdo má peněz a za co utrácí. prostě se o penězích normálně bavíme. Teď když jsem na RD tak se svými penězi rozhodně nevyjdu takže prostě utrácím a když už mám málo nebo plánuji větší výdaje (plavání, očkování, plíny atd.) tak si řeknu manželovi. Je to trošku otravné, ale nikdy s tím neměl problém.

Taky by to šlo řešit tak, že ti manžel bude něco posílat na tvůj účet a s tím si ty pak budeš hospodařit. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.10 12:36

díky za reakci, nebo prostě se s ním domluvím, že bude platit pak za mě inkaso a já jen jídlo atd.
mě totiž připadne, že všichni se vrbí tím, že když jsme manželé musíme mít společnou kasu, ale nám to tak vyhovuje…

• Citovat
  • Upravit
16694
15.9.10 12:37

Rozhodně bych to udělala tak, jak to vyhovuje vám a ne tak, jak je to obvyklé jinde. My tedy máme také společný účet, ale aniž bych já o to nějak stála. Prostě přítel přišel s tím, že nebudeme platit 2 účty, že svůj ruší a zaměstnavateli dá moje číslo účtu. Nám to tak vyhovuje, také víme o jakémkoliv pohybu peněz, něco pro sebe též máme. Pokud vám to tak vyhovuje, tak to tak nechej a až přejdeš na MD a RD, tak uvidíš, jak bude třeba finanční systém přizpůsobit. Pokud nemáš problém s manželem o penězích mluvit, tak se vždy můžete dohodnout na změně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.10 12:37

ahoj mame, to uplne stejne, jen nejsme manzele (ale 7let spolu). ja mam vetsi vyplatu, platim jidlo, sve stavebka, a vsechno krom najmu, pritel najem a energie.. jen to mimco zatim neprichazi :-(.. uplne nam to vyhovuje, nebot jsem vic utraciva, takze kdyz mi dojdou penize (vetsinou neco zbyde), uz nemam z ceho a pritel zbytek vyplaty usetri.. takhle sporime :mrgreen: az jednou pudu na materskou stejne jako ty dost klesnu a budu muset na dva roky, tak se situace otoci a myslim nebude problem. vse bereme spolecne, jen mame dva ucty a nerozdelujeme tys utratil ja utratil. na konci mesice proste co zbyde je usetreno pro oba a hotovo.

• Citovat
  • Upravit
27264
15.9.10 12:38

My máme společný účet. Udělali jsme to takhle, ještě kdysi dávno, když jsme ještě bydleli u babičky. Mě totiž štvalo, že mi přišla výplata, vybrala jsem peníze, dala babičce na vodu a elektřinu, příteli na plyn, zaplatila pár nákupů a peníze byli v čudu.
No muž sice trošku držkuje, když si něco kupuju, ale spíš jen tak naoko. Mě to takhle vyhovuje, protože máme přehled kolik je ještě peněz a navíc ušetříme za poplatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlasenaMadGirlNancy
15.9.10 12:42

Ahoj,
my jsme meli podobny model, tj. kazdy svuj ucet. Vyhovovalo nam to obema, ja neco malo prispela do rozpoctu a za zbytek se satila, kraslila a veselila :-)
Ted jako manzele a jeste k tomu ja na RD to mame zase tak, na muj ucet chodi 7600. Manzel vse plati a ja se pokousim vyjit se 7600.
U nas doma byla mama, ktera drzela kasu a tata skoro vsechno po vyplate vyklopil. Vyhovalo jim to. My takovi nejsme a me moc moc vyhovuje, ze vsechno dela manzel, ja se o nic nestaram a ani nevim kolik za co platime. On je ten zodpovednejsi a umi setrit, ja vsechno ubiju do mrte, tudiz ja mit v ruce kasu, tak se asi pasem.

• Citovat
  • Upravit
9548
15.9.10 12:43

Bud klidná, já si nedovedu představit, že bych si měla každý měsíc říkat manželovi o určitou sumu, pokaždé utratím jinak, někdy víc, někdy mín, myslím za měsíc… máme rozdělené, co kdo platí (on spoření, stavebka, velké věci, já inkaso a domácnost),každý měsíc mi ještě něco posílá na účet, protože výplatu mám o hodně menší než on, a funguje to perfektně! Nehodlala bych se zpovídat, kolik mě stála tamta bunda a jestli ten sprchový gel opravdu musel být tak drahý… Potřebuju mít volný pohyb, spoustu věcí zařizuju sama, s malou pořád někde jezdíme, mám svoji kartu a kolik si utratím, je moje věc ;) Jinak bych to nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Ahoj taky máme s manželem každý svůj účet a problém s tím nemám.Jsem na md a s pěnězi nevycházím,manžel mi vždy po výplatě dá peníze plus si vyberu co přijde mě rodičák a stím hospodařím.Když náhodou peníze nevychází řeknu si manželovi.Sice se mu to moc nelíbí,ale vždy mi peníze dá.Co si dělá stím zbytkem mi je jedno.

• Citovat
  • Upravit
23847

My to máme tak jak vy, akorát jsme si schovávali účtenky od spol. nákupů, pak vyúčtovali a podělili dvěma. Napůl se dělily i splátky za hypošku, náklady na auta, investice do baráku, však každý vlastníme ideální polovinu :mrgreen: Teď na mateřské na to vyúčtování nějak kašleme :oops: ale já měla dost peněz našetřeno, takže v mínusu nejsem. Účty máme pořád oddělené, ale taky víme co ten který platí a kolik zhruba zbývá. Už jsme takhle zvyklí, tak jsme to neměnili.
Drahý nákupy si stejně vyčítáme jen tak ze srandy. Já si koupím boty za tři litry a on zas meteostanice, monitory a všelijaký elektronický bazmeky za deset tisíc :roll: Teda bývávalo před mou MD :-( , to je jasný, když uvidíš, že vám peněz moc nezbývá, tak ty drahé nákupy omezíš úplně automaticky. Jestli jste oba rozumní a umíte zacházet s penězi, tak bych to tak nechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
15.9.10 12:44

Taky mame dva ucty, ja bych snad ani spolecny nechtela… mam rada svoje penize, vzdyt pak ten druhy vidi vsechny platby… co kdyz chci koupit nejaky darek apod.?

O spolecnem jsme se bavili, ale manzel rekl, ze je to zbytecne, ze mi muze davat rovnou vyplatu. :) Stejne to neresime, co je moje je i jeho a tak.. Vetsinou vi, kolik penez mam u sebe a kdyz si neco koupim, tak si to proste koupim.

A on vi, ze jsem vetsi setrilka nez on. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.10 12:49

díky :-) jste mě potěšili, já myslela, že to mají tak všichni, já prostě jsem zvyklá, že každý máme to svoje „kapesné“ řekněme 2tis. a já se za to šatím, kosmetika, kredit, benzín, dárky atd. jednou to utratím za věci pro mimi a jindy třeba ted na letošní zimu si musím koupit kozačky a nevím co by na to říkal manža, že mě stáli třeba 2tis. vysvětlovat mu, že je mám na tři roky a že jsou pořádné a kvalitní a obhajovat se celý večer… takže to máme tak, ale o spolených výdajích to máme přehled oba..

• Citovat
  • Upravit
56772
15.9.10 12:50

Záleží co komu vyhovuje, my hned od začátku máme společný účet, protože manžel se nechce starat o složenky a placení :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
15.9.10 12:52

Máme účty zvlášť, navzájem se informujeme o větších pohybech (dražší oblečení nebo knížky, já věci k foťáku, muž sportovní náčiní), ale bereme to tak, že jsou to společné peníze (kromě spoření, které jsme měli před manželstvím).
Máme skvělý vztah a představa, že by na mě koukal skrz prsty, že nevyjdu s nějakou určenou částkou místo aby mi bez řečí dal kolik potřebujeme, mě děsí. Naštěstí jsem si celkem jistá, že to nikdy neudělá - ví, jak by to skončilo - dostal by bloček, tužku a šel by nakupovat sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
15.9.10 12:52

My máme společný účet a naprosto nám to vyhovuje, když jsem byla na mateřské, nemusela jsem si říkat o peníze. Je to samozřejmě vždy o přístupu obou zúčastněných, ale mně se daleko lépe osvědčil tento způsob, ale je to i proto, že si s manželem věříme a nevyčítáme kdo co útratí.
Moje kamarádka má účty rozdělené a u pravidelných plateb problém není, ale když šlo o koupi něčeho většího, např. sedačky, TV, koberce… nastal problém KDO TO VLASTNĚ ZAPLATÍ? Manžel tvrdil, že vlastně nepotřebuje ani sedačku ani koberec, zato nutně potřebuje TV, takže výdaje by byly naprosto nevyvážené. Docela dost ušetří, ale pro sebe a ještě manželce vyčte, že je neschopná a utrácivá. Až bude na mateřské, bude to horor, až si bude muset říkat o peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat