Nemohu si dovolit nájem v Brně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
77516
9.8.23 11:47
@bse.pedro píše:
Nikde jsem nečetl, že by zakladatelka nedostala doma najíst… :nevim: 8)
Pokud bude do školy dojíždět, určitě dostane snídani, svačinu s sebou, peníze na zaplacení obědů v menze a nějaké peníze na zajištění dalších nezbytných potřeb… 8) Zaplatit 10-15000 za to, abych bydlel naproti škole, to opravdu není standart a VŠ je dobrá věc, ale není nezbytná pro každého a za jakoukoliv cenu, že by kvůli tomu rodiče s nízkými příjmy museli prodat ledvinu… 8)
:zed: :zed: :zed: jestli bydlí 150 km od školy, tak určitě každý den pojede se svačinkou do školy a zpět :zed: :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.8.23 12:16
@stinga píše: :zed: :zed: :zed: jestli bydlí 150 km od školy, tak určitě každý den pojede se svačinkou do školy a zpět :zed: :zed:

No a co… Spousta času na učení místo vymetání večírků… :nevim: 8)
A co jestli to má jen 149 nebo 148km… :think: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
9.8.23 12:26

Přišlo mě, že nejlevnější by bylo hledat pokoje rozděleně - tedy každý pro sebe. Protože nejlevnější nabídky byly: „1 volné místo v pokoji pro 2“ atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77516
9.8.23 12:41
@bse.pedro píše:
A co jestli to má jen 149 nebo 148km… :think: :nevim: 8)

a dopravu zaplatí kdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
9.8.23 14:29
@bse.pedro píše:
A co jestli to má jen 149 nebo 148km… :think: :nevim: 8)

A doprava je snad zadarmo?
To se jí max tak ještě prodraží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
9.8.23 14:35
@Uslava píše:
Ziji mimo naší galaxií? Pak je mozne, ze nevi a ani se nezajimaji o to, jak ziji a budou zit jejich deti. Že vzdelani je to nejvice, co jim můžou dat. Ja je nechápu. Jedine snad, ze jsou nemocní. To je pak těžké. Snad neco najdete.

Nejvíc je přece sourozenec, takže jestli mají každý 3 kousky tak co :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16289
9.8.23 14:50
@Nikolka340 píše:
Ahoj,

S přítelem nastupujeme na vysokou do Brna, bohužel nám však nevyšly koleje a když jsme viděli ceny bytů v Brně, tak jsme se upřímně dost zhrozili.

Pro představu většinou 10-13 000 za sdílený pokoj. Brigády domluvené máme, ale když jsme si to počítali tak abychom měli na jídlo, kosmetikou a jízdné, jsme schopni dát za nájem na osobu tak 3 500 - 4 300 max a to se zdá naprosto nereálné. Rodiče nám bohužel nemohou přispívat a my jsme tedy velice zoufalí, jelikož ani po 3 měsíčním hledání jsme nic nesehnali.

Proto bych se chtěla zeptat studentů, jak to zvládáte? Platí vám něco rodiče nebo vše opravdu s těmito cenami za bydlení vše zvládáte samostatně? Protože já kdybych měla platit tolik peněz za pokoj, tak jsem asi jen na čínských polívkách :(.

Předem děkuji za jakékoliv rady a odpovědi

Jak daleko bydlíte? Co znamená „nevyšly nám koleje“? Vždyť rezervace ubytování prvňáků začaly předevčírem, chceš mi říct, že se kapacity kolejí plně naplnily hned první den a nikdo vás ani nenapsal do pořadníku? Vždyť někteří studenti nenastoupí do školy, kapacity kolejí se běžně uvolňují a mění ještě v průběhu září.
Na mě to působí spíš tak, že jste si vysnili společný pokoj se sociálkou jako partneři, těch je třeba omezený počet, tak si teď přibarvuješ informaci. Dost možná vám i rodiče řekli, že společné bydlení sponzorovat nebudou.
A ano, partnerské bydlení je pro nevydělávající studenty VŠ luxus, a ano, je i normální, že jsou studenti přes týden na čínských polívkách a špagetách.
Za mě byl luxus i dvoulůžkový pokoj na koleji. Kdo neměl dost peněz, tak bydlel ve čtyřlůžkových pokojích. A takový vyjde v Brně na částku lehce nad 3tis. Za soukromí se holt platí, takže jestli chcete žít jako manželé a normálně spolu randit a bydlet na jiných kolejích je pro vás pod úroveň, musíte si na to vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 14:53
@Mariane.B píše:
Sdílený seženeš za méně než 10 tisíc.
Prostě se lidi narvali i po třech nebo čtyřech do pokoje dle velikosti.
Brno je reálně oproti tomu, co se tu dá vydělat, dražší než Praha, je tu hrozně moc škol a hrozně málo kolejí.
Tady je i výrazně za méně.
https://www.sreality.cz/…em/byty/brno?…
Ale 3500 až 4300 za osobu je teda hodně málo. To bys musela být v pokoji po víc než dvou. To jste někde 15 let zpátky.

3500 za osobu na pokoji byly ceny už za doby, kdy jsem studovala já a já promovala skoro před 20 lety (ale zas Praha)

• Citovat
  • Upravit
4164
9.8.23 15:02
@zrcadlo píše:
Jak daleko bydlíte? Co znamená „nevyšly nám koleje“? Vždyť rezervace ubytování prvňáků začaly předevčírem, chceš mi říct, že se kapacity kolejí plně naplnily hned první den a nikdo vás ani nenapsal do pořadníku? Vždyť někteří studenti nenastoupí do školy, kapacity kolejí se běžně uvolňují a mění ještě v průběhu září.
Na mě to působí spíš tak, že jste si vysnili společný pokoj se sociálkou jako partneři, těch je třeba omezený počet, tak si teď přibarvuješ informaci. Dost možná vám i rodiče řekli, že společné bydlení sponzorovat nebudou.
A ano, partnerské bydlení je pro nevydělávající studenty VŠ luxus, a ano, je i normální, že jsou studenti přes týden na čínských polívkách a špagetách.
Za mě byl luxus i dvoulůžkový pokoj na koleji. Kdo neměl dost peněz, tak bydlel ve čtyřlůžkových pokojích. A takový vyjde v Brně na částku lehce nad 3tis. Za soukromí se holt platí, takže jestli chcete žít jako manželé a normálně spolu randit a bydlet na jiných kolejích je pro vás pod úroveň, musíte si na to vydělat.

nemusí ani na čínské polívce - do menzy - slušné jídlo za většinou hodně dobrou cenu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.8.23 15:17
@stinga píše:
a dopravu zaplatí kdo?

Já absolvoval večerní školu, jezdil jsem 2× týdně cca 60km busem, kolem 12. jsem odcházel z práce, domů jsem přijel kolem 22., na studentskou průkazku jsem platil 6-8,–Kčs za jednu jízdu a za šalinu v Brně 1,–Kčs… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 15:22

Brno je na tom dost podobně jako Praha.

Mám informace o ceně kolejí a bytu v Prahe. Kolej v Praze dál od centra, v 2L pokoji s vlastním socialnim zařízení za cca 4200.

Pokoj blíže centru 8300. Pokoj ještě blíž centru 6800 (oba pro 1). Na jiné koleji od jiné univerzity 2L za 7 tisíc.

Věřím, že se něco rozumnějšího najít dá. Doporučuji i vyhledat si skupiny na FB, co nabízí pronájem, eventuálně obepsat ty koleje. Chce to ale hodně hledat.

Jak tu někdo zmínil, tak určitě bude snazší hledat samostatné bydlení v pokoji s někým jinym. A sestěhovat se až později, až se to trochu usadí.

Jinak známé dcera na VŠ - dávají ji 10k měsíčně - nájem, jídlo, peníze na cestování, kapesné, vyjde s přehledem.

• Citovat
  • Upravit
291
9.8.23 15:24
@gabrriel píše:
nemusí ani na čínské polívce - do menzy - slušné jídlo za většinou hodně dobrou cenu…

Co je u tebe hodne dobra cena?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.8.23 15:30
@bse.pedro píše:
Já absolvoval večerní školu, jezdil jsem 2× týdně cca 60km busem, kolem 12. jsem odcházel z práce, domů jsem přijel kolem 22., na studentskou průkazku jsem platil 6-8,–Kčs za jednu jízdu a za šalinu v Brně 1,–Kčs… 8)

Ale ty mluvíš o dalekém pravěku nebo o pravěku v pravěku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
9.8.23 15:33

@Nikolka340 Žena si takto se čtyřmi spolužačkami pronajala malý byt. O víkendech, někdy i o večerech chodily na brigády. Třeba dělat inventury do obchodních řetězců, do skladů, do rychlých občerstvení, což mělo výhodu, že brali stravenky nebo mohli sníst, co zbylo. Když byla krize, tak třeba prostě jedli těstoviny s kečupem.
Kolega z práce to měl vlastně podobně, moc podpory od rodičů neměl.
Prostě pokud není možná dostatečná podpora od rodiny, musí se člověk uskromnit. Někdy hodně. ALe pak, díky absolvované VŠ, už z toho těží jen výhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77516
9.8.23 15:45
@bse.pedro píše:
Já absolvoval večerní školu, jezdil jsem 2× týdně cca 60km busem, kolem 12. jsem odcházel z práce, domů jsem přijel kolem 22., na studentskou průkazku jsem platil 6-8,–Kčs za jednu jízdu a za šalinu v Brně 1,–Kčs… 8)
:jazyk: co bylo před šedesáti lety, dnes už je jen vzpomínka ve filmech pro pamětníky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat