Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky, dneska jsem byla na kontrole a jsem plná smíšených pocitů. Doktor na ultrazvuku mimi viděl, prý srdíčko v pořádku i nějaký ty pohyby a jsme v 8. týdnu, ale hned mi zkazil radost tim, že vlastně jistotu a klid budeme mít až po 12. týdnu. Jinak, že když mě teď během měsíce zklátí viroza nebo čim hůř chřipka tak můžem o mimi přijít. ![]()
Tak se spíš chci zeptat na Vaše zkušenosti a rady co jste měli od doktorů a známých v 8. týdnu.
Já na virózy docela trpim, ale většinou je to na týden stačí teplej čaj a cucavý bonbony a je mi hej takže teď mám docela strach abych někde něco nechytla ![]()
Doufám, že doktor jenom přehání a já ten měsíc nějak přežiju.
A ještě se chci zeptat kdy Vám dal první fotku z ultrazvuku? ![]()
Nemysli na to, neřeš to a hlavně se nestresuj. Ono je fakt, že se může do 12. týdne stát cokoli. Pak se taky může vyskytnout plno komplikací, i dítěti se může ledacos stát v kterémkoli věku. Toto nemá smysl řešit a zabývat se tím, to by ses musela zbláznit a radši ani žádné děti nemít.
U tebe je všecko v pořádku, tak nic neřeš, měj radost a užívej si ![]()
To riziko do 12 týdne opravdu je
mě tím dr strašil taky a minulý týden jsem dokonce začala krváce- ale všechno je ok a mimi se má čile k světu
doporučení zní: nejlépe nic nedělat a většinu času odpočívat aspoň do toho 12tt
První foto jsem dostala v 10tt
drží palečky ![]()
Smajlicku, neboj
, bude to dobré ![]()
Teda, přístup tvého doktora mi přijde hodně zvláštní, toto bych rozdýchávala ještě hodně dlouho
To ti mohl rovnou říct, že jistotu nemáš do konce těhotenství a přišlo by mi to skoro stejné ![]()
Neděs se dopředu, při každém těhu jsem něco vychytala, v 2. těhu hned v začátcích virózu s vysokýma horečkama a prcek byl a je OK
Třeba zrovna nic nechytíš
a pokud ano, tak to nebude tak horký… Když bude nejhůř, můžeš dostat i ATB a pokud bude těhotenství v pořádku, o miminko nepřijdeš
Chci říct, pokud má vydržet, vydrží
Ale to celé je jen teoretizování, tak se uklidni a těš se z miminka
Bude to dobré ![]()
První fotečku jsem dostala ve 12.tt ![]()
ahojky, jsem v 9tt a mám úplně stejný strach a pocity. mám dojem, že do 12 tt ani nevydržím s nervama. můj dr. má hodně podobný přístup jako Tvůj a přitom je to vynikající doktor. mě navíc minulý týden objevil malý hematom, takže mám o to větší strach. také mi v 7tt řekl, že to mám zatím prožívat jen s manželem, popř. s maminkou, že každé druhé těhotenství v prvním trimestru končí potratem
a hematom mi popsal slovy, že je tam náznak, že bych mohla potrácet. asi si ani neuvědomují ti doktoři, co to s naší psychikou může udělat. já jdu na kontrolu příští středu, to už budu 9+ něco, tak jsem moc zvědavá, zdali bude všechno v pořádku. vím, že bychom se neměli stresovat, že jak to má být, tak to bude, ale já si poručit prostě neumím ![]()
tak můžem stresovat spolu, jestli chceš. ![]()
díky holky hned jsem taková klidnější, a celej život se řídím tim co se má stát stane se takže doufám, že mimi je nám souzený ![]()
každopádně určitě znáte ten pocit vsugerování si
nesmíte chytit virózu - a už jse mzačala kašlat a píchá mě ucho a tak
ale to je takhle se všim.
K tomu mýmu doktorovi, upřímně celou dobu od svých 15 let jsem s nim byla spokojená a teď mi přijde jako by mi to těhotenství nepřál když jsem mu řekla, že mimi je sice chtěný, ale neplánovaný tak jsem mu musela asi třikrát potvrdit, že mimi fakt chceme
doufám, že až za ten měsíc bude větší jistota, že se začne chovat jinak ![]()
myslím, že můj doktor má opravdu hodně podobný styl. taky se mi prvně zeptal, jestli mimi chceme, když jsem řekla, že jdu s tím, že jsem těhotná. a to jsem neříkala nic ve smyslu, že by bylo neplánované. nevím, proč volí takovýto postup
Tak my třeba furt čekáme na srdíčko - otěhotněla jsem zřejmě pár dní před MS
V úterý jsme byli na pohotovosti s krvácením po styku (což je teda OK) a furt tam nebylo, velikost odpovídala 5+0, podle MS jsem byla 8+0 a doktor, že mám jít na kontrolu už za týden a když tam nebude, tak není co řešit… Přitom můj dr. říkal, že mám přijít až 15. - tak to tak vnitřně řeším, jestli jít nebo počkat na KO ![]()
Takže já mít aspoň to srdíčko, co máte vy, tak jsem šťastná jak blecha…
to by člověk musel stresovat celé těhotenství, při porodu, po porodu a vlastně celý život jestli se náhodou něco nestane…celý zivot neseme nějaká rizika a lepší je na ně nemyslet a užívat si toho co je… nelíbí se mi moc jednání tvého doktora, můj měj úplně jiný postoj a já byla celé těhotenství relativně v klidu, dkonce jsem dostala obrázek při první návštěvě a těhu průkazku už v 8týdnu ![]()
tak já jsem fotečku také dostala hned při první návštěvě v 7 tt, ale průkazku dává až po 12 týdnu. to ale není zase až tak nestandartní postup, podle toho, co kde čtu.
sajinda píše:
tak já jsem fotečku také dostala hned při první návštěvě v 7 tt, ale průkazku dává až po 12 týdnu. to ale není zase až tak nestandartní postup, podle toho, co kde čtu.
to ne, jen ten můj doktor se ke mě choval od první chvíle jako k těhotné a nestrašil mě zbytečnýma úvahama co když…
to chápu, již jsem psala, že nechápu, co některé lékaře k takovému přístupu vede a že si vůbec neuvědomují, co to udělá s naší psychikou ![]()
na druhou stranu, já k tomuto lékaři přešla právě v začátcích těhu, protože je kapacita a má vynikající vybavení. to jsem samozřejmě nevěděla, že řekne to, co řekne, na druhou stranu jsem i přesto ráda, že jsem se u něho zaregistrovala. právě kvůli té prenatální péči.
tak si holky užívejte toho co je teď, vsugerujte si že si nic stát nemůže ať si zbytečně neco nepřivoláte a hlavně se nestresujte, to miminku moc nesvědčí ![]()
Tak od takového doktora bych asi pěkně rychle utíkala. Stačí, že inet je plný hrůz a strašení a ještě aby to člověk poslouchal od vlastního lékaře? To už je celkem síla.
Nestresovala jsem se vloni ani letos, věřila jsem, že dítko bude v naprostém pořádku. A nic nedělat a odpočívat? Bych se asi unudila k smrti, normálně jsem fungovala, těhu není nemoc. K potratu může dojít, ale ve většině případů to matka nemá nejmenší šanci ovlivnit, takže bych na to vůbec nemyslela, raduj se a těš se z miminka ![]()
A fotku jsem odstala hned v 5.týdnu, řekla jsem si o ní.
Ahoj,zbytečně se stresuješ, já taky byla nemocná, šileně nachlazená a mimi vypadá že je v pořádku,alespon po včerejším screeningu. Jinak do 12 týdne je to rizikové u všech, a ničim si nepomůžeš.