Nesedí, stoupá si

842
20.3.24 14:20

Nesedí, stoupá si

Mám hledat odborníka?
10m dítě, neleží v šikmé sedu, nesedí na zadku, neleze po 4, jen se plazí. A teď se začalo dostávat do výšek… Připlazí se k dětskému gauči, rukama se přitáhne nahoru, nožkama se odstrkuje tak dlouho, až se vyšplhá nahoru. Bez pomoci, se celé dostane až nahoru na gaučik… Nenechávám ho tam lézt, ale když si hraju se starší, někdy se mi mladší takhle spustí..
Viz foto, samotného horolezce nemám, nechci jej v tom podporovat. Myslím, že to není stravné…
Dr ví, že se plazí, ostatní ani nezkouší a nic neřeší, prý ji mám nechat… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35852
20.3.24 14:23

Sed není důležitý. Důležité je lezení po čtyřech, což by kolem toho 10 měsíce už mělo umět. Když by do měsíce nezačala lézt tak bych ji nechala zkontrolovat. Na sedačku ať klidně leze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
20.3.24 14:29

Dcera se začala plazit v 6m a pak dloooouho nic. Dělala přesně to, co tvá dcera. Už v 9m se přitáhla rukama a postavila. Lézt začala v 10m a sedla si až v 11. Chodit začala přesně v roce.
Pediatr to považoval za běžné.
Jen jsem měla hlídat, aby do toho roka lezla a seděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kocicka1987
20.3.24 14:55

Dcera seděla, lezla a postavila se do 6,5tého měsíce…v 9měsících vylezla na gauč, bezpečně slezla dolů a zvládala schody dolů i nahoru…péruje alespoň na čtyřech? To mi teď dělá nedonošená 6ti měsíční…popros dětskou o žádanku na Fyzio

• Citovat
  • Upravit
102
20.3.24 14:59

Pokud se sama takto zvedá, tak bych neřešila. Úplně bych v tom nepomáhala, ale často to bývá, že se dětí nejdřív postaví a až pak se naučí sedět. Tak to měly vlastně všechny mé tři dcery. Důležité je aby z plazení časem přešla do lezení a lezla nějakou dobu než se rozhodne chodit. To lezení je pro vývoj hodně důležité. Jak už tu někdo psal, pokud by během 10 měsíce nezačal lézt, tak bych někam zašla hlavně se poradit, jak třeba pomáhat k přechodu k lezení případně co doposilovat, aby přešel malý do lezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
20.3.24 15:43

Male drive stala nez sedela a lezla po 4 :zed: Dloooouho se plazila a vubec nechtela na 4. Mame plovoucky, po brise ji to pekne klouzalo, tak nemela potrebu. Tyden mimo domov na koberci a vicemene hned lezla po 4 a velmi zahy sedela. Motivovala jsem ji k lezeni po 4 a ne aby si nestoupala, ale mela dost vlastni hlavu.. i pres moji snahu lezeni po 4 bylo kratke a rychle zacala chodit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10955
20.3.24 17:50

Klidně popros dětskou doktorku o žádanku na fyzio, ať ti ho zkoukne, když se mu nebude chtít rozlezt se. Ja tam se synem chodím od 7 tydnu, meli jsme nějaké problémy. Zrovna včera mi kladla na srdce, ze ho nemám nechávat stát u nábytku, ze na to je moc brzo (necelých 10 měsíců). No ale jak mu to mam vysvetlit, mi poradit nedokázala. Leze po 4 mesic a pul a stoupat si začal sám, i udělá par kroků okolo nábytku. Udržet ho jen na zemi se mi nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.3.24 18:11

To, že se vyplazí na gauč, bych asi neviděla, jako zásadní problém. On to není úplný stoj, co vidím na té fotce. Ale pozor na to lezení po čtyřech. Při tom se propojují hemisféry a je to zásadní do budoucna pro psaní a hlavně čtení.
Známou na to nikdo neupozornil, dcera se plazila a pak rovnou chodila. Je ve třetí třídě a mají velký problém se čtením. Určitě se to dá zrehabilitovat. Řeš to včas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
20.3.24 21:31

Mám za to, že když se dítě plazí, tak stavět mu do cesty překážky, i když menší než gauč, je kuprospěchu, z mých dětí to takto měly 3 z pěti. Plazení x měsíců, max šikmý nízký sed, s plazu šly pak do stoje (ve věku 11-12 měsíců), pak si v zápětí sedly a začaly i lézt po 4 a lezly ještě několik měsíců než začly chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí