Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám kamarádku, co má podobnýho tchána a věř, že je to pro ní peklo. Koupili kdysi barák, všichni tři dohromady, že mladý budou bydlet dole a on nahoře. Tak se nastěhovali, barák měli po pár letech doplacenej a dokud kamarádka i její tchán chodili do práce, tak to celkem šlo. Teď je ona na mateřský a on v důchodu. On má podobný kecy jako ten tvůj, taky se občas rád napije a pak je rejpavej. Kamarádka s manželem jsou ochotný se znova zadlužit a koupit tchánovi byt, ale jemu se od nich moc nechce.
A tebe nechápu, že ještě plánujete tam bydlet dál.
Prosim te, hlavne ne spolecne bydleni, ani s vlastnim vchodem!
jen ve svem okoli mam hned nekolik rodin, ktere se kvuli tomu rozpadly. bud se rozpadlo to partnerstvi/manzelstvi nebo se totalne znicily vztahy s rodici. to proste nefunguje skoro nikde a vam to nefunguje uz ted, takze do budoucna absolutne nechapu, ze to tak planujete ![]()
@vagabund píše:
@vertunka Ježíííš, to chcete mít vlastní patro v baráku s ním? To je cesta z bláta do louže. Budeš akorát otočit ve dvou patrech, kecy budou stejný, nezmění se nic.Ehm, a muž zdraví prvně ženu, takže nevychovaný je on.
Se vším naprosto souhlasím. Když jsme s manželem řešili, že chceme jít bydlet do domku (byli jsem v bytě), jedna z možností bylo jít k jeho rodičům do patra, nebo k nim přistavět. Rovnou jsem vše zamítla. Nechci bydlet S NIKÝM, ani s nejkámoškou. Prostě sami a hotovo. Přechodně bych klidně i s tchánovci byla, ale ne nijak dlouhodobě. Nikdy to nedělá dobrotu, když je více lidí pokupě.
A hned mě napadlo taky jako první, že muž má zdravit ženu - bez ohledu v jakém je kdo věku.
@vertunka joo holka, to si musis rozmyslet. Bud svobodu za cenu snizeni standartu a placeni hypoteky ci velky dum, kde budes sluzka. Je ti 21 let, neni divu, ze na dum nemate, co bys chtela? Ale ve 30 jiz treba budete mit, nejde vse hned.
@Maty1989 s tim zdravenim to neni pravda. Jsou pripady, kdy ma zdravit prvni zena a toto bych rekla, ze je jeden z tech pripadu. Bydli zadarmo u nej v dome a je rodicem jejiho partnera.
@vertunka Ale vždy muž, pokud se nejedná o výrazně nadřízeného - například o ředitele společnosti vs. uklízečku. I když možná to je přesně to, co tchán ve vztahu k Tobě cítí
![]()
" Platí pravidlo, že mladší zdraví staršího a muž ženu, přičemž druhé pravidlo má přednost s určitými odchylkami, o kterých se dozvíte níže.„…“Řekli jsme, že mladší zdraví osobu starší a muž ženu, ale jsou výjimky a ty musíme posoudit taktem. Některé uvedeme:
Podřízený má za povinnost pozdravit svého nadřízeného. Stane se však, že podřízený je osobou o hodně starší nebo podřízená je ženou v určitém postavení a to je případ, kdy je taktnější (nikoliv povinné), pozdraví-li nadřízený podřízeného. V případě ženy se rozhoduje hlavně podle jejího služebního zařazení. Mladé ženy zdraví ale nadřízeného jako první vždy a bez ohledu na jeho věk. Ani ženu vyššího věku však nezdraví nadřízený jako první, jestliže je zařazena od něj na vzdáleně podřízeném místě (např. sjednaná uklízečka). Zásadou je, že služný nadřízený na pozdrav nečeká."
http://www.chovani.eu/pozdrav/c43
@vertunka Je jen na tobě, jestli je pro tebe přednější, že bydlíte zadarmo v krásném baráku za cenu toho, že děláš služku a necháš s sebou zametat, nebo je pro tebe přednější klid, pohoda a bydlení ve svém. Já osobně bych se raději uskromnila a našla si vlastní bydlení. A jinak. Myslím, že určitě byla možnost skorotchána pozdravit, kdyby jsi chtěla ![]()
@Cuddy píše:¨Taky si myslím, že v tomhle případě zdraví první žena.
@Maty1989 s tim zdravenim to neni pravda. Jsou pripady, kdy ma zdravit prvni zena a toto bych rekla, ze je jeden z tech pripadu. Bydli zadarmo u nej v dome a je rodicem jejiho partnera.
@vertunka píše:
Ahojky děvčata, prosím o vaše názory na můj problém. Už jsem zoufalá a nemám to s kým probrat.
Už dva roky žiju ve společné domácnosti s přítelem a s jeho tchánem (maminka jim onemocněla). V devatenácti letech jsem tudíž převzala celý chod domácnosti v obrovském baráku. Naučila jsem se vařit, péct atd. No ale tchán je typický člověk s názory,,to kyselo je moc kyselý" takže mu není nic dobré a já už vůbec ne. Málo vařím, málo se starám o zahradu, špatně meju nádobí, při koupání spotrebuju moc vody, málo uklízim (jen pro info: chodím do práce na 12ctky kratkej, dlouhej). No a dneska tomu nasadil korunu, když přítelovi vyčetl, že jsem ho včera zapomněla pozdravit u májky. Já jsem přijela až v osm a tchána jsem jen zaregistrovala, ale vůbec jsem se s ním nebavila. On se bavil s chlapama a já s přítelem a s holkama. A pak šel domů no a já ho prostě za celej večer nepozdravila. A dneska je z toho děsnej problém, že jsem nevychovaná a kdesi cosi. Přitom když jsme doma, tak ho samozřejmě vždycky zdravím.
Tak já nevím jestli jsem fakt tak špatná a nebo tchán hledá problémy tam kde nejsouco myslíte?
Typický případ ze života…tchán je duševně nevyzrálej(nedospělej) negativní nepohodář a ti si typicky vždycky na někom potřebují honit ego a kompenzovat úzkosti…
Sice tě neznám osobně, ale i dle vyjádřování myšlenových pochodů se dá poznat přirozená inteligence člověka-a tu ty rozhodně máš ![]()
Nevyjadřovala bych se takto-kdybych pár přesně takových lidí nepoznala osobně, včetně své tchýně, té by se člověk nezavděčil, ani kdyby před ní lezl po čtyřech…každý občas dělá chyby, nebo věci, které se druhému nezamlouvají, ale tenhle typ člověka, jako je
tvůj tchán, to už je jinej level…Tchán si jistojistě myslí, že má problém s tebou-ale opak je pravdou…ten problém má sám se sebou…
Nevím co poradit
asi jiné bydlení ![]()
Uznávám, že já bych tchána taky pozdravila jako prvního. Ale já většinou zdravím a nečekám na druhé, bez ohledu na etiketu :--)
Nicméně, kdyby se mnou někdo jednal jako se služkou, tak bych se asi nehrnula do kontaktu. Koneckonců se i s ním nejspíš předtím viděla v domě, tak nějak není třeba se zdravit každých 10 minut… nicméně si myslím, že daleko větším prohřeškem proti etiketě než opomenutí pozdravu je upozorňovat vehementně na cizí faux pas.
@vertunka píše:
Ale já jsem hnedka v úvodu psala, že jsem ho zapomněla pozdravit. Me jde hlavně o to, že je z toho takovej humbuk zase!A s tím barákem - on zase tchán říká, že sám na takhle obrovským baráku nebude - takže by barák zůstal prázdnej…
Tak zůstane prázdný.
Tobě to přece může být úplně jedno, nic ti do toho přece není ![]()
@vertunkaA s tím barákem - on zase tchán říká, že sám na takhle obrovským baráku nebude - takže by barák zůstal prázdnej…
To ale není váš problém, ne? Může ho prodat, pronajmout nebo cokoliv.
@vertunka no, nechci bejt za rypnu, ale nedá mi to - dokážeš si představit, že do toho přivedete dítě? ![]()
@vertunka píše:
Ale já jsem hnedka v úvodu psala, že jsem ho zapomněla pozdravit. Me jde hlavně o to, že je z toho takovej humbuk zase!A s tím barákem - on zase tchán říká, že sám na takhle obrovským baráku nebude - takže by barák zůstal prázdnej…
zakladatelko, upřímně, opravdu ti tak moc záleží na tom jestli zůstane barák prázdný? Mě by to bylo v nějakých 20ti letech úplně u zádele. Upřímně nechápu, co je to zase za trend stěhovat se za každou cenu k tchánovcům. Vždyť dřív všichni od rodičů zdrhali co mohli a dneska mi přijde, že se tam všichni mladí cpou. Nechci aby to znělo blbě, ale je docela nepravděpodobný, že vám vztah od 19ti let vydrží do smrti, takže určitě si s ním takhle mladá neber hypotéku. Prostě jděte do podnájmu, zjistíte jestli spolu vůbec mužete žít jako opravdový partneři, bez tchána za zadkem. Vlčáka můžete mít i v bytě, bydlím v 12ti patrovém paneláku a lidi tu mají různý psy. S tím pozdravem bych tchánovi narovinu řekla, ať neřeší nesmysly, že na pozdravu svět nestojí, a že tě teda mohl pozdravit on první, když bez toho nemůže žít.