Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se zeptat na dve veci, dnes jsem si byla u doktorky na listek pro penize na neschopence..az ted jsem si vsimla, ze na tom potvrzeni o trvani dicasne neschopnsti je preklep v adrese, ma byt 127 a je tam 17, na ostatnich neschopenkach, co mam u sebe a co se odevzdavala je to ok, problem je, ze doktorka uz tam neni a od zitra ma dovolenou. Je to problem, kdyz na tech ostatnich je to ok ci muzu tam dopsat tu 2 je to tisk, aby to nebyl pruser, ale aby zas neprisla kontrola jinam..
A dalsi vec, jsem tehu a ve zkusebce, zamestnavatel chce ukoncit pomer, ale rekl mi, ze den predtim mam prinest ukonceni neschopnosti a den po vypovedi jit na novou, ale to uz nebudu zamestnana a na neschopenku nebudu mit narok ne?
Neschopenka má ochrannou lhůtu 7dnů, ale ukončit PP můžeš i v průběhu, nevím proč bys měla jít na novou. Pokud to je „další“ lístek na peníze a předchozí už OSSZ vyplatila tak to neřeš, už to mají zavedené. Pro lepší pocit to tam klidně dopiš, napiš opravila a podepiš.
Ale ja nemam duvod ukoncovat nemocenskou, doktorka me k praci kvuli problemum v tehu neuschopni, rikala, ze i kdyz me zamestnavatel vyhodi, na Bracha e budu do materske..kdybych ji ted ukoncila, tak nevim, zda na ni nastoupit pak znova, kdyz uz nebudu zamestnana.
@PAN66 ochranná lhůta je 7dnů, takže znovu nastoupit můžeš ale je to zbytečné.
@PAN66 ja bych jí neukončovala, protože i z pohledu lékaře a dalších kontrol by bylo divné, že jsi byla jen jeden den v práci a opět nastoupila na neschopenku. Také by tam mohl být problém s diagnozou - technicky by si lékař musel vymyslet novou diagnozu. a v neposlední řadě to je nevýhodné i pro zaměstnavatele, protože by ti zase platil 14 dní na neschopence. a pokud máš smlouvu na dobu neurčitou a máš nárok na peněžitou podporu v mateřství, tak bys s ukončením pracovního poměru nestihla ochrannou lhůtu 180 dnů od ukončení zaměstnání a o podporu na mateřské bys přišla a čerpala bys pak po porodu rovnou rodičák. fakt si to vše kolem dokola nastuduj. v těhotenství totiž nemůžeš dostat výpověď a pokud se nepletu, tak ani ve zkušební době (ale možná mě někdo opraví). ať s tebou zaměstnavatel zbytečně nevyběhne a přijdeš zbytečně o peníze…