Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Obdivuju tvou odvahu děťátko si nechat. A pokud se tak rozhodneš, posílám tobě i malé moc síly do boje.
Já osobně, pokud bych se do takové situace dostala, šla bych na potrat. Vím jaké to je, vidět své dítě bojovat o život, když mu lékaři nedávají téměř žádnou šanci. Naše dcerka všechny překvapila a svůj boj nakonec vyhrála a dnes je to zdravé dítko. Ale kdyby to tenkrát nevyšlo, pravděpodobně bych se zhroutila. Takže pro mne je představa přivést na svět dítě které by mohlo být těce postižené nebo dokonce zemřít nemyslitelná.
Na druhou stranu jistě existují i případy, kdy lékaři „strašili“, co vše za postižení bude dítě mít a nakonec se jejich prognozy nevyplnily.
@Ilona9 držím moc pěsti
určitě na vás bude ted kladen velký tlak ze strany lékařů na ukončení, ale to rozhodnutí je jen a jen na vás. Do hry vstupují mimojiné také faktory ekonomické…atd. Ale já sama za sebe vím, že bych malé nemohla dát pryč a prala bych se za něj jako lev do poslední minuty, která miminku byla na tomhle světě vyměřená
navíc, nic se nejí tak horké, jak se uvaří… chtěla bych konzultace více odborníků, sháněla zkušenosti maminek, oslovila organizace, které poskytují ranou péči, zda by nemohly nějakou maminku nakontaktovat apod. Okolí by asi přišel můj postoj možná hloupý, sobecký, naivní, bezohledný…ale na potrat bych já osobně prostě nemohla ![]()
Sla bych na potrat ![]()
Jeste v osmnacti letech.
Nicmene pokud nepujdes, preju samozrejme jen hodne stesti, sil a co nejmene komplikaci! ![]()
Obdivuji Vaše rozhodnutí. Posílám hodně sil.
Já bych do toho nešla. Nezvládla bych to.
@Ilona9 šla bych i jinam at řeknou jak a co ale nebyla bych sobec a myslela na to dítě. Min několik operací, bude trpět, možná celý život na lécích, navíc když už ted v 17tt to je poznat tak se to bude zhoršovat, nedokázala bych se dívat na svoje dítě jak trpí, první měsíce života v nemocnici a budoucnost nejistá
a doktoři radí ukončit když je to fakt vážné ![]()
Ja bcyh jeste pockala a rozhodla se podle toho, jestli se to nebude zhorsovat( ovsem myslim si, ze bude).
Jenze tak bych se rozhodla ted, kdyz uz mam dve deti a vim, co zhruba cekat.
Mit prvni dite a v 18, rozhodla bych se asi pro potrat, nezvladla bych to.
Osobne si myslim, ze si to nedovades predstavit a ze to bude o dost tezsi, nez si to ted malujes, coz ti nelze mit za zle. Byt tebou, opravdu poradne to zvazim. A verila bych vic odbornikum, nez zenskym na emiminu.
Ať tak či tak, hlavně na tohle téma nepiš deníček… obvykle to holky za své rozhodnutí - pro mě dost nepochopitelně - pěkně schytají.
@Ilona9 nenabídli ti nějakou prenatální operaci? Já teda možná žiju ve scifi světě, možná to ještě zdaleka není reálné, ale takovouhle věc by přeci bylo nejlepší opravit ještě před porodem. Ale nevím, jak moc je to u nás už rozběhlé. První zákroky u nás se dělaly myslím v Ostravě a není to tak dávno. Rozhodně bych po tom popátrala, než bych děťátko odepsala.
@Pudloslava píše:
@Ilona9 nenabídli ti nějakou prenatální operaci? Já teda možná žiju ve scifi světě, možná to ještě zdaleka není reálné, ale takovouhle věc by přeci bylo nejlepší opravit ještě před porodem. Ale nevím, jak moc je to u nás už rozběhlé. První zákroky u nás se dělaly myslím v Ostravě a není to tak dávno. Rozhodně bych po tom popátrala, než bych děťátko odepsala.
jo jo já o tom četla je to už určitě přes deset let zpátky kdy operovali v těhotenství, do díry v bránici dávali nějaký balónek aby orgány nevyhřezly a po porodu potom operovali znova, ale jak jsem psala bylo to v USA a absolutně netuším jestli to funguje i u nás, ale zase si myslím že kdyby to fungovalo tak by to zakladatelce přece jakomožnost nabídli ne??
Tak jsem to vygooglila
zejmeta tohle vás bude zajímat: http://www.ceskatelevize.cz/…-tele-matky/
je toho ale víc https://www.google.cz/webhp?…
mělo by to jít, ale není to automaticky dostupné, oslovila bych osobně všechny kdekoli zmíněné lékaře
@anickadomnik podle mě to není rozšířené, tak se to nenabízí, protože prostě není kapacita operovat všechny. víc cesta potratu je daleko levnější a efektivnější řešení pro toho, kdo moc lidství plodu neuznává.
@Pudloslava taky jsem hledala
měl by to dělat ústav pro matku a dítě v podolí a mělo by to být jediné pracoviště ve střední evropě, koukám na tvůj odkaz a je to v podstatě to samé co jsi našla ty, zaklad. asi bych je zkusila kontaktovat, píší že operovat se dá okolo 24.-26. tt
@Ilona9 Dcera se nám narodila se srdeční vadou a dktorce se nezdála brániční kýla při kontrole a hned jak bude operace atd…Jenže mě se to nezdálo, protože malou kontrolovali po porodu opravdu důkladně a nic tam nebylo. A šli jsme na chirurgii k jinýmu doktorovy a ten nám řekl, že má jen na jendý straně stenčeno ustěnu a na operaci to neni vžádným případě a i nám to potvrdili na kardiu, že jim to přijde v pohodě. A dcera už byla na operaci se srdíčkem a opět řikali, že se stou brániční kýlou nemusí nic dělat. Takže osobně bych počkala a zašla i k někomu jinýmu.
Jen pro srovnání když nám zjistily, že malá bude mít srdeční vadu, tak jeden doktork mi řekl, že jsem mladá a udělám si druhý a pak přišel primář, protože jsem chtěla vysvětlení a řekl mi, že pokud nebude mít Dawnův syndrom, že se nemám čeho bát a že to zvládnou odoperovat a vůbec neřešil můj věk jako předešlej doktor
takže rozhodně nic nezkazíš, že si zajdeš jinam.
@Pudloslava píše:
@anickadomnik podle mě to není rozšířené, tak se to nenabízí, protože prostě není kapacita operovat všechny. víc cesta potratu je daleko levnější a efektivnější řešení pro toho, kdo moc lidství plodu neuznává.
no prý odoperovali 19 dětí za necelé dva roky co fungují, tedy podle toho co jsem našla já, možná jsou nějaká novější čísla
já také, ale ono nejde jen o mě, ale co to dítě? Co když se bude trápit ono? Je to tak těžká situace