Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A není to v kombinaci s něčím konkrétním? Já znám případ kdy takto reagovalo maso s pivem ![]()
@barca93 píše:
A nejedla si tam třeba něco jiného co dřív ne?
To právě ne. Já na žádné novinky a experimentování v jídle moc nejsem. Takže tím to opravdu nebude ![]()
@MisaHanuska píše:
A není to v kombinaci s něčím konkrétním? Já znám případ kdy takto reagovalo maso s pivem
To ne, pivo já nepiju. A maso jsem pokaždé jedla s něčim jiným, různé přílohy a k samámu rohlíky a chleba, bagetu, klasika.
Mě fakt nic nenapadá ![]()
Napadá mě celiakie - nesnášenlivost lepku. Sama právě bohužel čekám na potvrzení diagnózy. Lepek obsahují jednak uzeniny, jednak mouka v trojobalu na řízek a taky některé druhy koření. Taky jste to maso zřejmě nejedla bez pečiva, takže by to mohlou souviset.
@Nsoci píše:
Napadá mě celiakie - nesnášenlivost lepku. Sama právě bohužel čekám na potvrzení diagnózy. Lepek obsahují jednak uzeniny, jednak mouka v trojobalu na řízek a taky některé druhy koření. Taky jste to maso zřejmě nejedla bez pečiva, takže by to mohlou souviset.
Vidíte, to mě opravdu nenapadlo
No, potěš pánbůh teda, mám jednu známou, co má tuhle nemoc a je to strašný, jak musí dávat pozor, co jí. ![]()
Jak se dělá taková diagnoza na celiakii
smím-li se zeptat?
Přeju vám, at se to nepotvrdí ![]()
@Anonymní píše:
Vidíte, to mě opravdu nenapadloNo, potěš pánbůh teda, mám jednu známou, co má tuhle nemoc a je to strašný, jak musí dávat pozor, co jí.
Jak se dělá taková diagnoza na celiakiismím-li se zeptat?
Přeju vám, at se to nepotvrdí
Nejsem si jistá, ale co jsem tak pochytila (v rodině toto máme taky), tak se to zjišťuje z krve.
Na gastroenterologii nejprve speciální odběr krve - tam se zjišťuje asi 6 hodnot, mně 1 z toho vyšla pozitivní. Proto další vyšetření - tentokrát gastroskopie (polykání hadice se sondou), tam na první pohled nevypadá sliznice tenkého střeva úplně OK - takže taky pozitivní zjištění, a ze sliznice toho střeva se pošle kousek na histologii - pak už je to definitivní. Bohužel, vzhledem k tomu, že ty první dvě věci mi vyšly pozitivně, jsem myslím skoro jasná
. Držím palce, ať to není totéž.
Mě spíš napadá nějaká nepřátelská bakterie, která se v trávicím traktu usadila a např. mírně mastné ji vždy podráždí. Zajít k doktorce na výtěr není žádné velké lítání, zkusila bych třeba nasadit Hylak (dá se koupit bez receptu, je to právě střevní mikroflóra a pomáhá při průjmech), pokud by do 2 týdnů nebyla změna, zašla bych za obvodní.
Může to být z té grilovačky, maso mohlo být špatně tepelně upravené. Nechala bych se vyšetřit, paraziti, salmonela chlamydie… Vyšetřit to to bude určitě rychlejší jak čekačka na alergo a alespoň budeš mít jistotu, že nejsi nakažlivá pro ostatní.
Tak celiakie by nebyla hlavně po masu, tam bude jiný spouštěč.
Urcite alergie na maso je…od kamaradky syn nemuze absolutne zadne
takze mozne to je a alergii ma clovek cely zivot jen telo vyckava a jednou mu proste dojde trpelivost..tak jako u me dcery v roce na mleko a jedne babicce v 80 na mleko ![]()
Jak dlouho to trvá? Máš ve stolici krev? Jestli ano, tak se to bez vyšetření asi neobejde. Může to být i kampylobakteriální infekce, při nedodržení dietního režimu se obvykle vrací průjem (na toto téma je tu pár diskuzí)
. Jinak taky doporučuju Hylak.
@Nsoci píše:
Na gastroenterologii nejprve speciální odběr krve - tam se zjišťuje asi 6 hodnot, mně 1 z toho vyšla pozitivní. Proto další vyšetření - tentokrát gastroskopie (polykání hadice se sondou), tam na první pohled nevypadá sliznice tenkého střeva úplně OK - takže taky pozitivní zjištění, a ze sliznice toho střeva se pošle kousek na histologii - pak už je to definitivní. Bohužel, vzhledem k tomu, že ty první dvě věci mi vyšly pozitivně, jsem myslím skoro jasná. Držím palce, ať to není totéž.
To mě moc mrzí
Drž se.
Koukám, že vyšetření teda docela děsivý, co?
![]()
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli jste se někdo nesetkal s tim, že po konzumaci masa a výrobků z něj máte průjem.
Maso jsem vždycky jedla, ale od cca dubna, kdy jsme byly poprvé na grilování letos, jíst maso prostě nemůžu, do několika hodin mám běhavku. Nikdo, kdo tam byl a maso kontumoval nic nebylo, ale já od té doby to jíst prostě nemůžu. Nemůžu si dát ani salám, řízek, paštiku, nic. Nevíte někdo, čím to může být?
K doktorovi se mi jít nechce a lítat někde po různých vyšetřeních, stále věřim, že se to samo zase upraví, ale kdy? Nehubnu, a jinak mi nic není. Nezažil jste to někdo?
Napadla mě i nějaká alergie
Omlouvám se za anonym, ale chodí sem známí a nechci, aby mě honili po doktorech.