Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já pracuju v chráněné dilně, kde je prostě sedavé zaměstnání a lehká práce, takže podle mě to vidí tka, že si má najít práci jednoduchou, sedavou, ne někde něco tahat..
Každopádně si myslím, že na částečný aspoň ten první stupen by nárok měla ![]()
Zkuste jeste alespon prispevek na peci.
Jinak je to teda hruza. Mamce po roce neschopenku ukoncili a ze proste dyl na ni byt nemuze nez se rozhodne o duchodu. Ona ho teda dostala, plny, ma po mrtvici ochrnutou polovinu tela, je na plinach. Ten prispevek na peci dostala ale jeste pri neschopence.
Ale znam jednoho, co ma take plotynky, ma to pry neoperovatelne, ID nejaky ma. Musim rict, ze jsem nikdy snad nevidela nikoho takhle skakat na trampoline s detma, nebo skakat pres vic jak metrovej plot ![]()
@1mila2 to právě je právě ono, ta známá nám v práci řikala, že oni nechtějí dávat na záda, že to hodně lidi zneužívá..
Na jednu stranu asi ano na druhou, prostě ti co jim opravdu něco je, tak… prostože kdyby někomu něco opravdu tak vážného bylo, tak fakt něskáče
![]()
Já znám co měl plný na kolena.. Já sama mám špatné kolena operované a ID nemám jenom OZZ, ale ten človek jak chodí a jak nosí těžké věci a nevím co, tak je daleko na tom lepší.. No taky ho někdo napráskal, nějací jeho sousedi či co, že prostě jezdí na traktoru a tahá ovce, a vzali mu to, že je prostě jenom obézní a bylo.. ted chodí na zkrácenou
@sarka_lukacova
Nepodává se odvolání, ale tzv Namitka proti rozhodnutí a myslím, že je na to jen 15 dní od doručení rozhodnutí o zamítnutí. Rodinný příslušník to podával a vyhověli mu. K té námitce přidat veškeré lékařské zprávy. Rozhodovat to budou na jiném pracovišti. Jukni sem
https://www.c-m-t.cz/…idni-duchod/
Držím palce. Prosím nechat anonym, citlivé info o rodině.
Bere se nemoc, která má největší vliv na pracovní zařazení. U zad je nutné doložit zprávu z EMG, případně magnetickou rezonanci, kde by bylo zřejmé například kořenové podráždění. Na záda se podle mé zkušenosti dávají ID nejčastěji, většinou teda jen první stupeň. Nemám ráda řeči typu, ten má důchod a nic mu není. Mnohdy není nemoc viditelná na první pohled, jako třeba ty záda, která jsou fyzicky zřejmá, ale člověk zdravý není - srdce, nefunkční ledviny, těžké astma, diabetes, rakovina…
Lze se odvolat a doložit další nálezy.
@sarka_lukacova hodně záleží na doktorovi, který píše posudek a pak i na posudkovém. Takže změnit doktora (neurologa), aby napsal dobrý posudek, vysvětlit mu situaci - „není schopna pracovní činnosti“ není to samé jako pokles pr. výkonu o 20%. A samozřejmě odvolání. Jinak já mám taky po plotýnkách, vše v pohodě a stejně jsem pracovala nejdřív jen na 4 hodiny a i tak skončila na kapačkách, takže nevím, co si doktoři myslí. Asi by to měli zažít.
@silvie1978 to souhlasím, ale člověk, který má bolavé záda a má ID, a skáče v trampolíně, jak nic, tak mi zase tak nemocný nepřijde, a možná je, ale taky uplně klidně můžu chodit na 4 h práci olehkého zaměření..
To stejné jak jsem uvedla toho jednoho od nás s kolenama.. POřád jak mu něco je a pak jezdil traktorem a tahal dobytek. Člověk, který má bolesti, tak je rád, že je rád… taky mu plný vzali, protože orpavdu zjistili, že nemůže, ale protože je hodně obézní ne nemocný
Já chodím do práce v chráněné dílně a můžu porovnávat, co kdo zvládně- pracovně.. o to jde…
Moje máma prodělala dvě mozkové mrtvičky a stejně má jenom částečný ID tu nejnižší.. a přitom mě přijde, že má daleko závažnější nemoc, jak kolena, záda, ale prostě pracovně - oči ruky prostě dává. to ž, e má jin éprobémy nikoho nezajímá, tady jde o to jak zvládá práci.. To, že jí xxx leků na krev, tlak, cukrovku, tak prostě.. je to tak no.. Dokonce i ten první stupen byl nahraně…
Já dostala 20 bodů na záda a 10 na oči, bohužel to nestačilo ani na první stupeň. Posudkový mi řekl, že mám ty záda opravdu špatný, že to můžu do budoucna zkusit znova. Žádala jsem hlavně kvůli očím a slinivce. Kvůli zádům jsem vůbec nežádala, ale měla jsem zprávu z ortopedie tak jí tam doktorka dala.
@kvaček no jenze nemuzes jit na neschopnost hned musis si odpracovat 6 mesicu mamka je na PN uz dlouho, bohuzel
@kvaček no mamka si neumi otevrit pusu, a tak s ni zametli ani ke slovu ji nepustili takze tak
A jaka je to prace? Nebo firma?
@Anonymní píše:
@sarka_lukacova hodně záleží na doktorovi, který píše posudek a pak i na posudkovém. Takže změnit doktora (neurologa), aby napsal dobrý posudek, vysvětlit mu situaci - „není schopna pracovní činnosti“ není to samé jako pokles pr. výkonu o 20%. A samozřejmě odvolání. Jinak já mám taky po plotýnkách, vše v pohodě a stejně jsem pracovala nejdřív jen na 4 hodiny a i tak skončila na kapačkách, takže nevím, co si doktoři myslí. Asi by to měli zažít.
No uz jsme premysleli na zmene lekare, no to mate stesti, mamka na tom byla 3× lepe pred operaci nez po ni, a presne tak ti lekari by si to meli zazit, jednu dobu mamka nemohla ani spat od bolesti a ze to urcite vite jak bolest vystreluje az do nohou.. a oni ji chteli jeste naucit zit s temi leky, mimochodem jedna se o libereckou nemocnici, jak dlouho jste se po operaci nemohla posadit? Protoze mamku posadili hned druhy den po operaci a zjistovala jsem si ze nekteri se mesic nemohli posadit.. ![]()
@Anonymní píše:
@sarka_lukacova
Nepodává se odvolání, ale tzv Namitka proti rozhodnutí a myslím, že je na to jen 15 dní od doručení rozhodnutí o zamítnutí. Rodinný příslušník to podával a vyhověli mu. K té námitce přidat veškeré lékařské zprávy. Rozhodovat to budou na jiném pracovišti. Jukni sem
https://www.c-m-t.cz/…idni-duchod/
Držím palce. Prosím nechat anonym, citlivé info o rodině.
Velice dekuji za informaci! Urcite to vyuzijeme
@sarka_lukacova píše:
No uz jsme premysleli na zmene lekare, no to mate stesti, mamka na tom byla 3× lepe pred operaci nez po ni, a presne tak ti lekari by si to meli zazit, jednu dobu mamka nemohla ani spat od bolesti a ze to urcite vite jak bolest vystreluje az do nohou.. a oni ji chteli jeste naucit zit s temi leky, mimochodem jedna se o libereckou nemocnici, jak dlouho jste se po operaci nemohla posadit? Protoze mamku posadili hned druhy den po operaci a zjistovala jsem si ze nekteri se mesic nemohli posadit..
Já ti teda nevím, ale když má takové bolesti a pokud odmítá léčbu lekama, tak si asi řeknou, ze to není tak hrozne. Můj manžel je na tom podobně, byl na těchto lécích 2 roky a neublizily mu. Ať si nechá pomoci. Od toho tu ty léky jsou.
@Anonymní píše:
Já ti teda nevím, ale když má takové bolesti a pokud odmítá léčbu lekama, tak si asi řeknou, ze to není tak hrozne. Můj manžel je na tom podobně, byl na těchto lécích 2 roky a neublizily mu. Ať si nechá pomoci. Od toho tu ty léky jsou.
Můj otec byl na těchto lécích 3 měsíce a ublížily mu. Velmi.
@kvaček píše:
Já pracuju v chráněné dilně, kde je prostě sedavé zaměstnání a lehká práce, takže podle mě to vidí tka, že si má najít práci jednoduchou, sedavou, ne někde něco tahat..
Každopádně si myslím, že na částečný aspoň ten první stupen by nárok měla
jenže v chráněné dílně by potřebovala nějaký ten stupeň invalidity, alespoň první. Co si budeme povídat, výkon je někde jinde a zaměstnavatelé čerpají příspěvky na mzdy, které pokryjí minimálně polovinu mzdy, jinak by se jim to neoplatilo. A na to musí mít přiznán alespoň první stupeň.