Neobvyklá jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1505
30.6.12 13:59

KASSY:
Tak pro Jošta bych asi taky neměla pochopení :roll: Jak bys mu říkala zdrobněle? To není náražka, jen čistě zvědavost. Jinak pro holku jména zajímavá, hezká… s Anežkami se nám tu taky roztrhl pytel :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
30.6.12 14:02
@klara123 píše:
KASSY:
Tak pro Jošta bych asi taky neměla pochopení :roll: Jak bys mu říkala zdrobněle? To není náražka, jen čistě zvědavost. Jinak pro holku jména zajímavá, hezká… s Anežkami se nám tu taky roztrhl pytel :lol:

Sice nejsem Kassy ale třeba Joštík? :mrgreen: Jméno věru zvláštní :mrgreen:

Ale Matylda je pecka :palec: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
30.6.12 14:09

@Kallkapa
to je každopádně zvláštní, naposledy jsem tohle jméno viděla v obrázkové knížce panovníků říše římské… Joštík, hmm… nebo Joštek?? nevim, na mě je to moc krátký a moc zvláštní, mám ráda lehce retro jména, ale tohle už je mooc. samozřejmě, proti gustu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
30.6.12 16:37
@klara123 píše:
@Kallkapa
to je každopádně zvláštní, naposledy jsem tohle jméno viděla v obrázkové knížce panovníků říše římské… Joštík, hmm… nebo Joštek?? nevim, na mě je to moc krátký a moc zvláštní, mám ráda lehce retro jména, ale tohle už je mooc. samozřejmě, proti gustu :mrgreen:

Mě to připadá jak nějak zkomolený Jožin (který je sám o sobě zkomolenina :) ). Možná, že by jméno ani zdrobňovat nechtěli a říkali prostě jen Jošte (což mi zas připomíná Mošte :oops: ) Ježiš, teď mě bude pisatelka co to sem napsala proklínat, že jí haním oblíbené jméno :oops:. Heheh, to je riziko toho, že ho prozradíš, dříve než pojmenuješ :mrgreen: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kassy
30.6.12 17:50
@klara123 píše:
KASSY:
Tak pro Jošta bych asi taky neměla pochopení :roll: Jak bys mu říkala zdrobněle? To není náražka, jen čistě zvědavost. Jinak pro holku jména zajímavá, hezká… s Anežkami se nám tu taky roztrhl pytel :lol:

Joštík, Joštek, Joštíček :D

Vím, že je to hodně neobvyklé a zastaralé jméno, dneska známé spíš jako příjmení, taky ho asi neprosadím, ale mně se prostě líbí. Původem je keltské. A podle tohle webu KdeJsme (smí se tu dávat odkazy na nekomerční stránky?) je v ČR Joštů hned 7, takže bysme nebyli až takoví exoti :mrgreen:

@klara123 píše:
@Kallkapa
to je každopádně zvláštní, naposledy jsem tohle jméno viděla v obrázkové knížce panovníků říše římské… Joštík, hmm… nebo Joštek?? nevim, na mě je to moc krátký a moc zvláštní, mám ráda lehce retro jména, ale tohle už je mooc. samozřejmě, proti gustu :mrgreen:

Tos viděla správně ;) Jošt Moravský (Lucemburský) byl synovec Karla IV., Moravský markrabí, braniborský kurfiřt a byl zvolen římským králem. Ve své době politik celoevropského významu. Sídlo měl v Brně a taky se tu po něm jmenuje ulice v centru a spousta hospod :lol:

• Citovat
  • Upravit
1505
30.6.12 21:14
@Kassy píše:
Tos viděla správně ;) Jošt Moravský (Lucemburský) byl synovec Karla IV., Moravský markrabí, braniborský kurfiřt a byl zvolen římským králem. Ve své době politik celoevropského významu. Sídlo měl v Brně a taky se tu po něm jmenuje ulice v centru a spousta hospod :lol:
:potlesk: :potlesk: :potlesk: hmm, tedy, tady někdo dlouze studoval, tak třeba ti jméno projde a pak se pochlubíš :kytka: mě neprošla ani Ema nebo Stella :roll: a přitom to jsou obyčejná jména…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
30.6.12 22:22

Holky,

sice jsem se tak nějak zařekla, že druhé miminko asi po tom, co si maličká vytrpěla, asi ne, ale pořád o tom uvažuju. Chtěla bych zase holčičku :), ale je mi to fuk, ať je to, co je to, jen když to bude zdravé.

Strašně se mi líbí jméno Šimon, ale problém je, že naše příjmení obsahuje až na jedno písmeno všechna ostatní. Takže by jméno a příjmení zněly jako ozvěna. Uvažovala jsem o Simonovi, ale taky to není zvukomalebné :). To samé Kryštof, Lukáš…

Moc se mi líbí Teodor a Maxmilian, manžel nejdřív nejásal, ale teď se mu to líbí. Tak sem s nápady, PROSÍM :)

• Citovat
  • Upravit
1505
30.6.12 22:29

@Silky123
A jen pro kluka, holku?? Příjmení mě napadá Šimota (jen abych měla s čím pracovat :mrgreen: )… Oliver, Alex, David, Petr… klučičí mě moc nenapadají :think:
Ale Teodor, jak píšeš, to se mi tedy moc líbí, navíc to (snad) moc nefrčí, tak by malý nemusel mít tolik jmenovců v okolí :D… jako třeba naše Éliška :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
1.7.12 10:22
@klara123 píše: :potlesk: :potlesk: :potlesk: hmm, tedy, tady někdo dlouze studoval, tak třeba ti jméno projde a pak se pochlubíš :kytka: mě neprošla ani Ema nebo Stella :roll: a přitom to jsou obyčejná jména…

No jo, musela jsem sesbírat argumenty, když chci manžela přesvědčit :mrgreen: Navíc jsem na to jmémo taky poprvé narazila v historickém románu, kde byl právě tenhle Jošt jednou z postav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
1.7.12 10:28

@Silky123 Jonáš, Alex, Flerián, Fabián, Wiliam

• Citovat
  • Upravit
Iveta89
1.7.12 10:29

Omlouvám se že se sem vetřu, dali jsme druhému klukovy jméno Hynek a sestry a doktorky na mě koukali v porodnici cože to je za jméno že to se tak často nevidí 8o pokaždé když přišla jiná sestra tak se mě ptala na to zvláštní jméno :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
vlasacka
1.7.12 19:34

Noo, tak mně tedy ta Matylda neprošla.. :-( Zavedla se jako „čistě pracovní název“ :-), myslela jsem, že si chlap na to zvykne - ale nezvykne.. Takže jsme v sobotu debatili a konečně se dostali do užšího výběru Valerie, Elen a Žofie :-). Žofie se mi líbí asi nejvíc, ale k našemu příjmení pasuje asi nejhůř.. Takže se domnívám, že prostě necháme naši malou Anetku losovat z klobouku.. :-D

• Citovat
  • Upravit
4062
1.7.12 21:55
@Iveta89 píše:
Omlouvám se že se sem vetřu, dali jsme druhému klukovy jméno Hynek a sestry a doktorky na mě koukali v porodnici cože to je za jméno že to se tak často nevidí 8o pokaždé když přišla jiná sestra tak se mě ptala na to zvláštní jméno :mrgreen:

Já mám Hynka taky v užším výběru a jelikož Jošt mi asi schválen nebude, zatímco Hynek se manželovi docela líbí, dost možná na něj dojde. Ani mi to nepřipadá tak moc nebvyklé. Měla jsem jednoho spolužáka toho jména na vysoké škole, tak možná proto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
1.7.12 21:55

@klara123

Skoro jsi to trefila :pankac:. Všechna jména, která se mi líbí, tak končí na Š, což je při příjmení dost problém…

Valerii, Valču, Valinku, Váju, Vájušku, Vajíčko :), Valju atd., tu máme doma :pankac:

• Citovat
  • Upravit
4
15.7.12 23:22

Tak naše malá má křestní jména teda 2 :) Nemohli jsme se shodnout jenom na jednom. České jsme nechtěli, protože by se to nehodilo k příjmení, manžel je Američan. Malá se jmenuje - Eleanor Jane Calder :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze