Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co takhle dětem vysvětlit, že když ty chceš respekt, tak i ty i oni by měly respektovat?
Nevysvetlis. My hodně omezili kontakt. Letos jsme se viděli jednou, teď to bude podruhé a pak až na Vánoce. Vždy tak 20-30 minut. Děti je ani nechtěji navštěvovat.
Včera babka zakázala dědovi, aby nás navštívil, protože si to nezasloužíme. Poslechl ji ![]()
Tchyně totiž ví vše nejlépe a tím, že ji neposloucham poškozuju sebe i děti. To jsou její slova ![]()
Nejvíc mě pobavilo, když na rodinné sešlosti poučovala moji mámu o mých dětech, co mají rády a tak. Samozřejmě úplně špatně.
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím anonymně, má tchýně (tedy babička našich dětí) není schopna děti (ale i nás a další lidi) respektovat. Což o to, my se s tím nějak popasujeme, ona reaguje tak, že si z toho nic nedělá a jede si dál svoje, ale naše děti, achjo…ať už jde o nalejvání hloupostí do hlavy nebo nucení do jídla (na to máme své metody-nesníš oběd? fajn, nebude svačinka a budeš čekat až na večeři, hodně štěstí), ale co mě (i dceru) minule dost naštvalo-babi přijela, dcera (5let) si zrovna kreslila, pozdravila a kreslila si dál. Babi se k ní přiřítila jako velká voda a začala ji strašně tisknout a překlapět židli, na které dcera seděla, i přes upozornění rizika pádu v tom dál pokračovala, dceři se to nelíbilo, ale nebyla schopná nic říct, protože babi ji tiskla tak silně, že nemohla ani mluvit (když skončila, přišla dcerka za mnou, chtěla potulit, skoro plakala, že se jí zo nelíbilo)…chápu, že ji babi chtěla přitulit, ale nemůže si to přece takto vynucovat. Třeba tchán je zas respektující, když mu dcera během loučení nechtěla dát pusu, tak nic nevynucoval, tchýně ale ne a není schopna to pobrat (narovinu si říkám jestli je hluchá nebo blbá). Nejde jen o vítání a loučení, ale celkově nerespekt vůči lidem. Setkali jste se někdy s takovým člověkem? Jak slušně mu to vysvětlit, aby naslouchal lidem ve svém okolí a chápal, že jsou to taky lidské bytosti, které mají své hranice?
K čemu ti budou moudra z diskuze, když nedokážeš normálně babičce říct, ať s dítětem netřese, netiskne ho, neubližuje mu, když se to děje. Prostě nedělejte to, děkuji. Tohle žalování po bitvě a omáčka okolo je zbytečná.
@ibis to je pěkné, vysvětlujeme to tak, že když se nám nebo jim něco nelíbí, tak to řekneme nahlas. Babi jsem tehdy řekla, že se to dceři nelíbí, když pak za mnou přiběhla (tiskla ji fakt fest, že nemohla mluvit a ani nečekala, že něco takového udělá), babi na to, že ji dlouho neviděla a potřebuje ji tulit, prostě absolutní nezájem. A tak je to se vším
@hanka.br. ale my jí to řekli už X krát, akorát babi je fakt buď hluchá nebo neinteligentně cáklá (spíš to druhé), a pořád dokola se to opakuje jak na kolovrátku.
@Anonymní píše:
@hanka.br. ale my jí to řekli už X krát, akorát babi je fakt buď hluchá nebo neinteligentně cáklá (spíš to druhé), a pořád dokola se to opakuje jak na kolovrátku.
Ale nevykládej. Třese s dítětem na židličce, tak ní přijdu a to dítě prostě vezmu. A pokud to dělá pravidelně, tak tím spíš tomu lze předejít už tím, že jí to dítě prostě přidusit nedám a přivítá ho z mé náruče. Však ona by se to naučila. Jen vy musíte být důslednější a důraznější.
@Anonymní píše:
Nevysvetlis. My hodně omezili kontakt. Letos jsme se viděli jednou, teď to bude podruhé a pak až na Vánoce. Vždy tak 20-30 minut. Děti je ani nechtěji navštěvovat.
Včera babka zakázala dědovi, aby nás navštívil, protože si to nezasloužíme. Poslechl ji
Tchyně totiž ví vše nejlépe a tím, že ji neposloucham poškozuju sebe i děti. To jsou její slova
Nejvíc mě pobavilo, když na rodinné sešlosti poučovala moji mámu o mých dětech, co mají rády a tak. Samozřejmě úplně špatně.
Ty jo, my ten kontakt máme tak 1-2× za měsíc, bydlíme trochu dál, tak častěji nestíháme, ale i tak jsou právě ty návštěvy dost výživné. Jinak s dětmi si hrát tcháni umí (pexeso, čl. nezlob se, kreslit si, zajít na hřiště atd), akorát ta tchýně fakt moc nebere lidi a děti jako lidi s vlastními hranicemi.
@hanka.br. víš co, zrovna jsem vítala tchána, jen jsem bokem viděla, jak se tchýně k dceři přiřítila a chytla ji, když jsem k nim přicházela, říkala jsem, ať to nedělá, na to mi odpověděla, že ji drží pevně a určitě nespadne, prostě na všechno odpověď. To už jsem k nim došla a tak dceru pustila.
@hanka.br. píše:
Ale nevykládej. Třese s dítětem na židličce, tak ní přijdu a to dítě prostě vezmu. A pokud to dělá pravidelně, tak tím spíš tomu lze předejít už tím, že jí to dítě prostě přidusit nedám a přivítá ho z mé náruče. Však ona by se to naučila. Jen vy musíte být důslednější a důraznější.
Nenaučila. My nasi babce několik let říkali, že nemá dělat to a to a dělala to dál. Řekla mi, že ona to dělá správně a pokud mi to vadí, jsem krava.
Teď se nestykame, máme klid a ona nas všude pomlouvá.
A není to ve mně, protože z jejich děti s ní nikdo nemluví a nemluví s ní ani její sourozenci.
@Anonymní píše:
Ty jo, my ten kontakt máme tak 1-2× za měsíc, bydlíme trochu dál, tak častěji nestíháme, ale i tak jsou právě ty návštěvy dost výživné. Jinak s dětmi si hrát tcháni umí (pexeso, čl. nezlob se, kreslit si, zajít na hřiště atd), akorát ta tchýně fakt moc nebere lidi a děti jako lidi s vlastními hranicemi.
My ten kontakt taky měli častější, volali jsme si, navštěvovali se. Bydli 20 km od nás, ale vidět je nechceme. Úplně stačí ty dvě hodiny za rok.
Babka jen děti kritizovala, nerespektovala, tak má smůlu.
@Anonymní píše:
@hanka.br. víš co, zrovna jsem vítala tchána, jen jsem bokem viděla, jak se tchýně k dceři přiřítila a chytla ji, když jsem k nim přicházela, říkala jsem, ať to nedělá, na to mi odpověděla, že ji drží pevně a určitě nespadne, prostě na všechno odpověď. To už jsem k nim došla a tak dceru pustila.
no jo no, tak jsi ji upozornila na riziko pádu, tak jí víc stiskla, aby nespadla…jak dlouho to trvalo? vteřiny? no, to mi fakt tak hrozný nepřijde a jestli toto je nejvážnější ukázka nerespektu, tak bych se příště zasmála „babičko, netiskněte ji, ať nám ji neudusíte“ a dceru vymanila…pokud ty z toho uděláš drama, dcera to tak taky udělá, vycítí to a zaděláváte si na problém…
@Anonymní píše:
Klidně může být nahluchla a pak vypadá jako dement. Zažil jsem u kolegy.
Ja vam rozumiem, mame to podobne u tchana a v mensom aj u tchyne. S oboma maju deti zatial pekne vztahy a ja vlastne tiez, navstevujeme sa ale aj tak len 1-2 krat do roka. Ale tieto epizody, ked dochadza k zbytocnym treniciam za to, ze nie su schopni respektovat jasne nie, su vycerpavajuce.
Vysvetlit sa im to za mna asi neda, skusala som a nezabralo. Som proste s nimi a detmi a ked sa deje nieco proti nasej voli, zasahujem razne. Zvysujem hlas, odnasam deti prec ![]()
Ak ma niekto lepsiu radu, budem vdacna aj ja. A chapem vas, je to na hlavu…
@Anonymní píše:
Dělá to pořád dokola jsou tvoje slova. Tak prostě tomu předcházet lze, to mi nevymluvíš.
@Anonymní píše:
Já vím, že se ti to nebude líbit, ale prostě řešíš číčoviny
Život je tak krátkej… proč se zaobírat něčím co nemůžeš změnit? Nebo můžeš…? Proč jsou zlý jen tchýně?
Dobrý den, prosím anonymně, má tchýně (tedy babička našich dětí) není schopna děti (ale i nás a další lidi) respektovat. Což o to, my se s tím nějak popasujeme, ona reaguje tak, že si z toho nic nedělá a jede si dál svoje, ale naše děti, achjo…ať už jde o nalejvání hloupostí do hlavy nebo nucení do jídla (na to máme své metody-nesníš oběd? fajn, nebude svačinka a budeš čekat až na večeři, hodně štěstí), ale co mě (i dceru) minule dost naštvalo-babi přijela, dcera (5let) si zrovna kreslila, pozdravila a kreslila si dál. Babi se k ní přiřítila jako velká voda a začala ji strašně tisknout a překlapět židli, na které dcera seděla, i přes upozornění rizika pádu v tom dál pokračovala, dceři se to nelíbilo, ale nebyla schopná nic říct, protože babi ji tiskla tak silně, že nemohla ani mluvit (když skončila, přišla dcerka za mnou, chtěla potulit, skoro plakala, že se jí zo nelíbilo)…chápu, že ji babi chtěla přitulit, ale nemůže si to přece takto vynucovat. Třeba tchán je zas respektující, když mu dcera během loučení nechtěla dát pusu, tak nic nevynucoval, tchýně ale ne a není schopna to pobrat (narovinu si říkám jestli je hluchá nebo blbá). Nejde jen o vítání a loučení, ale celkově nerespekt vůči lidem. Setkali jste se někdy s takovým člověkem? Jak slušně mu to vysvětlit, aby naslouchal lidem ve svém okolí a chápal, že jsou to taky lidské bytosti, které mají své hranice?