Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, po doplnujucich informaciach, ktore si tu napisala, si dovolim tvrdit, ze svokre skutocne nic nevysvetlis. Napriek tomu, ze to bude asi „babka oprskla“, si myslim, ze si respekt zasluzi. Uz len zo svojho spolocenskeho postavenia ako matky tvojho manzela. Takze by som sa vyhla nejakych prehnanych reakcii na jej osobu, dcerky sa zastala a pomahala jej situaciu riesit, az kym by sa nebola schopna branit sama.
Horsie, ako spravanie babicky, by bolo, ak by ste vy rodicia reagovali stylom: „Babicka ta velmi lubi, tak to chvilu vydrz. Nezabije ta to a babicka bude stastna“. Mozes sa na to pozerat ako na idealnu prilezitost trenovat s dcerou neprijemne situacie
Plus naucit deti respektu je najlepsie cestou nielen preukazovat respekt im samotnym, ale aj ostatnym ludom. A zaroven si hajit svoje hranice, vsakze ![]()
Dalsia vec je, ze sa skutocne nejedna az o tak zasadne veci. A ak ta spravanie svokry irituje natolko, ze k tomu zakladas diskusiu, brala by som to ako informaciu, ze tam mas nieco nevyriesene ty sama za seba. A mozes na tom popracovat, aby si bola schopna riesit situacie s nadhladom a lahkostou ![]()
Skoda, ze nie kazda babicka moze byt ako z romanu Bozeny Nemcovej…
@dedrichov píše:Čím to asi bude? Dobře položená otázka, ale ta měla být mířená na zakldatelku a ne na mě. Hlavně jsem se nad ně nepovyšovala a neurážela jsem je. Ona mluví furt o respektu k dítěti, ale sama nikoho nerespektuje a to dítě to taky neučí. Takže co?
To se to vykládá o krásném vztahu k prarodičům, pravděpodobně mají navzájem hezký, respektující a láskyplný vztah. Čím to asi bude?
Neshazuj ostatní jen proto, že se jim takováto vazba nedaří a s jistými lidmi nejspíš ani nepodaří.
U nás třeba platíme, když jdou děti k babičce.
Babička jiná nebude, ma svoji pravdu a s tím nic nehne. Ono se to jednou do života dcery bude jako zkušenost hodit, ne vzdy potká lidi kteří bez problémový. Já jsem měla babičku která věděla vsechno nejlépe a názor ostatních ji vůbec nezajímal. Neměla jsem ji rada a přestože se snažila nás komandovat, tak jsme ji ze sestrou vůbec neposlouchaly, protože rodiče jsme měli hodné, to same jsme chtěly u babičky. Takže například když nas nutila jíst, bylo ji to houby platné, stejně jsme to nesnedly. Zakázala nám odejít od stolu dokud nesnime, tak jsme tam seděly, hrály slovní fotbal a nejedly, až to nakonec vzdala. Tím chci říct zakladatelko, ze tvoje dcera se naučí babičce říct, co chce a nechce..
@jaia00 píše:
Zakladatelko, po doplnujucich informaciach, ktore si tu napisala, si dovolim tvrdit, ze svokre skutocne nic nevysvetlis. Napriek tomu, ze to bude asi „babka oprskla“, si myslim, ze si respekt zasluzi. Uz len zo svojho spolocenskeho postavenia ako matky tvojho manzela. Takze by som sa vyhla nejakych prehnanych reakcii na jej osobu, dcerky sa zastala a pomahala jej situaciu riesit, az kym by sa nebola schopna branit sama.Horsie, ako spravanie babicky, by bolo, ak by ste vy rodicia reagovali stylom: „Babicka ta velmi lubi, tak to chvilu vydrz. Nezabije ta to a babicka bude stastna“. Mozes sa na to pozerat ako na idealnu prilezitost trenovat s dcerou neprijemne situacie
Plus naucit deti respektu je najlepsie cestou nielen preukazovat respekt im samotnym, ale aj ostatnym ludom. A zaroven si hajit svoje hranice, vsakze
Dalsia vec je, ze sa skutocne nejedna az o tak zasadne veci. A ak ta spravanie svokry irituje natolko, ze k tomu zakladas diskusiu, brala by som to ako informaciu, ze tam mas nieco nevyriesene ty sama za seba. A mozes na tom popracovat, aby si bola schopna riesit situacie s nadhladom a lahkostou
Skoda, ze nie kazda babicka moze byt ako z romanu Bozeny Nemcovej…
Delat druhym radost na ukor sebe je cesta do pekel. Cloveku se velmi ulevi, kdyz se aspon v dospelosti nauci rikat NE a myslet na sebe.
To, cos napsala, prepisu jinak: opravdu chces delat radost babicce, ktera ma radost z neceho, o cem vi, ze je ti neprijemne? Opravdu chces delat radost sobci?
@Anonymní píše:
@Králičice to je zase pravda, že aspoň se naučí, jak to řešit, prozatím tedy útěkem. Ale když to vezmu k dešním problémům společnosti, možná nepošle žádnému úchylovi pod jakoukoli záminkou své nahé fotky a pošle ho do patřičných míst.
Opravdu? Psalas „dceři se to nelíbilo, ale nebyla schopná nic říct“.
Možná by dcera pro začátek mohla něco říct, pokud to nepomůže, tak kolem sebe začít kopat, ječet a volat o pomoc. Třeba kdyby babička jeden kopanec chytla, příště by si rozmyslela někoho takto objímat proti jeho vůli.
Tímto tedy nenavádím k násilí, ale asi chápeš, jak to myslím. Pokud se dcera za sebe zatím nezvládne postavit sama, tak je na tobě, aby ses za ni postavila ty a pomohla jí ty hranice vytyčit. A měla by ses za ni postavit nejspíš velmi rázně, pokud to domluvou nefunguje. Máš-li pocit, že babička špatně slyší, tak pořádně zařvi.
A samozřejmě to může skončit také tak, že se přestanete vídat, jak tu někdo už psal.
@pet p ono dcera v té konkrétní situaci byla jednak jak přimrazená a druhak ji to hodně zaskočilo, že ji tak chytla a houpala na té židli, též to asi od ní nečekala, ženěco takového udělá, ale zas aspoň sama ví, co se ji nelíbí. A pravda, budeme se muset za ni víc postavit, jestli něco nebude v pohodě.
@Alušáček to je teda fakt, taky si pamatuju na naši babi, která nás jednou nutila u ní jíst domácí máslo, smrdělo to jak bolavá noha, no hnus fialový, naše mamka tam byla s nami a říkala, že jestli nechceme, nemusíme to jíst a babi hned Já bych jim dala (myšleno zbila je, ona totiž sama byla zvyklá bít svou dceru, tak myslela, že bude mít povolení i na nás, asi právě proto jsme u ní nikdy nebyly na prázdniny)
@malákráličice píše:
Delat druhym radost na ukor sebe je cesta do pekel. Cloveku se velmi ulevi, kdyz se aspon v dospelosti nauci rikat NE a myslet na sebe.
To, cos napsala, prepisu jinak: opravdu chces delat radost babicce, ktera ma radost z neceho, o cem vi, ze je ti neprijemne? Opravdu chces delat radost sobci?
Neviem, ci sme sa nepochopili. Ta vytucnena veta, co citujes v mojom prispevku, je priklad toho, co dietatu rozhodne nehovorit. Cisti priklad toho, ako naucit dieta ignorovat svoje potreby a hranice.
Alebo mozno len ja nechapem, co chces vyjadrit ty. Omlouvam se, asi je uz na mna neskoro ![]()
@jaia00 my právě ani přehnané reakce neměli, jen jsme třeba řekli, nedělej to prosím, nelíbí se nám to, ale jak píšeš, je to o o prsklosti, no a ta příhoda s manželovým kamarádem, on je teda dost svérázný a nenechá se, zná právě tu babi už delší dobu (s mužem jsou kámoši od gymplu) a tak ví taky, jaká je.
Děcka pravě nenutíme k tomu, aby se zalíbily (jaks psala výše Vydrž to chvíli, babi bude sťastná), právě proto se mi třeba líbil tchanův styl rozloučení Nevadí, že nechceš dat pusu a rukou si potřeseme? A dcera Jo, potřeseme. Tchýně z toho udělala haloooo, že dcera nechce dávat pusy (na potkání), chjo, nevysvětlíš jí to.
@Matt 02
@ivašot.
Právě proto jsem psala, že to bylo krapet trapné, ale kupodivu zabralo, babi bude asi člověk, který reaguje na vulgarismy, jinak si to nedovedu vysvětlit. Mě se tedy příčí taková slova používat a ani ona sama v naši přítomnosti taková slova neužívá. Spíš souhlasím s Mosie
@Mosie dle tveho příspěvku na hrubý pytel hrubá záplata…dobré to je, no právě ten kámoš ji zná už dlouho, spíš mě vadí ta sprostá slova. A teď jsem si vzpomněla, že i jednou švagr říkal, že normalní jednání s babi je jako hazet ultratenký hrách na ultratustou stěnu.
@Anonymní píše:
@jaia00 my právě ani přehnané reakce neměli, jen jsme třeba řekli, nedělej to prosím, nelíbí se nám to, ale jak píšeš, je to o o prsklosti, no a ta příhoda s manželovým kamarádem, on je teda dost svérázný a nenechá se, zná právě tu babi už delší dobu (s mužem jsou kámoši od gymplu) a tak ví taky, jaká je.
Děcka pravě nenutíme k tomu, aby se zalíbily (jaks psala výše Vydrž to chvíli, babi bude sťastná), právě proto se mi třeba líbil tchanův styl rozloučení Nevadí, že nechceš dat pusu a rukou si potřeseme? A dcera Jo, potřeseme. Tchýně z toho udělala haloooo, že dcera nechce dávat pusy (na potkání), chjo, nevysvětlíš jí to.
Ja si myslim, ze na to idete dobre. Len si to vyriesit v sebe. Aby ta to zbytocne nestvalo, nekazilo ti to dni. Dcera nie je z cukru, to da. Ma oporu v teba, a to je hlavne
A vztah s babickou moze mat stale pekny. Sama si pisala, ze si s nou vie aj pekne zahrat.
Vynutena pusa na potkani je tiez dobry evergreen. Palec hore tchanovi za super pristup. ![]()
@jaia00 děkuji za podporu, doufám, že to dcerce vydrží, jo to oni si tcháni umí hezky s dětma hrát, tchán je rozumný a snaží se tchýni krotit. Však si jde právě i všimnout během telefonických hovorů, kdy mluvíme s prarodiči a děcka se ptají nejdřív po dědovi, tak i ony samy vše vycítí, kdo je pro ně v pohodě.
Ono už jen jak o tchýni mluvíš, že je hloupá a cáklá a podobné výrazy. Převychováváš ji před dcerou. Nedivila bych se kdyby jsi k ní ten odpor pěstovala. Co jsem pochopila, tak se nic tak šíleného nestalo, babička pevněji obejmula svou vnučku, která ji klidně sama mohla říct babi au. Nebo něco takového, jo jasně nemohla vlastně mluvit a byla přidušená dalších 10 minut. Víkend u babičky raději nekomentuji a příklad s kamarádem už raději vůbec ne. Tak jestli ti to za to stojí, aby dcera ten vztah s ní neměla jen proto, že ty ji máš za cáklou apod. Tak ok. ![]()
@Anonymní píše:
@jaia00 děkuji za podporu, doufám, že to dcerce vydrží, jo to oni si tcháni umí hezky s dětma hrát, tchán je rozumný a snaží se tchýni krotit. Však si jde právě i všimnout během telefonických hovorů, kdy mluvíme s prarodiči a děcka se ptají nejdřív po dědovi, tak i ony samy vše vycítí, kdo je pro ně v pohodě.
tak děti hlavně vycítí emoce svých rodičů, takže spíš dcerka projektuje tebe a tvoje pocity k ní…