Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@l.smrček
Ani já nepiju alkohol. Jediné, co jsem kdy pila bylo šampaňské, když mi bylo asi 12 a vdávala se mi ségra. Trochu jsem si cucla a bylo mi z toho na
. To byl jediný alkohol v mém životě a ani trochu mě to neláká. A ani nechybí. Lidi se mě snažili naučit pít několik let, ale nikomu se nepodařilo mě zlomit. Prostě když nechci, tak nechci a nesnáším, když mě do toho někdo vyloženě nutí…
Taky mi to hrozně smrdí. Přítel má paradoxně po kocovině největší chuť na sex, ale oznámila jsem mu, že to má tedy smůlu. Bych ho asi poblila ![]()
Já mám k alkoholu velmi zvláštní vztah ![]()
V 95 % nepiju, i když je příležitost, dám si radši kafe nebo nějakou žbrďolu, než dvojku nebo pivko. Prostě nemám chuť.
Ale párkrát do roka se to sejde, že mám čas, náladu i příležitost a pak si vypiju - a to docela dost. Všichni se hrozně diví, že když normálně nepiju, tak že to dám, že mi není špatně, ale nemám problém vypít deset piv a lahev zelený, nebo něco podobného, opiju se do nálady, je mi blaze a kocovina v normě.
Ale jak říkám, je to třeba třikrát do roka, takový „restart“. Jinak s klidným srdcem odmítnu, na návštěvách nebo kdekoliv, a když už mi nalejou, tak si ťuknu, smočím ret a skleničku nechám na stole.
Nikdo se většinou nediví, nic mi nenutí. Vypila sem si své, jako svobodný mlaďoši jsme šmejdili po hospodách každý víkend. Ale okolo pětadvaceti se mi to přepilo a už nemám tu potřebu…
Příspěvek upraven 16.12.14 v 15:33
Také vůbec nepiju, nechutná mě to
.Okolí je na to zvyklé, nenutí mě alkohol. Berou mě jako" taxikáře",vyhovuje jim to a mě to nevadí. Náladu si umím udělat i bez alkoholu.
Driv jsem popijela s partou v hospode. Pak prislo tehotenstvi a muj manzel je abstinent. Je to sportovec, takze misto toho aby rano lezel s bolavou hlavou tak jde radsi behat
alkohol mu nechutna. Ja se uz taky nenapiju. Maximalne si koupim sampanske a dam si obcas sklenicku vecer. Nebo si kupuji Kingswood.. a to je vse
uz mi to nechutna jak jsem z zoho vysla
ostatni na tebe koukaji divne protoze chteji mit zabavu a abstinent se neumi tak odvazat. ![]()
@l.smrček píše:
Je tu někdo, kdo vůbec (nebo opravdu velmi málo) nepije alkohol? A jak se na vás dívá vaše okolí? Otec docela dost pil a ještě byl dost agresivní a z toho mám dost velkou averzi k opilým lidi. Ale to si myslím, že není důvod proč ho nepiju. Mě to prostě nechutná. Víno, pivo (u toho maximálně 2× do roka dám 1/2 skleničky piva po těžkým obědě), koktejly, o tvrdým alkoholu vůbec nemluvím. Okolí se na mě ale dívá jako bych byla nějaká vadná. A nemám na mysli nějaké opíjení, ale když se třeba sejde rodina, tak se otevře flaška vína a všichni si dají skleničku nebo když je nějaké posezení se známými, tak si každý něco dá. Lidi to neustále nějak komentujou, popřípadě na mě koukají jako bych byla nějakej chudák, když mi to nechutná. Někdy jsem z toho tak znechucená, že celé setkání už mám blbou náladu. Asi neumím být dost sebevědomá nebo já nevím
Já též piju minimálně, i když něco mi i chutná - ale prostě nemám tu potřebu. Nic si z toho nedělej a na ostatní se doslovně vyprdni. Nic jim do toho není. V případě nutnosti bych to i takto ventilovala
. Co jím a piju je moje věc a druhým je po tom šumafuk.
Ahoj holky, tak já se přidávám také do spolku abstinentů
. Mě alkohol i docela chutná, ale nelíbí se mi ty stavy, změna chování, krušná rána, takže to jsem přenechala ostatním
. Jinak teda ty blbé kecy okolí mě teda celkem štvou, ale předpokládám, že se s tím někdy smířím. Je až s podivem, jak jeden abstinent v kolektivu pijáků je trnem v oku. Občas se totiž člověk těm společenským akcím nevyhne. Např včera firemní večírek a furt mi něco nutili a furt dokola a proč jako nepiješ? Co máš ze života? To není normální. Ty ses musela někde pozvracet a proto nepiješ, no děsný kecy.. A tchán s tchýní to je také něco. Někteří lidi to prostě z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu nechtěji pochopit a to jsem celkem důrazný typ, který si stojí za svým.. Nemáme to někdy lehké ![]()
@mončís
Otázka je, co je to vlastně zábava. Pokud má někdo potřebu opít se, aby se mohl bavit, tak nevím tedy. Někde se stala chyba. Naopak střízlivý to vidí jinak a většinou ani opilecké vtípky nechápe, protože ani vtipné nejsou. ![]()
@Menora no jo, ale kdyz jde parta pit a jeden nepije tak ho furt budou premlouvat aby se napil… chteji se bavit se vsemi. Strizlivi nebude delat takovy veci jako opili. Ano nemluvim o jedne sklenicce
ja kdyz jdu na sklenicku s kamaradkou tak se mi taky lepe sedi kdyz si da se mnou
asi jde jen o ten pocit ![]()
@mončís
Já chápu, co chceš říct a nejspíš to tak i je. Ve výsledku je tedy lepší, když se člověk baví s lidmi naladěnými na stejnou notu, resp. nepůjdu se bavit s lidmi, o kterých vím, že to jinak, než s pořádnou dávkou alkoholu neumí. Svůj k svému ![]()
Piju hodně málo, pivo mi smrdí a víno, kt.by mi nebylo kyselý se ještě neurodilo. Když už něco, tak tlamolep a to tak jednoho paňáčka párkrát za rok. Jo ale takový rychlý špunty, to se olizuju
Mám prostě dětský chutě
Kafe taky nepiju, když už (párkrát za rok), tak s kilem cukru a půl napůl s mlíkem..ani už to snad není kafe. Jak kouká okolí, je mi srdečně jedno, jako co mám dělat, nutit se násilím, utrácet za chlast kdoví kolik, bych byla pitomá ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale vyjádřím se. Já piju, téměř každý den si s mužem dáme večer sklenku vína. Tvrdé nepiju od otěhotnění, teď před Vánoci jsem dělala vaječný koňak, ve kterém je rum. Doby opíjení se na zábavách mám dávno za sebou, opilí lidi mi vadí. Na abstinenty nepohlížím nijak špatně, je to každého věc. Spíš komentuju pravidelně se opíjející lidi. Zakladatelko, kašli na komentáře, pošli společnost, která bude mít s tvým abstinováním problém, do patřičných míst. Když to uděláš několikrát, pochopí a nechají tě být na pokoji
Svůj názor si každý musí umět obhájit a ne se nechat okolím dohnat tam, kam nechce. Držím palce a nenech si zkazit zábavu rejpalama.