Nerespektující babička

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.7.23 23:19
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím anonymně, má tchýně (tedy babička našich dětí) není schopna děti (ale i nás a další lidi) respektovat. Což o to, my se s tím nějak popasujeme, ona reaguje tak, že si z toho nic nedělá a jede si dál svoje, ale naše děti, achjo…ať už jde o nalejvání hloupostí do hlavy nebo nucení do jídla (na to máme své metody-nesníš oběd? fajn, nebude svačinka a budeš čekat až na večeři, hodně štěstí), ale co mě (i dceru) minule dost naštvalo-babi přijela, dcera (5let) si zrovna kreslila, pozdravila a kreslila si dál. Babi se k ní přiřítila jako velká voda a začala ji strašně tisknout a překlapět židli, na které dcera seděla, i přes upozornění rizika pádu v tom dál pokračovala, dceři se to nelíbilo, ale nebyla schopná nic říct, protože babi ji tiskla tak silně, že nemohla ani mluvit (když skončila, přišla dcerka za mnou, chtěla potulit, skoro plakala, že se jí zo nelíbilo)…chápu, že ji babi chtěla přitulit, ale nemůže si to přece takto vynucovat. Třeba tchán je zas respektující, když mu dcera během loučení nechtěla dát pusu, tak nic nevynucoval, tchýně ale ne a není schopna to pobrat (narovinu si říkám jestli je hluchá nebo blbá). Nejde jen o vítání a loučení, ale celkově nerespekt vůči lidem. Setkali jste se někdy s takovým člověkem? Jak slušně mu to vysvětlit, aby naslouchal lidem ve svém okolí a chápal, že jsou to taky lidské bytosti, které mají své hranice?

Vůbec se ti nedivím. My to máme úplně stejně. A už to často přesahuje všechny meze. Tchyně nerespektuje jak nás, tak děti. Ničí názor kromě svého. Třeba si vymyslela vlastní pozdrav a nutí ho všechny říkat. S tím odpovídáním za jiné taky, úplně stejně. Opravdu mi funguje, udělat z ní trochu hloupou. Já, která se jinak považuji za tolerantní a jednám se všemi s úctou, to na tchyni opravdu používám. Prostě odpovídá za Aničku, tak se zeptám „vy jste taky Anička?“,atd. Má 5 vnoučat a jednomu z nich začala komolit jméno, protože se jí nelíbí. Tak jsem ji poprosila, ať to neříká, že to vyznívá hanlivě a nikomu z těch dětí se to nelíbí a to jedno dokonce brečí. Řekla, že si bude dělat, co chce. Tak jsem jí zkomolila jméno tím samým způsobem. Pro příklad něco jako „babička Marucha“. Když jsem to vyslovila podruhé, tak už byla rudá. Začala koktat, že to je snad něco jiného, když není dítě. Bylo to naprosto stejné! A dodnes vypráví, že jsem jí sprostě nadávala. Ale vnoučeti už říká hezky. Opravdu u některých lidí slušná domluva nepomůže.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.7.23 03:38
@Anonymní píše:
Vůbec se ti nedivím. My to máme úplně stejně. A už to často přesahuje všechny meze. Tchyně nerespektuje jak nás, tak děti. Ničí názor kromě svého. Třeba si vymyslela vlastní pozdrav a nutí ho všechny říkat. S tím odpovídáním za jiné taky, úplně stejně. Opravdu mi funguje, udělat z ní trochu hloupou. Já, která se jinak považuji za tolerantní a jednám se všemi s úctou, to na tchyni opravdu používám. Prostě odpovídá za Aničku, tak se zeptám „vy jste taky Anička?“,atd. Má 5 vnoučat a jednomu z nich začala komolit jméno, protože se jí nelíbí. Tak jsem ji poprosila, ať to neříká, že to vyznívá hanlivě a nikomu z těch dětí se to nelíbí a to jedno dokonce brečí. Řekla, že si bude dělat, co chce. Tak jsem jí zkomolila jméno tím samým způsobem. Pro příklad něco jako „babička Marucha“. Když jsem to vyslovila podruhé, tak už byla rudá. Začala koktat, že to je snad něco jiného, když není dítě. Bylo to naprosto stejné! A dodnes vypráví, že jsem jí sprostě nadávala. Ale vnoučeti už říká hezky. Opravdu u některých lidí slušná domluva nepomůže.

S komolením jmen naštěstí problém není, ale je to teda výživné, co píšete, i to, jak vám tchýně odpovídá, že u ní je to přece něco jiného, na palici prostě :zed:
Ten příklad odpovídání za jiné - naše babi si z toho nic nedělá, když ji upozorníme, prostě opravdu 1.uchem tam a 2.ven…ale tedy sama dříve reagovala způsobem velice udivujícím - např. už od seznámení jsme třeba všichni společně seděli, položila otázku (mířenou na mě a přítele, např. jaké budete mít kytky na svatbě?) a dívala se na svého syna (tehdy ještě mého přítele),ten neodpovídal (protože neznal odpocěď), tak jsem odpověděla (růže), no z tchýniny strany už tehdy absolutní ignorační mód, nějak jsem to nechápala a toto se opakovalo víckrát, takže to dospělo do fáze, kdy jsem už vůbec nereagovala, načež muž kolikrát tchýni řekl, že on odpověď nezná (nevím, jaké budou kytky na svatbě), že se musí zeptat mě, já stále neodpovídala, až když položila otázku přímo mě…je mi jasné, že někteří mě tu zas odsoudí, že zbytečně provokuji nebo něco jiného, ale jak jsem psala výš, dřívější způsob, kdy jsem odpovídala na obecně položenou otázku, neměl úspěch, ba naopak, vysloužil si akorát ignoraci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.7.23 03:43
@Barbucha3 píše:
Ono už jen jak o tchýni mluvíš, že je hloupá a cáklá a podobné výrazy. Převychováváš ji před dcerou. Nedivila bych se kdyby jsi k ní ten odpor pěstovala. Co jsem pochopila, tak se nic tak šíleného nestalo, babička pevněji obejmula svou vnučku, která ji klidně sama mohla říct babi au. Nebo něco takového, jo jasně nemohla vlastně mluvit a byla přidušená dalších 10 minut. Víkend u babičky raději nekomentuji a příklad s kamarádem už raději vůbec ne. Tak jestli ti to za to stojí, aby dcera ten vztah s ní neměla jen proto, že ty ji máš za cáklou apod. Tak ok. :roll:

@Barbucha3 ale tak nejde jen o tu židli, to byl příklad, zas kdybych napsala obecný dotaz, tak je mi jasné, že by vás diskutující to moc neuspokojilo a chtěly byste konkrétní příklady, tak tady jeden je. A ohledně cáklosti, fakt je, když už to říkají její synové, další příbuzní a kolegové v bývalých pracích, to bys ji musela znát. Ale jak jsem i psala, s děckama si umí hrát.

• Citovat
  • Upravit
12885
23.7.23 19:58

Tady tohleto zacházení s dětmi, jako by to by byly plyšáci a ne lidi, je celkem důležitá věc, a ne žádná prkotina, jak některé píšou. I u psa se člověk zeptá, zda si může pohladit, a nevrhne se na něj celým tělem, mohli bychom tedy dětem prokazovat aspoň tolik respektu a ohledu, co psům.

Tomuto chování bych zabránila klidně i fyzicky v momentě kdy bych viděla, že je to dceři skutečně nepříjemné, a nebránila bych se ostrému tónu a formulacím typu „už jsem to snad řekla několikrát“.

Ono to totiž s těmito typy „vše ví nejlíp, na vše má odpověď, a slyší jen co chce“ jinak ani nejde. Ať si o mně myslí klidně to nejhorší, ale nebude deptat mě ani děcko prostě pro svoje blbý gusto prostě :nevim:

Příspěvek upraven 24.07.23 v 00:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
23.7.23 22:31

Tak moje tchyně na kluka mluvila celý batoleci období ve třetím pádu čísla jednotného… On je šikovný, on je rozmazleny, on je velký… Za jeho 5let života ho pochovala tak 3×, vůbec se ho nedotýká… Teď k ní kluk nechce jít a zase že je rozmazlenej… Fotit se s ním nebude, nikdy ho nehlidala… Hnus, řešení to nemá :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
1.8.23 19:39

Jen jedna věčná

Proč, když dítě nemá hlad nebo chuť na váš oběd, ho za to trestate hladem až do večeře?

Vy také jíte, když nemáte hlad nebo to, na co zrovna nemáte chuť? Díky za odpověď 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
1.8.23 20:18
@Liberalissima píše:
Tady tohleto zacházení s dětmi, jako by to by byly plyšáci a ne lidi, je celkem důležitá věc, a ne žádná prkotina, jak některé píšou. I u psa se člověk zeptá, zda si může pohladit, a nevrhne se na něj celým tělem, mohli bychom tedy dětem prokazovat aspoň tolik respektu a ohledu, co psům.

Tomuto chování bych zabránila klidně i fyzicky v momentě kdy bych viděla, že je to dceři skutečně nepříjemné, a nebránila bych se ostrému tónu a formulacím typu „už jsem to snad řekla několikrát“.

Ono to totiž s těmito typy „vše ví nejlíp, na vše má odpověď, a slyší jen co chce“ jinak ani nejde. Ať si o mně myslí klidně to nejhorší, ale nebude deptat mě ani děcko prostě pro svoje blbý gusto prostě :nevim:

Příspěvek upraven 24.07.23 v 00:12

S tím souhlasím - je potřeba přitvrdit. Odpovědi jako " Kolikrát vám to ještě budu muset opakovat" nebo „Tak tohle bylo naposledy“ jsou zcela na místě. A to jsem sama tchýně a babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
1.8.23 21:21
@Tomatam píše:
Proč, když dítě nemá hlad nebo chuť na váš oběd, ho za to trestate hladem až do večeře?Vy také jíte, když nemáte hlad nebo to, na co zrovna nemáte chuť? Díky za odpověď 8)

Kdo toto dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.23 21:25

Setkal.

Prostě jim to řekni.

Stejně to k ničemu nebude. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
15503
1.8.23 22:06
@Tomatam píše:
Proč, když dítě nemá hlad nebo chuť na váš oběd, ho za to trestate hladem až do večeře?Vy také jíte, když nemáte hlad nebo to, na co zrovna nemáte chuť? Díky za odpověď 8)

Já to nedělám, nikdy jsem dětem nenutila jidlo ani je netrestala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1604
2.8.23 07:22
@Tomatam píše:

Trochu si protiřečíš. Pokud dítě nemá hlad, tak jaké trestání hladem? Mi teda přijde naprosto logický postup: nechceš - nejez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1949
2.8.23 08:53
@Tomatam píše:

Ano, úplne bežne. Ty nie? Obedy s rodinou alebo v praci sú skoro vždy o tom, že sa prisposobim niekomu inemu jak časom, tak tým čo jeme. Samozrejme nezjem niečo čo sa mi hnusí, ale to neočakávam ani od dieťaťa, varím mu veci ktoré viem že je schopné zjesť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
2.8.23 10:43

@Elfido a to trestani je nutny? kdyz za dve hodiny dostane hlad, nesmi si dat treba chleba s necim, ale musi hladovet dalsi dve hodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
3.8.23 12:45
@Elfido píše:
Ano, úplne bežne. Ty nie? Obedy s rodinou alebo v praci sú skoro vždy o tom, že sa prisposobim niekomu inemu jak časom, tak tým čo jeme. Samozrejme nezjem niečo čo sa mi hnusí, ale to neočakávam ani od dieťaťa, varím mu veci ktoré viem že je schopné zjesť.

Je teda ne, když nemám hlad tak nejim, obed v práci si dam kdy chci já, ne kdy má hlad kolegyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
3.8.23 14:05
@Alušáček píše:
Je teda ne, když nemám hlad tak nejim, obed v práci si dam kdy chci já, ne kdy má hlad kolegyně.

Zalezi, kde pracujes. Nekde mas primo danou poledni pauzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová