Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Já se v kočkách moc nevyznám, tak jsem si ji vygooglila a musím říct že je to nádherné plemeno
Pokusím se zůstat v klidu, protože i mě jako kočičí milovnici tvé příspěvky dost naštvaly.
Tak především, kočka se vychovává systémem odměn za dobré chování, případně ignorací (když třeba loudí a snaží se krást jídlo, tak to jídlo přesuneš z jejího dosahu a nevšímáš si jí), ale nikdy ne fyzickými tresty. Tím dosáhneš jen toho, že tě bude nenávidět a dělat ti ještě víc schválností.
Kočky nejsou hloupé, naopak. Podle mě jsou dokonce chytřejší než psi. Moc dobře chápou, že něco nesmí, ale buď to mají na háku, nebo to dělají z nudy či naschvál. Baví se tím. Jsou to osobnosti a tak bys je měla i vnímat.
Když vyleze na stůl nebo na linku, sundej ji. Bez vzteku a bez nadávek. Časem se naučí, že se tam neleze (respektive že se tam neleze v tvojí přítomnosti). Když škrábe na dveře, vstaň a opět bez vzteku a nadávek ji přesuň do jiné místnosti. Nebo jí nech otevřeno, vždyť co je na tom, třeba se jí jen stýská po společnosti. Nebo se opět nudí, kočky jsou noční tvorové. Když udělá něco správně, pohlaď ji a dej jí pamlsek.
Pro kočky, a zvlášť malá koťata, je zcela normální objevovat svět a své vlastní schopnosti. Skákat, škrábat, lézt. Pokud se nedokážeš smířit s tím, že se kočce musíte přizpůsobit vy i vaše domácnost (častěji dezinfikovat kuchyňskou linku, zajistit křehké předměty, poskytnout dost prostoru a zábavy…), pak bude opravdu nejlepší ji vrátit nebo jí najít nový, milující domov.
A ano, některé mainky mají opravdu rády vodu.
@ludmilaadamkova píše:
Já se v kočkách moc nevyznám, tak jsem si ji vygooglila a musím říct že je to nádherné plemeno
Ony jsou úžasné a hlavně mají i velmi příjemnou osobnost, jsou mnohem protivnější plemena ![]()
@cernaselma píše:
Spousta narusenych uzivatelek Te tady urazi. Ja mam stejny nazor jako Ty. Urcite veci proste zvire nesmi a musi pochopit, ze ne. Kdyby vyskakovala na linku, tak ji dam jasne najevo, ze nesmi, ze to proste pochopi. Pokud to udela podruhe, tak bude mnohem tvrdsi reakce. Problem ale je, ze ty doma chovane kocky byvaji narusene, ony potrebuji chodit pi venku, je to jejich prirozenost. Takze nevidim nic spatneho na tom srazit kocku z kuchynske linky. Ale drzet ji doma je bohuzel to tyrani.
Narusenych jak presne prosim te? Komu nepripada normalni bit zvire za jeho prirozene instinkty je naruseny?
Taky si pripadas tyrana, ze nemuzes litat na Mesic? Domaci kocka, ktera nikdy nebyla venku, totiz vubec nevi, o co venku prichazi. Pokud ji dokazes dat dostatek stimulu, aby se doma nenudila, tak nevim, co je na tom za tyrani. Ale to chce si nejdriv neco zjistit, nez si vezmu na sebe zodpovednost za ziveho tvora.
@azalia píše:
Nebuďte tak zlé. Já myslím, že to dá. Jen musí pochopit, že na bytovou papírovku se musí trochu jinak než na venkovní číču z vesnice či psa. A že musí začít hlavně u sebe, jak jsem psala ve svých příspěvcích. Myslím, že to zakladatelka chápe.
Tak to nevím, evidentně nemá ráda chování typické pro kočky, tak si ho asi najednou nezamiluje, nemá proč.
Mám to stejně, mám rád zvířata, ale prostě kočku doma nechci a ještě jsem toho názoru, že chovat kočku v bytě je prostě pro tu kočku nepřirozené. Evolučně si nás vybrala kvůli tomu, aby žila okolo nás a ne s námi, na rozdíl od psa. Takže jí zavřít do bytu s tím, že si nakonec nějak zvykne životní prostor, který se diametrálně liší od toho, co mají kočky na venkově je děs.
@cernaselma píše:
@topazio Mozna mate dost vy narusene. Urazet nekoho v diskuzi je tedy hodne nevyrovnane a ubohe. To, ze si zakladatelka nevi rady s kockou, neni duvod ji urazet.
Nevědět si rady a požádat o pomoc je jedna věc. Bít kočku za to, že se chová (kdo by to byl řekl!) jako kočka, je věc druhá.
@Anonymní píše:
Takže vám přijde v pořádku že kočka si dělá co chce, že skáče na stůl, na linku, žere jídlo z talíře, které není pro ni atd? v tom případěa u člověka co má doma kočku si nedám už ani vodu
Jsi hloupá husa. Kočka není pes, nejde vychovat, nové jen stěží. Pokud máš kočku, zabezpeč si jídlo a nenechávej nic na lince a stole. Lidé, co mají kočky (včetně mě) to tak dělají už instinktivně a kočka nám doma NIC neolizuje.
@ludmilaadamkova jsou to úžasnáci. Máme dvě, ač jsem dřív kočičí vůbec nebyla. A protože máme i psa, tak vím, že život s kočkou a psem je zcela něco jiného. Ale to si měla paní nastudovat dřív, než si kotě pořídila. Kočka je prostě osobnost.
Příspěvek upraven 06.01.23 v 11:55
Dokonce kočky co jsou celý život v bytě se venku bojí…
příklad - sestra měla kočku do 4 let žila pouze a jen v bytě paneláku takže vůbec ta kočka nechodila ven - když koupili dům a rekonstruovali ho brali sebou kočku a ta byla celou dobu v přenosné kleci a odmítala vylézt ven - po přestěhování se celkem rychle aklimatizovala.. ale tedy z počátku rozhodně nebyla nadšená že je venku.
@cernaselma píše:
Spousta narusenych uzivatelek Te tady urazi. Ja mam stejny nazor jako Ty. Urcite veci proste zvire nesmi a musi pochopit, ze ne. Kdyby vyskakovala na linku, tak ji dam jasne najevo, ze nesmi, ze to proste pochopi. Pokud to udela podruhe, tak bude mnohem tvrdsi reakce. Problem ale je, ze ty doma chovane kocky byvaji narusene, ony potrebuji chodit pi venku, je to jejich prirozenost. Takze nevidim nic spatneho na tom srazit kocku z kuchynske linky. Ale drzet ji doma je bohuzel to tyrani.
Narusenych uzivatelek? To jako proc? Ze chapeme, ze kocka je proste kocka? Ze bitim a rvanim ji nedonutis k nicemu? Z te oonky jde normalne sundat, a rict ji v klidu, ze tam nebude lezt. Kdyz to budes delat opakovane, tak to pochopi. A nebo taky proste nebude chtit chapat. Srovnavat kocku se psem, jak to popisuje zakladatelka, je nesmysl.
@arinecka píše:
No jo, ale ty nechápeš, že to je prostě kočka. Ta si bude dělat co chce. Ona moc dobře ví co po ní chceš, ale je jí to fuk.
No, pak mi tedy vysvětli tu přidanou hodnotu soužití s takovým tvorem.
@Silverine247 píše:
Narusenych jak presne prosim te? Komu nepripada normalni bit zvire za jeho prirozene instinkty je naruseny?Taky si pripadas tyrana, ze nemuzes litat na Mesic? Domaci kocka, ktera nikdy nebyla venku, totiz vubec nevi, o co venku prichazi. Pokud ji dokazes dat dostatek stimulu, aby se doma nenudila, tak nevim, co je na tom za tyrani. Ale to chce si nejdriv neco zjistit, nez si vezmu na sebe zodpovednost za ziveho tvora.
Izolovat živého tvora pro své potěšení od přirozeného prostředí a s použitím psychologie mu to nějak vykompenzovat je jako OK?!
@cernaselma píše:
Hele, ty „narušená uživatelko“ - aby zvíře pochopilo, že něco nesmí, na to nepotřebuje být bité v záchvatech frustrace a vzteku majitelky.
Stačí prostě vědět, jakým způsobem se který druh má správně vychovávat - jen člověk nesmí být hloupý a líný, musí si o tom konkrétním zvířeti něco zjistit, naučit se a poinformovat se, jak se s ním má pracovat, aby k takovýmhle domácím excesům nedocházelo.
Zaregistrovala jsem se jen kvůli tobě.
Měli jste si nejdřív zjistit co obnáší mít kočku, ještě Mainku, která má svoji nezaměnitelnou a podle mě krásnou povahu, je to nesmírně chytré zvíře a zdá se, že chytřejší než ty. Jestli ji nechceš, tak ji vraťte zpátky chovateli, protože u vás jen trpí, to že dělá některé věci co popisuješ, taky může delat proto jak ty se k ní chováš. Taky je to kotě a mainka dospívá, představ si, i dva tři roky… Kotě prostě dělá bordel a potřebuje výchovu.. Pak ti dokonce ani na stůl lézt nemusí. Tak se nad sebou zamysli ty bezmozku! ![]()
A přeji tvému muži aby se co nejdříve vzpamatoval a rychle od tebe zdrhnul, člověk co se takhle dokáže chovat ke zvířeti je pro mě totální odpad a zbytečnej člověk, co má být někde zavřený. Je to stejný jako člověk co dokáže ublížit dítěti.
A za to že tu kočku mlátíš čekej, že ti začne všude chát, nechápe totiž proč ji mlátíš… Člověk co nemá rád zvířata a ubližuje jim = nemá rád nikoho.
Buď ji vrať a dej ji šanci na život s někým, kdo ji bude milovat a nebo mi napiš, radši si ji vezmu k sobě a nechám si ji nebo ji najdu domov sama než aby ji taková zrůda hodila z okna.. Úplně mě ničí, že taková pca má u sebe krásný a bezmocný zvíře, který je chytřejší než samotná majitelka…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@topazio Mozna mate dost vy narusene. Urazet nekoho v diskuzi je tedy hodne nevyrovnane a ubohe. To, ze si zakladatelka nevi rady s kockou, neni duvod ji urazet.