Nemluví Česky ale Anglicky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9292
31.10.21 07:29

@Dany.dee tak to máš napsat rovnou, že už 3 týdny doma marodíte a jedete písničky. Pak ale nechápu co řešíš :nevim: to je snad jasné, že to začne opakovat, když to poslouchá i při hraní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
31.10.21 07:39

@Dany.dee my nepindame, my ti normálně odpovídáme. Kdyby to neměl pusteny často nebo dlouho, tak to nemá tak nauceny. Naše děti taky vysedávají u televize víc, než je zdrávo, ale j e potřeba vybírat, na co se dívají. Nevím, co je cocomelon, ale asi nějaká ta kreslená americká blbost, to by se jim určitě taky libilo, oni žerou dle věku peppu, binga, patrolu, piráty…ale stejně tak si pouštíme pejska a kočičku, byl jednou jeden život, dokumenty o zvířatech, křemílka, králíky z klobouku, karkulku, kuzlatka… myslím, že je důležité, aby dítě mělo alespoň základní znalost české „dětské kultury“.. ale teď jsou všechny zblby právě tím nikole..cosi a tím podobnými blblstma. A syn byl pak za exota, když si chtěl ve školce povídat o karkulce..

Edit. Jen pro info, já nemám nic proti pasivnímu nasávání angličtiny, sama dětem občas nějakou tu pohádku pustím v originále, k vánocům koupím angličtinu ks Albi těžce… ale myslím, že je to vhodné až pro starší děti, které se už česky alespoň základně dorozumí. Když vidíš, že ti dítě mluví jen anglicky, navíc nefunkcne, jen opakuje naučené fráze, tak bych to fakt nepodporovala, naopak bych podporovala rozvoj české slovní zásoby a snažila dítě motivovat k mluvení, funkcnimu v češtině, pak klidně i v angličtině.

Příspěvek upraven 31.10.21 v 07:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6033
31.10.21 07:43
@Russet píše:
Tak mu pouštěj jen české pohádky. Nezakazovala bych mu tak mluvit. To, že pasivně zná barvy nebo čísla přece nic neznamená. Kdybys mu pustila svahilštinu, naučí se svahilsky. Děti jsou jak houby.

Bohužel moc česky mluvených, takhle kvalitních pohádek, není. Já na ty vzdělávací taky nedám dopustit, svého času jsem hledala na netu české a prostě nejsou… Maximálně tak písničky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
31.10.21 07:47
@Modesta píše:
Bohužel moc česky mluvených, takhle kvalitních pohádek, není. Já na ty vzdělávací taky nedám dopustit, svého času jsem hledala na netu české a prostě nejsou… Maximálně tak písničky.
Úplný souhlas. Teď se snažím Aj omezit, protože malý má lehce opožděný vývoj řeči, ale bohužel v češtině prostě není zdaleka tak dobrý výběr.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
31.10.21 07:49

@Midaku Cocomelone není blbost, jen bohužel nemá českou alternativu. Taky jsme to dceri jednu dobu pouštěli, důvod tu řešit nebudu, prostě jsme věděli proč to děláme. Taky od té doby umí ty základní věci český i anglicky. A to je ono, základní věci. Jsou to jednoduché písničky, veselé melodie, snadné texty, pro děti srozumitelné. V českých písničkách jsme těžko hledali obdobu. Když jsem já sloužil nebo Komáři se zenili ji fakt nebralo. Tak jsem jí to začala překládat a zpíváme písničky z Cocomelonu česky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
31.10.21 07:51
@Modesta píše:

A dítě se musí vzdělávat pomocí televize? Ono nejde při hraní si s dítětem povídat a říkat mu: podej mi červenou kostičku atd.? :think: ale chápu, že pro matku je snazší dítě tupě posadit před televizi. Matka je na sebe pyšná, jak se její dítě krásně samo naučilo anglicky a ona má čas na emimino :potlesk: a české pohádky a písničky jsou pro takovou matku nudné, protože by se neměla čím chlubit na netu, před rodinou a dalšími matkami.

• Citovat
  • Upravit
8742
31.10.21 07:53

@Modesta @BiancaB co mo květnem máte na mysli? Barvy, čísla, písmena, tvary atp? To jsem v češtině taky nenašla, hrozně mě to štvalo, protože prostřední syn mě s barvami problém, u knížek nebo nějakého mého vysvětlování nevydržel, při běžných činnostech, kde jsem se snažila barvy podsouvat, se je nenaučil, kdežto u tech blbých barevných náklaďáku vydržel sedět klidně půl hodiny. Tak jsem tam seděla s ním a ty barvy mu říkala. Bylo to děsně otravný, nenávidím ty náklaďáky doteď, ale barvy uměl za týden.. je pravda, že česky tyto věci nejsou, je to škoda, ale zase nás to aspoň nutí se těm dětem víc věnovat a učit je osobně, ne televizí. Má to i něco do sebe. S dcerou teď jedem barvy, máme hru, magnetky, autíčka, Lego… video ještě neviděla a ani ji ho nepustim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
31.10.21 07:53

@Midaku my třeba Nickelodeon vůbec nemáme, pouštím pouze YouTube takže mezi mé písničky se mu i nechtěně primýchá ta anglická a než se s ním hádat tak mu to tam chvíli nechám a pak zas pustím svoje. Naštěstí české pohádky má taky rád, máme knížky Hurvínka a Krtečka, na fleshce má králíky, české písničky ale i ty anglické. Bohužel poslední dobou se mi zdá že víc mluví anglicky než česky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
31.10.21 07:57

@bertoldina to se na to teda mrknu, ať tomu zbytečně nekrivdim. Pokud to jde nějak smysluplné přeložit, tak by to bylo super, děcka sebou rádi zpívají třeba s kytarou nebo klavírem, tak bych se inspirovala a rozsirime repertoár o naučné písničky. Teď frčí ti komáři a holka modrooka, když jsem já sloužil hrát odmitam :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
31.10.21 08:03

@Dany.dee my ho taky nemáme, ono je to i na tom YouTube.. angličtina je jednodušší a zpěvnější řeč, většina dětí, která má má výběr, tihne k aj. Já bych to neřešila, naopak byla ráda, že dítě má základ. Ale fakt až v době, kdy se s ním normálně domluvím česky. Já jsem synovi nechtěla moc zpřístupnit angličtinu ani v době, kdy už byl predskolak, protože jsme se dlouho mordovali na logopedii a přidat mu ještě anglickou výslovnost, to by byl děs. Zase nechci, aby něco naposlouchali, netušili, co říkají, vyslovovali to spatne… když vidím ty dvouletý děti, jak si zpívají van ťů fí…a pak z nich vyleze max mama ham.. třeba kamarádka učí děti angličtinu rovnou s porozuměním, takže její dcera sice taky česky řekne prd, ale anglicky základ umí, chápe a správně používá. To přijde smysluplný, narozdíl od mechanického zapamatování slov písničky bez znalosti jejich významu a schopnlati ta slova použít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
31.10.21 08:22

Teda, jak jsme se mohli my naucit mluvit a barvy a pocitat, kdyz jsme nemeli vzdelavaci programy na youtube :lol:…jako nic ve zlym, ja proti televizi nic nemam, dcera taky obcas kouka na Binga, Krtka…,rano, nez vypiju kafe a dojdu se vykadit, nebo kdyz stona…,ale ale nenapadlo me, ze ji muze tv naucit vse za me…jeste ok, kdyz s tim ditetem sedite a komentujete to, to je asi docela dobry… no rozcilujes se.., ale proste podle toho, co pises, tak se tve dite naucilo za 3 tydny anglicky..tak to asi muselo bezet furt..no to je fuk, tak rika ty veci anglicky, to se zas tak nic nedeje, jen se muze stat, ze se celkove nauci mluvit pozdeji, tak jako deti z dvoujazycnych rodin…uznavam, ze to je urcite narocne vsechno, jeste se 4 mesicnim ditetem…,ale ty se tady ptas, co mas delat a jedine reseni, je to proste uz nepoustet, nebo poustet bez zvuku a cesky komentovat :nevim: jine reseni fakt jako neni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
31.10.21 08:22

@Midaku naštěstí už se trochu dorozumíme, dokáže dát dohromady pár vět, takže už to není jen mami dej, řekne mami prosím dej, kukej pipi (koukej pipi) prosím pití, když slyší česká číslice spojí si to s anglickými, když vidí písmenka dokáže některá pojmenovat český některá anglicky (ono se to tolik neliší). I tak si myslím, že na angličtinu je brzy a měl by se nejprve tyto věci učit česky, jenže když začnu s barvami česky tak jako by mě neslyšel a jede si svoje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
31.10.21 08:23

Dítě je houba a nasaje to, čemu ho vystavíš. Na Déčku jdou celé dopoledne pohádky pro nejmenší, dá se vybrat. Na webu Déčka si můžeš pustit kupu pořadů, třeba Michalovy barvy.
Nějak se mi nechce věřit, že si s dítětem čteš, prohlížíš obrázky, komunikuješ s ním, a když se zeptáš „Kolik je na obrázku traktorů?“, tak ti odpoví „Four“. Přeci v tom každodenním kontaktu to od tebe slyší častěji než z TV.
Mám děti 20m od sebe, a při kojení jsme se starším prohlíželi knížky, ty od Anne Suess, a povídali si o nich. A právě díky častému kojení měl syn obrovskou slovní zásobu, protože jsem mu popisovala všechno v knížce, on to hledal, počítal. Stejně tak nechápu TV jako kulisu při hraní. Zkus schválně změřit, jak často tedy to dítě na to civí (i pasivně), možná se budeš divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
31.10.21 08:26

@Midaku hele, já bych třeba v češtině tu náhradu ani nehledala. Česky ho to máš možnost naučit tisíci jinými způsoby. Jenže většina těhle pohádek je namluvená rodinným mluvčím a to nikdy nenahradíš. Moje děti vyrůstají bilingvně a z německých naučných písniček se syn naučil barvy i počítat. Já bych ho tu výslovnost naučit neuměla a manžel za těch pár chvil, co s ním strávil, taky těžko. Ani si nemyslím, že je chyba, když dítě neumí mluvit, tohle období ho přejde a začne se věnovat něčemu jinému. Ale to, co se naučilo, mu už z podvědomí nikdo nevezme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
31.10.21 08:26

@Melodie91 já ty písničky ale zpívam s malým :mrgreen: jelikož jsou u toho texty tak to není tak těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí